Z toho výrobci jásat nebudou. Interval výměny smartphonu narostl po pandemii na 3,5 roku

Ještě před pěti lety se jako průměrná délka používání mobilního telefonu udávala 2 až 2,5 roku. Po uplynutí této doby většinou uživatel sáhl po novějším modelu. Koronavirová pandemie ale naprosto změnila spotřebitelské priority a zákazník do budoucna bude měnit telefony méně často – to se asi výrobcům chytrých telefonů moc líbit nebude.

Podle prognóz společnosti Strategy Analytics se na západoevropských trzích prodá letos zhruba 107 milionů smartphonů, což je o pětinu méně než za minulý rok. Interval výměny telefonu se tak prodlouží v průměru až na 3,5 roku. Loni to přitom ještě bylo 136 milionů distribuovaných telefonů a doba obměny necelé 3 roky.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj distribuce a délky obměny smartphonů v západní Evropě (Zdroj: Strategy Analytics)

Příčinou není jen zmiňovaná pandemie a spíše opatrné utrácení spotřebitelů, ale také málo inovací, dostatečný výkon stávajících zařízení a v průměru spíše narůstající ceny nových modelů. Uživatelé tak nemají moc důvodů, proč zařízení vyměnit. V Evropě se na rozdíl například od Spojených států projevuje navíc utlumení dotací ze stran mobilních operátorů, nákup nových zařízení také odkládá pomalejší zavádění 5G sítí.

Diskuze (30) Další článek: Poslední velký update pro pracanta s perem. Galaxy Tab S4 dostává Android 10

Témata článku: , , , , , , , Zavádění, Obměna, Spotřebitel, Pan, Zařízení, Interval, Výměna, Evropa, Výrobce, SMA, Pandemie