Za dveřmi je Barcelona. Co čekat od MWC 2014?

Mobile World Congress je událostí roku, v Barceloně se předvedou ty hlavní novinky sezóny 2014. Vybrali jsme ty nejzajímavější.

Samsung tradičně přikládá veletrhu MWC velkou důležitost, a stejně tak tomu bude i letošní rok. Největším tahákem bude vlajková loď Galaxy S5, kterou výrobce představí až na pondělní tiskové konferenci. Očekávané specifikace se zatím různí, pravděpodobně se však bude jednat o dvě varianty stejného modelu. Levnější plastová verze bude disponovat 1080p Super AMOLED panelem, prémiová verze v kombinaci plastu a kovu bude mít Super AMOLED s QHD rozlišením. Displej bude mít minimální rámeček, původně jsme informovali, že v jeho spodních rozích budou umístěny senzory otisku prstu, senzor však má nakonec být umístěn na klávese Home. Zbytek specifikací bude stejný - čtyřjádrový 2,5GHz Snapdragon 800/805, 3GB RAM, 16 či 20Mpix fotoaparát s natáčením UHD videa a Android 4.4.2 KitKat. Baterie bude mít kapacitu 3 200mAh. Novinkou bude i vizuálně zjednodušená a zmodernizovaná grafická nadstavba TouchWiz.

Klepněte pro větší obrázek
Tento render má ukazovat finální podobu Samsungu Galaxy S5

Stejnou nadstavbou by měl disponovat i první smartphone s Tizenem, a současně jeho vlajková loď, model Samsung ZEQ (SM-Z9005). Vzhledově by mělo být rozhraní Tizenu 2.2 hodně podobné Androidu, připravit se u něj můžeme i na spouštění aplikací původně napsaných pro Android. Zařízení bude vzhledově podobné modelu Galaxy S4, funkčně má však tíhnout ke staršímu Galaxy S III, přesto se podle uniklých zpráv máme na co se těšit. Doufáme však, že předpokládané představení Tizenu nezmaří nedávno podepsaná dohoda Samsungu a Googlu. Na veletrhu se o jejich podmínkách pokusíme zjistit další informace.

Klepněte pro větší obrázek
Takto by měl vypadat první Samsung s Tizenem

Stranou by neměly zůstat ani tablety, které jsou letos pro Samsung klíčovou kategorií. Světlo světa by měla spatřit celá nová řada tabletů Galaxy Tab 4. V lednu představená řada Galaxy Pro bude nabízet vybavenější modely, zatímco řada Tab 4 bude cílit spíše na segment střední a vyšší střední třídy. Tablety řady Pro si odbydou svou premiéru v Evropě, některé z nich si vyzkoušíme vůbec poprvé, naopak nejvybavenější Galaxy Note Pro 12.2 již prošel naším redakčním testem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový vzhled systémových aplikací Samsung se přenese i na celou grafickou nadstavbu TouchWiz

Hodinky Galaxy Gear na trhu i díky vysoké ceně moc nezaujaly, jihokorejský výrobce na veletrhu MWC představí jejich nástupce, Galaxy Gear 2. Vylepšit by měl klíčové oblasti, ve kterých současné hodinky pokulhávají, má se objevit baterie s větší kapacitou a hlavně zahnutý displej. Vzpomínáte na fitness příslušenství pro Galaxy S4? Samsung pro něj nachystal náramek na ruku, hrudní pás a bezdrátovou váhu, většina z nich se však na trh doposud nedostala a upadla v zapomnění. Na veletrhu má být s novou aplikací S Health představen i nový náramek S Band. Očekáváme podporu dříve oznámených funkcí, tedy např. počítání kroků či mapování kvality spánku. Další inovace můžeme očekávat u softwaru, mimo nové grafické nadstavby TouchWiz Samsung představí řadu nových aplikací (např. Life Times) i KNOX 2, vylepšený režim zabezpečeného Androidu. Již teď víme, že se Samsung bude snažit dostat KNOX do většího počtu smartphonů a tabletů.

Témata článku: HTC, Huawei, LG, Nokia, Zopo, ZTE, , , HTC Desire, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend Mate 2, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend P7, LG G Pro 2, LG G2, LG G2 mini, Nokia X, Nokia X+, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note Pro 12.2, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 32GB LTE