Za kačku svlíkačku: okrádání v přímém přenosu

Za starých časů televize v noci šuměly. Dnes se vysílá, ale hodnota obsahu je stejná jako tehdy. S jedním rozdílem – teď se i v noci vydělává.

Běží tam pořady, které lákají k zavolání – na sex, snadnou výhru, věštbu, nebo ideálně kombinaci všech jmenovaných. Volá se pochopitelně za 90 Kč na minutu. V přímém přenosu slyšíte soutěžící, kteří během několika sekund vydělají pár tisíc korun. Zdravě myslícímu jedinci dojde, že tu něco nehraje, že tenhle obchodní model by provozovateli příliš nevydělal. Je tedy evidentní, že pořady míří na spoluobčany s pomalejším procesorem, nebo hutnou dávkou alkoholu pod kůží.

Klepněte pro větší obrázek

Zajímalo mě, jak takový hovor pro „vymaštěnce“ vypadá. Vzal jsem jednu z předplacenek, které se nám v redakci povalují, a trochu jsem ponocoval. 800 Kč by mohlo stačit.

Z automatu slyšíte donekonečna opakovanou hlášku o soutěžících, kteří se dovolali před vámi. Přitom na obrazovce sledujete bradavkami pohupující slečnu, která znuděně vyzývá k zavolání. „Nikdo? Opravdu nikdo nezná správnou odpověď?“ Přidává další nápovědu k už tak primitivní otázce a vaše stokoruny tečou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Zavolat můžete staré oblečené (slibuje věštbu), nebo mladé vysvlečené (slibuje tisícové výhry, případně další svlékání), ale smiřte se s tím, že karty u toho budou tak jako tak.

Částka 800 Kč nestačila. Vlastně přemýšlím, jestli se soutěž opravdu odehrává, jestli slečna s nevalným poprsím není předtočená a soutěžící falešní. Vždyť kdo by v éře všudypřítomného internetového porna za své draze protelefonované peníze upřednostnil svlečení podvazku před několika vyhranými tisícovkami? Přesto i takové v pořadu uslyšíte. Není to jen protože je pořad potřebuje? Jinak by se svlečna nesvlékla…

Tak či tak, ať vás ani nenapadne to zkoušet, je to podfuk, kterému s klidem přihlíží televize (dostávají podíl z vašeho kreditu) i stát zastoupený ČTÚ. Legislativně je přece všechno v pořádku. Přitom Rada pro rozhlasové a televizní vysílání před esoterickými pořady varovala už loni v srpnu. Varováním to ale skončilo, protože problém nespadá do kompetence Rady...

Nic nového pod sluncem

Já jsem dnes psal zejména o pořadu Za kačku svlíkačku, zaznamenal jsem také věšteckou show kartářky Jolandy a evidentně existují další. Když tak googlím příbuzná témata, v českých médiích zdaleka nejsem první, kdo si tohoto problému všiml. Pořady přesto běží dál.

Za konkrétní zmínku stojí pořad ze série A dost! na Streamu. Jan Tuna popisuje v podstatě stejnou podvodnou praktiku, na kterou jsem narazil já…

Klepněte pro větší obrázek 
S osmi stovkami jsem byl velmi naivní, jak dokazuje Jan Tuna, který měl více trpělivosti (a peněz). „Uběhla hodina čtyřicet a nikoho nepřepojili“, říká…
Diskuze (123) Další článek: Microsoft žaluje Samsung. Požaduje obnovení plateb za Androidy

Témata článku: , , , , Přenos, Tuna, Vestec, Pře, Prime