Za naše tloustnutí mohou mobily!

Nedávno dokončený vědecký výzkum prováděný na mladých lidech ve Velké Británii prokázal, že britská mládež tloustne kvůli používání mobilních telefonů. Že se vám na tom něco nezdá?
Nedávno dokončený vědecký výzkum prováděný na mladých lidech ve Velké Británii prokázal, že britská mládež tloustne kvůli používání mobilních telefonů. Že se vám na tom něco nezdá? Podívejme se tedy na tento výzkum a vůbec celou zmiňovanou problematiku o něco podrobněji.

Co vyzkoumal výzkum?

Výše zmiňovaný výzkum dospěl k poněkud diskutabilnímu závěru, že britská mládež tloustne proto, že namísto chození do společnosti a do přírody raději telefonuje nebo posílá textovky, což vede k nárůstu obezity mezi mladými lidmi. Za to všechno dle průzkumu mohou mobilní telefony, protože sledovaný vzorek mladých Britů, který mobilní telefon nemá, nemá s obezitou žádné problémy. Prostě a jednoduše z toho pro britské vědce vyplynul závěr, že mobilní telefon = tlustý mladý člověk. A co váš názor? Souhlasíte s tím nebo si myslíte, že celá věc jde vysvětlit poměrně lépe a poněkud racionálněji?

My mobil nedáme, my radši ztloustneme

Zkusme si teď rozebrat „vědecké“ argumenty, které dokazují souvislost obezity s používáním mobilních telefonů. Mladí lidé prý raději telefonují než aby někam šli. Mohou za tohle mobilní telefony? Já tvrdím, že ne. Pokud totiž volá dotyčný teenager z ulice či nějakého místa venku, tak se zákonitě musí pohybovat. No a pokud volá z domova, tak může použít i pevnou telefonní linku, tudíž to nemá žádnou souvislost s mobilním telefonem. Pak je tu ještě ta možnost, že telefonuje z nějaké hospůdky, kde tráví večer, ale, upřímně řečeno, tam by asi trávil ten večer i kdyby mobilní telefon neměl.

A textovky? Průzkum říká, že mladí lidé raději píší textovky než aby šli za svými přáteli a popovídali si s nimi osobně. Ale co potom dopisy a Internet, nemůžou náhodou i tyto výdobytky naší civilizované společnosti za tloustnutí mladých lidí? Ale moment. Není náhodou slovo mobilní telefon odvozeno od slova mobilní, tedy pohyblivý? Nejdou náhodou textovky psát také při chůzi? Pravděpodobně všichni z nás víme, že jdou. A argument, že by snad britští teenageři dávali přednost textovkám před přímým setkáním s přáteli se mi také příliš nezdá. Ono takových 160 znaků totiž nedokáže příliš nahradit pohled na hezkou mladou dívku (případně chlapce), s kterou (kterým) si píšete onu textovku. A i když si s ní(m) budete psát třeba celý den, tak osobní setkání je prostě lepší. Ne vždy to ovšem jde.

A není to náhodou trochu jinak

Zkusme se ale podívat na výsledek tohoto výzkumu pod poněkud jinými úhlem. Britové obecně nepatří mezi příliš hubený národ (Češi koneckonců také ne). Jejich strava se dlouhá léta orientovala hlavně na hovězí a vepřové maso. Takoví rostbeef či biftek nejsou v týdenním jídelníčku žádnou výjimkou. Kromě toho mladí Britové velice rádi chodí do fast-foodů jako McDonald’s či KFC. Není náhodou onen pověstný pes zakopaný v něčem jiném? Ale proč mladí lidé bez mobilů jsou ve Velké Británii hubenější? I na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď.

Velká Británie co do počtu mobilů na obyvatele je na tom možná ještě o něco lépe než my. Mobilní telefon je v podstatě běžnou součástí vybavení každého mladého člověka, tedy pokud na to má on, či jeho rodiče peníze. Lze tedy předpokládat, že mobilní telefon v Británii nevlastní především příslušníci nižších sociálních vrstev obyvatelstva. A to je právě ono. Takoví lidé totiž stěží budou každý den obědvat v restauraci McDonald’s a stěží si budou dávat několikrát týdně proslulý anglický rostbeef či do krvava opečený biftek. Jejich strava bude pravděpodobně orientovaná spíše na levnější potraviny jako drůbeží maso a zeleninu. Podle mého názoru tedy ono nevlastnění mobilního telefonu s obezitou souvisí spíše nepřímo a rozhodně nelze tvrdit, že mobilní telefon = tlustý mladý člověk. Sám znám desítky mladých lidí, kteří mobil mají a obvod jejich pasu je mnohdy spíše v kategorii podváhy (hlavně u dívek). A jaký je váš názor na věc. Jste mobilní a tlustí nebo spíše mladí a mobilní?

Diskuze (12) Další článek: Duel: Panasonic GD 93 versus Alcatel One Touch 501

Témata článku: , , Mladý člověk, TLO, OPEC, Vědecký výzkum, Tlustý telefon, Mobil, MOBI, McDonald's