Dnes se koná Google I/O a bude hodně „mobilní“. Představí se mobil, skládačka i tablet

  • Google I/O bylo odjakživa určené zejména vývojářům
  • V posledních letech se akce týká i mobilního hardwaru a Androidu
  • Letošní konference by měla být o spoustě nových zařízení

Akce Google I/O měla dlouhodobě nálepku „vývojářského“ eventu pro geeky a programátory, takže z našeho pohledu to byla „velká nuda“. Google však v posledních letech začal na tomto eventu blíže představovat i své hardwarové produkty, zejména telefony řady Pixel, a současně i novou verzi operačního systému Android, která do Pixelů dostává hned po jeho vydání.

Živý stream sledujde dnes od 19:00 zde:

Letošní ročník Google I/O však bude specifický. Jistě, Google se na akci bude zabývat všemi svými službami, webovými aplikacemi, vyhledávačem, umělou inteligencí a spoustou dalších záležitostí, jenže, zatímco dříve byl jen okrajovou záležitostí, tentokrát bude nový hardware, tedy mimo stěžejní umělé inteligence, hlavním bodem programu. Úniky posledních týdnů naznačují, že se můžeme těšit na nový smartphone, tablet, skládačku, na novou barvu sluchátek Pixel Buds A a na bližší detaily k systému Android 14. A teď k jednotlivým novinkám pěkně popořadě...

Pixel 7a

Po loňské premiéře řady Pixel 7 dojde s odstupem času na oznámení levnějšího modelu Pixel 7a, který bude spadat spíše do střední třídy. Slučasně se proslýchá, že by se mělo jednat o poslední „áčko“ od Googlu, který se chce v budoucnu soustředit na telefony vyšší třídy a nově i na skládačky. Právě kvůli nim by „áčka“ měla skončit.

Klepněte pro větší obrázek
Takto bude vypadat připravovaný Pixel 7a

Novinka by měla nabídnout 6,1" OLED displej s rozlišením Full HD+ a 90Hz obnovovací frekvencí. Poslední úniky naznačují, že vzhledově by se oproti designu Pixelu 7 nic výrazného měnit nemělo. Na jednobarevných plastových zádech bude umístěn výrazný vystouplý pruh, jehož součástí budou dva fotoaparáty. Hlavní 64Mpx foťák dostane snímač IMX787 od Sony s PDAF ostřením a optickou stabilizací, pomáhat mu bude 13Mpx širokáč. Do hliníkového těla s odolností IP67 by se měla dostat 4 500mAh baterie s 20W kabelovým a 18W bezdrátovým dobíjením. Telefon by měl vydržet jeden náročný pracovní den na jedno nabití.

Výpočetní výkon obstará 5nm čipset Tensor G2, telefon by měl být k dostání s 8GB RAM a se 128GB úložištěm typu UFS 3.1. S microSD kartami se nepočítá. U barev mají zdroje jasno. Telefon má být k dostání v odstínech Arctic Blue, Carbon a Cotton, a má být levnější, než základní Pixel 7. Ten se v Evropě aktuálně nabízí se 128GB pamětí za 649 EUR, což dělá zhruba 15 tisíc korun. U Pixelu 7a očekáváme cenu nižší zhruba o dva tisíce. Telefon se dokonce s předstihem nabízel na Ebay.

Pixel Tablet

První novodobý tablet řady Pixel, to je sázka na jistotu. Už na loňské akci Google I/O jej Google ukázal v podobě teaseru, a jeho letošní premiéra je zcela jasnou záležitostí. 11" tablet však na první pohled rozhodně nebude vypadat nijak moderně, čekejte spíše návrat ke „starým“ designům z dob Pixelu 4 a Pixelu 5. A asi i vy sami vidíte, že moderní tenké stylové rámečky tento tablet určitě nedostane...

Klepněte pro větší obrázek
Takto bude vypadat Pixel tablet

Na těle tabletu má být k dispozici fyzický přepínač, který deaktivuje přístup k fotoaparátu a mikrofonu. K POGO konektoru na zádech totiž půjde připevnit dock s reproduktorem, který tablet ve chvíli promění v chytrý displej. Zatím však není jasné, zda bude dockovací stanice přibalena automaticky, nebo ji bude nutné dokoupit zvlášť. Google však jedním zařízení zabije dvě mouchy jednou ranou.

Tablet dostane procesor Tensor G2 a má být k dispozici v paměťových konfiguracích 6/128 či 8/256 GB. Dokonce se u něj skloňuje i podpora stylusů od uskupení USI (Universal Stylus Initiative), které už Google používá např. u vybraných Chromebooků. Na druhou stranu jsou tu i znepokojivé spekulace.

První pohled na první novodobý tablet řady Pixel:

Tablet údajně nemá mít modem, GPS, snímač přiblížení ani barometr. Pokud jej nepřipojíte k domácí Wi-Fi, bude úplně zbytečný. Tablet bude mít na zádech jeden fotoaparát, selfie bude umístěna v rámečku nad displejem. Po stranách USB-C konektoru na jedné z užších hran najdeme dva reproduktory. V tabletu poběží čistý Android 13 a do prodeje se dostane v průběhu roku 2023.

Diskuze (2) Další článek: Tento speciální kryt omezí funkce telefonu. I když spyware napadne systém, jednoduše vypnete periferie

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Google I / O, Keynote Google, Pixel Fold, Skládačka, Full HD, Chromebook,