Zákazníci již loni utratili přes miliardu dolarů za kapesní počítače

V Americe již tržby od koncových uživatelů za kapesní přístroje překročily v loňském roce magickou hranici miliardy dolarů. Pochopitelně největší kus koláče si tradičně ukousl Palm.
V Americe již tržby od koncových uživatelů za kapesní přístroje překročily v loňském roce magickou hranici miliardy dolarů. Pochopitelně největší kus koláče si tradičně ukousl Palm.

Podle analytické firmy NPD Intelect činil nárůst proti roku 1999 271 procent, a to navíc jen na americkém trhu. Proti roku 1999 také klesly průměrné ceny za nově pořizované PDA. Úhrnem bylo prodáno 3,5 miliónu počítačů, loni jich bylo jen 1,3 miliónu.

Poměry mezi jednotlivými výrobci se příliš nelišily od hodnot, které jsme dostávali již v průběhu roku. Nejvíce během roku 2000 poskočil nahoru Handspring, který se z nuly dostal na 14 procent. Spolu s tím logicky klesl podíl Palmu, protože ten byl předtím naprosto dominující. Trh s PocketPC není v koncovém prodeji nadále příliš výrazný. PocketPC bylo představeno loni v dubnu a v rozumné dostupnosti bylo zhruba od půlky roku. Stále se čekalo, kdy výrazněji promluví do prodejů, ale zatím jejich podíl na trhu zůstává stále okolo 15 procent a jen se v rámci těchto procent mění pořadí jednotlivých firem. Nejúspěšnější na tomto poli je Casio, který má dlouhou tradici s Windows CE počítači a přechod na PocketPC byl u něj velmi plynulý. Z dalších je na tom velmi dobře Compaq, jehož kapesní iPaq sklízí zaslouženou pozornost a v porovnání s konkurencí vypadá minimálně lépe; na rozdíl od Casia Compaq startoval prakticky z nuly.

Do tohoto průzkumu nejsou zahrnuty dodávky do podniků mimo retailovou oblast. Zde je podíl PocketPC o něco vyšší díky dodávkám komplexních řešení, celkovými poměry na trhu to ale moc neotřese.

U nás bohužel podobné průzkumy prodejnosti nejsou k dispozici, jistě se však nebudou příliš lišit od amerických podmínek. Navíc vzhledem k tradičnímu hledání co nejnižší ceny to celkem přesvědčivě vyhrávají Palmy.

PocketPC jsou i nadále přístrojem pro ty, kteří od svého kapesního počítače očekávají víc, než jen kalendář, poznámky a seznam adres. Protože ale noví uživatelé často na svůj kapesní počítač nemají větší nároky, velmi dobře je uspokojí i základní Palm. Teprve časem, až víc proniknou do problematiky, pochopí možnosti PocketPC případně náročnějších Palmů. V současnosti jsme ale právě v období uspokojování první vlny, další teprve přijdou.

Váš názor Další článek: Dobíjení Twistu v bankomatech + naše zkušenosti

Témata článku: , , , Kapesní počítač, Počítač, Zákaz, Pře, Milión počítačů, Zákazníci, Zak, Mil, Největší kus, Dolar,