Zákazníci mBank s kartou Visa už mohou také platit bezkontaktně pomocí chytrých náramků Xiaomi

Zatímco bezkontaktní platby mobilem pomocí NFC jsou v Česku poměrně jednotné – naprostá většina zákazníků používá buď Apple Pay, nebo Google Pay –, u chytrých náramků či hodinek jsou platební služby mnohem roztříštěnější a výrobci se musí „ad hoc“ domluvit s jednotlivými bankami a také karetními společnostmi vydávajícími platební kartu k účtu.

Klepněte pro větší obrázek
Xiaomi Smart Band 7 NFC už se prodává i v Česku. Ale pouze s černým řemínkem

A tak zde neplatí univerzální, že se všemi bankami a kartami lze zaplatit pomocí chytrého náramku, i když je třeba tento vybaven NFC pro bezkontaktní platby. Co nejuniverzálnější se v tomto směru snaží být mBank, které byla už v listopadu 2021 jednou z prvních bank v Česku, která ve spolupráci se společností Mastercard umožnila klientům využívat službu Xiaomi Pay, tehdy na náramku Xiaomi Mi Band 6 NFC.

Nově banka spouští podporu také pro platební karty vydané společností Visa. Službu Xiaomi Pay lze aktuálně využívat s náramkem Xiaomi Smart Band 7 NFC, který se k tomuto účelu nedávno začal prodávat na českém trhu, ačkoli jde už prakticky o rok starý model. Stojí 1500 Kč, což je o dvě stovky víc než jinak shodně vybavená verze náramku bez NFC.

Mobilními zařízeními platí častěji muži

„Nositelnou elektroniku lidé využívají k platbám čím dál více. Když se podíváme na naše klienty, v Česku jejich počet za rok narostl o 48,5 procenta, přičemž s nimi celkově utratili 1,4 miliardy korun,“ popisuje Michal Staněk, produktový manažer platebních karet mBank. Kromě Xiaomi Pay mohou klienti mBank využívat i platební služby Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay.

Klepněte pro větší obrázek
Placení náramky Xiaomi se službou Xiaomi Pay umožňuje mBank pro klienty s kartou Mastercard a nově i Visa

Počet klientů mBank, kteří provádějí transakce prostřednictvím nositelných zařízení, se během roku 2021 zvýšil o 50 %. Podíl těch, kteří platí pomocí mobilního telefonu, vzrostl o 25 % a množství klientů platících pouze klasickou plastovou kartou se dokonce o 9 % snížilo, uvedla banka v tiskové zprávě. 

„Nejvyšší podíl klientů mBank, kteří k platbám využívají nositelná zařízení, je ve věkové kategorii 27 až 36 let s bydlištěm v Praze, kde se toto číslo blíží 7 %. Celkově ve využívání tohoto typu plateb převažují muži nad ženami, a to v poměru 60:40. Zajímavostí je, že ve skupině 19 až 26 let je poměr mužů a žen téměř vyrovnaný, s přibývajícím věkem se ale výrazně mění ve prospěch mužů. Ve věkové kategorii 57 až 66 let je to již 67:33,“ upřesnil Staněk.

Diskuze (4) Další článek: Pozor na tuto nabíječku pro iPhone, může být životu nebezpečná. Je těžké ji poznat, nemá jméno

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , , , Banka, Náramek, Platba, Platební karta, Česká republika, Klient, Google Pay / Apple Pay, , Bydliště, Smart Band, MBA,