Zákazníci T-Mobile USA přišli o svá data v mobilu

Americká pobočka T-Mobile a Microsoft mají z ostudy kabát. Chyba na serverech způsobila zákazníkům s telefony Sidekick ztrátu většiny dat.

Zákazníci amerického operátora T-Mobile, kteří používají telefony Sidekick, nejspíše přišli o kontakty v adresáři, údaje v kalendáři i většinu uložených fotografií. Na vině je několikanásobná porucha na serverech společnosti Microsoft, která má na starosti synchronizaci a softwarovou podporu pro telefony Sidekick.

T-Mobile, který je ve Spojených státech operátorskou čtyřkou, zveřejnil na svých internetových stránkách prohlášení, ve kterém potvrdil nejhorší obavy vyděšených majitelů. Ti, kteří svůj obsah zálohovali pouze dálkově mimo paměť svého mobilního přístroje, o své údaje a soubory prý pravděpodobně nenávratně přijdou. Operátor zároveň nabádá klienty, kteří o obsah zatím nepřišli, aby se vyhnuli v nejbližší době resetování přístroje, vyndávání baterie a také zabránili jejímu úplnému vybití. Přístroje Sidekick se totiž po restartu vždy přihlásí k serverům Microsoftu a aktualizují obsah z jejich databází. V tomto případě by vinou chyby opět došlo ke ztrátě dat.

„Osobní informace uložené ve vašem přístroji, jako jsou kontakty, záznamy v kalendáři, úkoly nebo fotografie, které nemají zálohu přímo v paměti vašeho přístroje, jsou téměř jistě nenávratně ztraceny. Na vině je porucha serveru,“ uvádí k lapsusu společnost Microsoft. Proces obnovy dat údajně znemožnila paralelní porucha na hlavní i záložní databázi. Tisková mluvčí amerického operátora však tvrdí, že ztráta dat na telefonech Sidekick se dotkla pouze malé části zákazníků. Ty, jenž přišli o své kontakty a fotografie, hodlá operátor odškodnit – v jaké formě už ale neuvádí.

Komunikátory Sidekick s typickou bočně výsuvnou klávesnicí jsou ve Spojených státech stále velmi populární. Po loňské akvizici jejich výrobce firmy Danger společností Microsoft převzal na sebe tento gigant také jejich softwarovou správu. V době, kdy se zámořské pobočce růžového operátora na americkém kontinentě příliš nedaří, je ztráta obsahu telefonu dalším důvodem pro odliv zákazníků. Dobrou vizitku si ne al ani Microsoft, který se v poslední době snaží uživatele přesvědčit, aby využívali dálkové zálohy obsahu svých přístrojů. Například v nové verzi systému Windows Mobile 6.5 slouží k tomuto účelu aplikace My Phone. Inkriminované messengery Sidekick však používají proprietární operační systém Danger a chyba na dedikovaných serverech by proto neměla ohrozit ostatní platformy pod křídly Microsoftu.

Diskuze (26) Další článek: Vodafone zve další zákazníky do webového Parku

Témata článku: , , , , T Mobil, Zákaz, Zak, MOBI, Zákazníci, Mobil, Data, T - Mobil, T-Mobile US