Základka v Jižní Koreji: místo učebnic budou tablety

Jihokorejci jdou s dobou a posílají tradiční papírové učebnice na smetiště dějin. Ostatně jsou těžké a neefektivní. Univerzální studijní pomůckou se stane tablet.

Jižní Korea jde s dobou, tamní Ministerstvo školství, vědy a techniky rozhodlo, že tradiční papírové učebnice pošle na smetiště dějin. Nahradí je tablety, multimediální přístroje s dotykovou obrazovkou, na jejichž paměťové čipy se vlezou stovky vzdělávacích materiálů. Malí školáci tak už nebudou muset tahat v brašnách těžké učebnice a křivit si páteř. Tablety mají úplně nahradit klasické učebnice v roce 2015, do té doby budou koexistovat.

Klepněte pro větší obrázek
Asi si říkáte, kdy se něčeho podobného dočkáme na českých státních školách... Pokud nenastanou komplikace, snad se tabletů dočkají už děti našich dětí

Jihokorejská vláda hodlá do projektu napumpovat přes dvě miliardy dolarů, což v přepočtu činí více než 34 miliard korun. Peníze mají zajistit, aby měl tablet každý školák a pokrýt náklady na digitalizaci učebnic. Ty se tak stanou virtuálními a výrazně změní proces učení. Úředníci ministerstva neočekávají žádné problémy s přechodem na novou technologii, jelikož na digitální prostředí jsou děti zvyklé a tablety do značné míry připomínají klasické knihy.

Co se týče studijního obsahu, ten bude k mání na školní síti, připojení k internetu zajistí Wi-Fi. Projekt je ovšem zajímavý i z ekonomického hlediska, jednak představuje lukrativní zakázku pro toho výrobce, který zvítězí jako dodavatel hardware (Korejci mají velikány odvětví Samsung a LG) a jednak přinese cenné zkušenost pro další státy, které by se chtěly vydat stejnou cestou.


Klasické knihy jsou velké, těžké, nudné a taky drahé. Jen se podívejte jak vypadá taková Alenka v říši divů na iPadu...

Dá se samozřejmě očekávat, že tablety pro jihokorejské základy nakonec dodá buď Samsung nebo LG, ale třeba do souboje promluví i další výrobci. Samsungu aktuálně patří druhá pozice na trhu tabletů za americkým Applem, jehož iPad už ovšem stihl zabydlet v očích spotřebitelů jako král tabletů.

Říká se, že pokrok nezastavíš a přechod od papírových knih k tabletům nese samá pozitiva, možná až na jedno – jen aby si studenti místo procvičování algebry nedávali pod lavicí Angry Birds nebo jinou gamesku...

Zdroj: The Chosunilbo

Diskuze (29) Další článek: Magellan 5175 s Wi-Fi: natruc chytrým mobilům

Témata článku: Samsung, , , , Druhá pozice, Ministerstvo školství, Tab, Zak, Smetiště, Alenka, Jih, Procvičování, Místo, Základ,