Západní Evropa nemá zájem o levné mobily. 80 % prodaných zařízení stojí více než 8 000 Kč

Západoevropský trh chytrých telefonů pomalu vytěsňuje levné telefony v kategorii pod 300 dolarů. Výzkumná společnost Strategy Analytics predikuje, že takových smartphonů se v roce 2021 prodá v zemích na západ od našich hranic pouze 20 % z celkového objemu. Pro představu, v Česku by takové mobily (po přičtení naší DPH) měly cenovku pod 8 tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek

Za postupným růstem průměrné ceny má stát pořizování nových zařízení s 5G konektivitou, jejichž cenovka zatím pod kritickou hranici 300 dolarů neklesá. Lidé se také postupně učí na tzv. „dostupná prémiová“ zařízení, což jsou smartphony s výbavou na úrovni nejvyšší třídy, s několika málo kompromisy, ale s výrazně nižší cenovkou. Příkladem takového modelu je např. Apple iPhone SE (2020), Samsung Galaxy S20 FE nebo Xiaomi Mi 10T Pro.

Tuto postupnou změnu v uživatelských preferencích velmi pozorně zaznamenali zejména čínští výrobci, kterým do karet hrají problémy s americkými sankcemi konkurenčních značek Huawei/Honor. Za půldruhého roku tak na evropský trh vstoupily vyspělé čínské značky Realme, Oppo a Vivo a soustředí se (zejména druhé dvě jmenované) na náročnější zákazníky v západoevropských zemích. Dobře zaběhnuté v regionu je také Xiaomi, které s bohatou nabídkou zařízení pod 300 dolarů oslovuje zejména východoevropské země (včetně ČR).

Diskuze (97) Další článek: Nejlevnější mobil s NFC. Redmi 9C má zajímavé zpracování a velkou baterii

Témata článku: , , , , , , , Xiaomi, Dolar, Mobil, Česká republika, Evropa, Zařízení, Cenovka, Vice, Pro +, Levný mobil, Západní Evropa