Zápisky z Číny: jak se žije s mobily?

Motorola dnes v Shanghaji představí novou modelovou řadu svých mobilních telefonů. Jaké budou? Ne, tuto odpověď zatím v článku nenajdete, prošel jsem se ale Shanghají a všímal si, jak se zde žije s mobilními telefony, navštívil jsem také místní obchody ... a všude pilně fotil.

Samotný akt představení nové mobilní kolekce pro rok 2003 nastane přibližně kolem poledne středoevropského času. Zítra nebo díky časovému posunu možná ještě dnes proto na MobilManii najdete podrobný článek o novinkách i s fotografiemi přímo z místa dění.

Už včera se objevily informace o první nové Motorole, přečtěte si samostatný článek.

Proč Motorola představuje své novinky zrovna v Číně? Jednak z toho důvodu, že je to velmi perspektivní trh. Mobilní telefon v současnosti sice vlastní už 149 milionů Číňanů (99 milionů telefony standardu GSM) a Čína je světovou mobilní jedničkou, stále však zbývá ještě zhruba miliarda potenciálních uživatelů. Motorole se nad to v Číně velmi daří, je zde výrobcem číslo jedna.

Všude, kam se podívám

Že se v Shanghaji něco děje, bylo vidět už po příletu na letiště - prakticky první věc, kterou jsem po opuštění letadla v Číně viděl, byl obrovský billboard Motoroly. (Škoda jen, že si to s námi nemohla vychutnat i naše zavazadla, která už několik dnů bloudí kdesi po světě, nikdo neví kde a nikomu odpovědnému se je zřejmě nechce hledat).

Následuje je další billboard Motoroly, ještě další, každý sloup je obalen plakátem se sloganem MOTO. Na letišti skutečně není reklama na nic jiného než mobily Motorola, včetně u nás nedostupných modelů. Letištěm to nekončí. Stejným stylem Motorola obsadila i hotel, kde se její typické logo objevuje naprosto všude včetně dveří výtahů, krytů vodotrysků, nástěnných panelů apod. Projeli jsme také kolem budovy, kde se dnešní představení bude odehrávat: opět Motorola tisíckrát jinak.

  
Výtahy v hotelu

Kdo je Číňan s mobilem?

Včera jsme s kolegy z jiných časopisů naplánovali prohlídku Shanghaje a i když se Jan Matura i Jan Lodl neustále rozptylovali (viz obrázek), zbyl nám čas i na sledování čínského lidu a jeho vztahu k mobilnímu telefonování.

Vzhledem k ohromnému množství obyvatel Číny není penetrace mobilních telefonů zatím nijak velká. Člověka s mobilem na ulici sice uvidíte, ale musíte si chvíli počkat a hledat. Více telefonů na jednom místě bylo možné zachytit snad jen v metru, zdálo se mi však, že v něm jezdí spíše trochu majetnější lidé. Pro ostatní obyvatele zůstává nejoblíbenějším dopravním prostředkem kolo a mám pocit, že u nich bychom mobilní telefony hledali méně úspěšně.

Najdete-li na ulici Číňana s mobilem, se zavřenýma očima si můžete tipnout, že půjde o véčko, a téměř s jistotou se trefíte. Ačkoli jsou v nabídce místních prodejců i mobily jiné než véčkové konstrukce, zjevně nemají takový úspěch. Na telefonech je velmi často připevněn hrozen nejrůznějších přívěsků. Ty si zde snadno můžete koupit, stejně jako nálepky, blikající antény nebo další mobilní nesmysly, které za čas určitě někdo doveze i do Česka.

Kde si Číňan kupuje mobil?

Dlouho jsem nevěděl, kde lze v Číně mobilní telefony nakoupit. Nenarazil jsem na žádný krámek, až v několika obchodních domech na hlavních třídách byly stánky, kde prodávali mobily. Až v závěru dne jsem se dostal do části Shangaje, kde bylo několik obchůdků vedle sebe, ale ani tak určitě nešlo o mobilní centra pro čtrnáctimilionovou Shanghai.

Pravděpodobně jsem ale jen nenatrefil na správnou "mobilní" čtvrť. Prodejny stejného zboží se v Číně totiž často seskupují do stejných lokalit. Jdete stovky metrů a míjíte jen krámky s metrovým zbožím, následuje jen blok galanterie, počítačových komponentů apod.

  

Běžný obchůdek s mobily tvoří pultík s vystavenými modely, většinou maketami. Setkáte se zde vždy s několika prodavači. Když v Evropě nějakou práci zvládne jeden člověk, v Číně na ni musí být hned třeba tři. Poznáte to hned při vstupu do hotelu, kdy vás pozdraví třeba osm usměvavých, k této činnosti určených lidiček. Nebo přechod pro chodce: na běžných "nechráněných" jde prakticky vždy o život, když jsou ale vybaveny semafory, kolem poskakuje ještě trojice číňánků s praporky a chaoticky se snaží usměrňovat chodce, automobily a cyklisty (samozřejmě bez úspěchu). Každý obchodní dům má své dveřníky, v restauraci vás vítá "vítač".

Protože v obchodních domech nelze fotografovat, mohu nabídnou jen špiónské obrázky z fotomobilu Panasonic GD87. Uznávám, že jejich kvalita není stoprocentní, ale myslím, že je lepší alespoň tohle než nic.

   

   

  

Lepší výběr

V nabídce čínských obchodů jseou většinou stejné telefony, se kterými se můžete setkat i u nás, nanejvýš mají trochu odlišné označení. Setkal jsem se zde ale už s telefony, na které v Evropě ještě čekáme: k dostání je zde Nokia 6100, Alcatel OT 715 (na ten čekáme snad už jen v ČR) a dokonce OT 525, běžný je už Ericsson T100. Komunikátor P800 však nebyl nikde.

Poslední kapitolou jsou telefony značek, o kterých v Evropě vůbec nevíme, a modely světových výrobců určené pouze pro asijský trh. Většina takových telefonů jsou véčka, mnohdy velmi atraktivní: skutečně miniaturní telefony Samsung (zmínit musím i Panasonic GD55), kůží pokrytá véčka Eastcom, občas nějaká kopie modelu známé značky.

     
Několik čínských reklamních prospektů

Ceny jsou při přepočítání na koruny jen mírně nižší než u nás, spíše stejné, takže telefony, které jsou v ČR k dostání, nemá smysl v Číně kupovat. Něco jiného jsou ale mobily, které u nás neseženete. Pokud jsou určeny pro sítě GSM (v Číně provozují i sítě odlišného standardu CDMA), bez problémů budou fungovat i u nás a mnohé mobily zde opravdu stojí za úvahu.


Jeden místní yuan je zhruba za 3,70 Kč

Kdo bude nejlepším prognostikem?

Telefonujících Číňanů a Číňanek si budeme všímat dál a do zítřka se zatím můžete těšit na aktuální nášup nově představených telefonů. Motorole v současnosti dost chybí typický manažerský telefon, komunikátor Accompli už také směřuje do důchodu ... jsem zvědav?


Tímto obrázkem z novinářského webu Motorola snad něco naznačuje

Uvidíme, nakolik se novinky budou odlišovat od modelů, které se před několika měsíci omylem dostaly do světa a o kterých Motorola poté prohlašovala, že jde jen o koncepty a nic reálného (přečtěte si článek). Dnes neoficiálně odtajněný model C350 je například naprosto stejný jako telefon Motorola C370, o kterém jsme na MobilManii jako o zatím nejisté informaci psali v záři.

Diskuze (5) Další článek: Ceny za propojení v ČR výrazně vyšší než v EU

Témata článku: Motorola, Nokia 6100, Panasonic GD87, Prognostik, Obchodní dům, Mobil, Jak, Cin, Zápis, MOBI