Zápisky z Číny: ráj mobilního příslušenství

V čínských prodejných příslušenství k mobilním telefonům mají zboží, o kterém si často můžeme jen nechat zdát. Co třeba Kennyho ze South Parku, který příchozí hovor ohlašuje jadrnou nadávkou?

Ve středu jsem na MobilManii popsal své zážitky z Číny týkající se mobilního telefonování a zdejšího prodeje mobilních telefonů. V dalších dnech jsem navštívil zdejší trhy a teď musím vám popsat, jak se zde prodává příslušenství k mobilům.

Pokud chcete neznačkové příslušenství, musíte v Číně skutečně najít trh, v běžných obchodech takové zboží nedostanete. Trhy vypadají úplně stejně jako u nás, bývají jen výrazně rozsáhlejší: je to bludiště malých stánků (stejných jako u nás provozuje vietnamská a čínská komunita), ve kterých najdete téměř cokoli.

Vsuvka trochu mimo téma: téměř každých pět metrů se ke mně přikradl Číňan a s tajemným výrazem z něj vypadlo "helou, voč, dívídí, sídí". Tímto způsobem probíhá nelegální pirátský prodej DVD nebo CD. Nejnovější hity, například aktuálního Jamese Bonda, druhý díl Harryho Pottera nebo Pána prstenů - Dvě věže, seženete za 7-9 yuanů. To odpovídá přibližně třiceti korunám ... Komplet třiceti DVD National Geographic byl k mání za tři stovky.

Cena je pevná

Ale zpět k mobilnímu příslušenství. V Číně stejně jako v ostatních asijských zemích nenajdete mobil bez přívěsku, telefony se nosí na krku, jsou na nich nejrůznější nálepky, blikající štítky nebo antény. Výběr nejrůznějších mobilních prkotinek je zde skutečně obrovský, zdejší nabídku nelze ani ve snu srovnávat s Českou republikou. Na panelech zde visí až stovky různých a většinou velmi atraktivních doplňků.

Ceny nejsou vzhledem k výrobním nákladům, které určitě dostahují jen nepatrných hodnot, úplně nejnižší, i tak zde nakoupíte levněji než u nás. Kupodivu se nedalo příliš smlouvat, na rozdíl od ostatního zboží na trzích, kde nebyl problém dostat cenu třeba až na třetinu původní hodnoty.

Hezké věcičky

Z nabídky čínského příslušenství mě zaujaly zejména následující produkty, které u nás nejsou úplně běžné:

Šňůrky pro pověšení telefonu na krk: můžete si vybrat mezi mnoha desítkami nejrůznějších variant. V nabídce jsou prosté jednobarevné stužky z různých materialů, různých tlouštěk, koupit můžete "značkové" zboží potisklé jménem nebo logem výrobce, strakaté stužky, šňůrky s plochým i kulatým průřezem. Viděl jsem také skutečný kovový řetízek, v nabídce jsou i krátká poutka určená pro pověšení mobilu (anebo třeba fotoaparátu) na ruku.

Šňůrka se zabudovanou bondovkou: toto příslušenství je standardně k dispozici k lepším mobilním telefonům Samsung, v Číně se ale dá sehnat i pro další telefony. Uprostřed šňůry je veden kabel bondovky, který se objeví venku až téměř u ucha. Toto příslušenství se příjemně používá, handsfree nijak netíží na uchu.

Mluvící přívěsky: při hovoru nebo SMS začnou kromě blikání také hrát nebo mluvit. Naprostým hitem je Kenny ze South Parku, který se ohlašuje zřetelným "Fuck you".

Nálepky na mobily: malé a graficky velmi propracované štítky na různá témata - animované seriály, filmy, nejrůznější symboly.

Pouzdra: zaujala mě pouzdra vyrobená z krajky; takové jsem zatím ještě nikde jinde neviděl.

Kryty na mobily: bez problémů lze koupit nové kryty třeba i na véčka od Motoroly nebo Samsungu. Osobně bych si ale na stylovou Motorolu V.50 kryt s kačerem Donaldem asi nedal. Hodně zajímavé byly také kryty s reliéfem, který vypadaly, jako by byly vyrobeny z kovu.

Blikající antény: dnes už neletí obyčejná světelná dioda, aktuální jsou různé svíticí symboly, hezká bylo anténa, která při hovoru blikala jako policejní maják.

Přísně tajné

Na trzích nebo dokonce ve stáncích se nesmí fotit a jakýkoli pokus o to vyvolá pozdvižení. Následující snímky proto nejsou příliš kvalitní, musel jsem fotit doslova "od boku". Pro představu, jak to vypadá v čínských stáncích s mobilním příslušenstvím, ale myslím obrázky stačí.

    

  

  

  

  

Diskuze (9) Další článek: GameBoy na Nokii 7650? Proč ne!

Témata článku: , Cin, Mobil, Zápis, Mobilní příslušenství, MOBI, Neznačkové příslušenství, Kačer Donald, Ráj, Nejnovější hit