Zapomeňte na Google Glass, přichází Meta

Chytré brýle Glass dostanou konkurenci. Google se zaměřuje na jednoduchost, novinka jménem Meta nabídne propracovanější funkce. Který koncept vyhraje?

Ještě před několika málo lety nikoho ani ve snu nenapadlo, že bychom mohli nosit počítače na hlavě. Brýle Google Glass ale změnily vnímání veřejnosti a už nyní se objevují první vlaštovky v podobě těch, kteří na ně nedají dopustit.

Zatímco Google se orientuje na jednodušší funkce jako socializace, snímání fotek a videí, nebo třeba navigování, ostatní jdou dále. Zářným příkladem je Meta, poslední z řady headsetů obdařených sofistikovanými 3D funkcemi.


Meta zatím oslní především funkcemi, se vzhledem je to u prototypu horší

S tímto (zatím stále ještě monstrózním) hardwarem na hlavě bude uživatel schopen interakce s virtuálními objekty (prohlížení sociálních sítí, psaní na virtuální klávesnici, ovládání gesty) na pozadí reálného světa. Zařízení v sobě snoubí jak vysílací část v podobě obrazovek umístěných v samotných brýlích, tak i část přijímací v podobě senzorů pohybu, podobných těm v Kinectu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Meta bude podporovat populární 3D engine Unity

Projekt využívá pro svůj vznik populární semeniště technologických startupů Kickstarter s cílem nashromáždit pro další vývoj a výrobu částku 100 000 amerických dolarů. Přispět lze libovolnou částkou od 5 dolarů výše, přičemž minimální cenovka pro obdržení samotného zařízení je stanovena na 750 dolarů (v přepočtu zhruba 15 000 Kč).

Meta bude podporovat populární a známý 3D engine Unity, ke kterému je vývojářský kit bez problémů dostupný již nyní, s kompatibilitou aplikací by tak neměl být skoro žádný problém. Samotný projekt by se ke svému cíli měl přiblížit na podzim letošního roku

Diskuze (13) Další článek: 5 tipů pro lepší snímky z fotomobilu

Témata článku: Google, , , , , Google Glass, Vývojářský kit, Glass, Google +, Zářný příklad