Zastaví další malý iPhone pokles prodejů Applu? Takhle by mohl vypadat nástupce iPhonu SE

Apple zaznamenal v posledním kalendářním čtvrtletí 2018 výrazný propad prodejů iPhonů. Na tržbách i počtech distribuovaných kusů šlo o meziroční 15 % pokles. Nepříznivý trend má podle prognóz pokračovat i v aktuálně probíhajícím prvním čtvrtletí. Apple by tak podruhé v historii mohl sáhnout k pojistce v podobě uvedení menšího a levnějšího iPhonu mimo klasický roční interval.

Poprvé tímto způsobem pomohl Applu nastartovat zpomalující prodeje před třemi lety iPhone SE v sezóně, kdy hlavní řada 6S přinesla jen minimum inovací. Navíc se začal projevovat hlad uživatelů po menším modelu, protože většině začal dosluhovat tehdy 2,5 roku starý iPhone 5S. I nyní je situace podobná: tři roky starý iPhone SE už se prakticky doprodal a náhrada za něj není.

Vrátí se éra Compactů?

Švýcarský portál Tech Garage zveřejnil fotografie možné podoby nástupce iPhonu SE. V praxi by mohlo jít o zmenšený iPhone XR s malou reminiscencí na řadu čtyřpalcových iPhonů – zejména rozmístění a tvarování tlačítek po obvodu těla. Záda na rozdíl od SE a 5S budou skleněná a telefon má podporovat i bezdrátové dobíjení. Úhlopříčka displeje by díky odstranění rámečků mohla při zhruba stejných fyzických rozměrech narůst ze čtyř na 4,7 palce. Na čtečku Touch ID nezbude místo, odemykat se bude pouze obličejem (Face ID).

Nástupce kompaktního iPhonu SE by mohl Apple uvést v jarním termínu někdy na konci března, tedy v podobné době, v jaké se očekává uvedení nové vlajkové řady Huawei P30. Dá se očekávat, že také ostatní výrobci by poté zareagovali uvedením kompaktních odnoží od svých vlajkových modelů. Dosud tuto praxi provozovalo pouze Sony, ale i u něj je zatím budoucnost modelové řady Compact nejistá.

Připomeňte si, jak se před třemi lety představoval iPhone SE:

Diskuze (25) Další článek: Naprostý základ pro nenáročné. Redmi Go jde do prodeje

Témata článku: Apple, , , , , , , Uvedení, Pokles prodejů, Pokles, Pro +, Remini, Nástupce, Touch ID,