Zbrusu nová databáze mobilů na MobilManii!

Dnes na MobilManii spouštíme v pilotním provozu novou databázi, ve které najdete podrobný přehled parametrů a cen mobilních telefonů na českém trhu. Trvalo to dlouho, ale věříme, že výsledek stojí za to.

Databáze parametrů a cen mobilních telefonů byla součástí MobilManie odjakživa. Údaje však určitou dobu nebyly aktualizovány a situace bohužel dospěla do stavu, kdy jsme se místo opravy raději rozhodli připravit úplně nový katalog.

Novou databázi mobilů najdete zde.

Co to je pilotní provoz?

Pilotní provoz spočívá v tom, že katalog zatím ještě není plně implemetován do struktury MobilManie, běží samostatně. Během následujících dnů ale přidáme odkazy na jednotlivé telefony do sekcí výrobců a nahradíme starší databázi. U většiny mobilních telefonů v katalogu také zatím ještě chybí obrázky, popisky a odkazy.

V diskusi u tohoto článku přivítáme vaše názory a připomínky, případně i upozornění na nesrovnalosti v parametrech, pokud nějaké objevíte. Tím samozřejmě nechci omlouvat naše chyby, často se jim ale nelze úplně vyhnout. Ne vždy totiž testujeme finální verze telefonů, oficiální údaje výrobců mnohdy nejsou zcela kompletní a správné, s novými verzemi firmwarů mobilům někdy přibývají nové funkce a nejsme schopni vše sledovat. V budoucnu bude u každé karty mobilního telefonu (zde je například pro Sony Ericsson T610) diskuse nebo alespoň formulářové políčko pro upozornění na chybu.

Co katalog nabízí?

Aktuální ceny: Ačkoli v současné verzi jsou ceny staré asi dva týdny, od července se chystáme na pravidelnou aktualizaci. Jakmile budou ceny k dispozici, přidáme je do databáze. Objeví se zde následující den, aktualizace databáze bude probíhat v noci.

Parametry mobilů: Parametry jsou rozděleny do kategorií, které nám připadají logické, a srovnány přibližně podle důležitosti. Pokud nám některé informace zatím nejsou známy, nevymýšlíme si je a nevědomost přiznáme otazníkem. Znáte-li potom správný údaj, určitě nám dejte vědět.

Hodnocení telefonů: V novém katalogu hodnotíme telefony podle redakční metodiky, se kterou se již dlouho setkávají čtenáři Mobilit a kterou jsme také vícekrát použili i na MobilManii. O hodnotící metodice se podrobněji rozepíšu níže.

Srovnání telefonů: V katalogu lze porovnávat až tři telefony vedle sebe.

Automaticky generované přehledy parametrů u recenzí: Tuto funkci připravujeme. V poslední kapitole každé recenze mobilního telefonu bude vygenerován přehled parametrů, který bude vždy aktuální: budou v něm v současnosti platné ceny a srovnání vzhledem k telefonům, které jsou dnes nabízeny na trhu. Přehledy parametrů jsou u recenzí zatím statické a odrážejí situaci, která byla v době přípravy článků.

Jak hodnotíme mobilní telefony?

Pro hodnocení využíváme metodiku připravenou původně pro časopis Mobility, která se ale v poslední době začala objevovat i u recenzi mobilů na MobilManii.

Základem je u ní tabulka Microsoft Excelu, ve které jsou vypsány parametry mobilních telefonů (pro zajímavost: je jich více než šestnáct tisíc). S těmito parametry se potom provádějí různé výpočty a pomocí vzorců se skládají do textových řetězců. Výsledkem je hodnocení a srovnání mobilů, ze stejné tabulky generujeme různé infoboxy a přehledy, tabulka je také zdrojem dat pro nový katalog na MobilManii.

Aktuální srovnávací tabulku si ve zkrácené veřejné verzi můžete stáhnout na webu Mobilit (v sekci Srovnání mobilů).

Pro hodnocení mobilních telefonů má každá skupina parametrů stanovenu váhu, kterou se promítá do celkového hodnocení mobilního telefonu. Funkce pro telefonování jsou u telefonu samozřejmě důležitější než funkce pro zábavu, proto se skupina Telefonování na výsledku podílí větší měrou než skupina Zábava. V rámci skupin jsou potom stanoveny váhy pro každý jednotlivý hodnocený parametr - vibrační vyzvánění je například důležitější než minutové pípání apod.

Při stanovování vah pro kategorie a jednotlivé parametry jsme vycházeli z ankety, která kdysi proběhla na MobilManii, a také z našich redakčních zkušeností a názorů. Jsme si vědomi toho, že se nezavděčíme každému, v excelové tabulce si ale kdokoli může nastavit váhy dle vlastní potřeby, výsledky se v ní okamžitě přepočítají.

V současné době používáme toto váhové rozdělení:

Rozměry, hmotnost, displej: max. 150 bodů
Výdrž, hardware, ovládání: max. 130 bodů
Telefonování: max. 200 bodů
Práce se zprávami: max. 160 bodů
Organizace času: max 130 bodů
Zábava: max. 110 bodů
Informační a datové funkce: max. 120 bodů
Celkové hodnocení: max. 1 000 bodů

Co je výsledkem hodnocení?

Výsledkem hodnocení jsou v případě katalogu na MobilManii dva údaje. Procentuální výsledek ukazuje, jak je na tom hodnocený mobil vůči neexistujícímu ideálnímu telefonu, který má úplně všechny funkce. Slovní hodnocení, ve kterém stejně jako ve škole používáme stupně výborný až nedostatečný, porovnává mobily mezi sebou.

Kvůli těmto dvěma odlišným hodnocením se může stát, že mobil, který například v kategorii Zábava získá procentuální hodnocení „pouhých” 75 % vůči ideálnímu mobilu, je v této kategorii zároveň označen jako výborný. Nejlepší současný telefon totiž v kategorii Zábava získal hodnocení 87 % a slovní známka se vztahuje k tomuto číslu, nikoli ke stoprocentnímu ideálnímu telefonu.

Protože v hodnocení jsou telefony srovnávány mezi sebou a protože do tabulky neustále přidáváme nové parametry, výsledky, kterých telefony dosáhnou, nejsou věčné - naopak se velmi často mění. Telefon, který byl před půl rokem na špičce žebříčku, již nyní kvůli novým technologiím, které nepodporuje, spadl níž.

Odpovědi na zatím nevyslovené otázky

Kam zmizela funkce pro výběr mobilu? Služba, která po zadání požadovaných parametrů zobrazila přehled telefonů, jež splňují zadání, zatím opravdu zmizela. Nový katalog je řešen způsobem, u něhož nelze tuto službu použít, musí se připravit úplně znovu a to bude zřejmě nějakou dobu trvat.

Kde je Sony Ericsson P800? V databázi opravdu není, protože srovnávací metodika připravena pro hodnocení mobilních telefonů, nikoli komunikátorů. Ze stejného důvodu v katalogu nenajdete ani Nokii 9210 Communicator, zařízení MDA/DataPhone nebo další podobné produkty. Sony Ericsson P800 jsem po mnoha diskusích do databáze zkušebně přidal, výsledek jeho hodnocení byl však nespravedlivě nízký a raději se teď smíříme s výtkami k absenci v databázi než s obviňováním, že jsme si na Sony Ericsson zasedli. Hodnotící metodika zkrátka nepočítá s funkcemi komunikátorů, které P800 nabízí, a naopak klade význam na parametry, jež jsou u P800 horší nebo u tohoto typu zařízení nedůležité. Podobně nespravedlivě jsou hodnoceny i Nokie 7650/3650 nebo Eurotel Smartphone, zde jsme však uznali, že to je ještě snesitelné.

Tento stav ale není definitivní. Plánujeme připravit novou metodiku pro hodnocení chytrých telefonů a díky univerzálnímu řešení nového katalogu jsme potom rychle schopni připravit samostatný katalog s těmito produkty.

Proč jsou v katalogu jen relativně nové mobilní telefony? Současná podoba hodnotící tabulky s parametry vznikla zhruba před rokem pro účely časopisu Mobility, kde jsme vsadili jen na nové telefony. Nebylo v našich silách doplnit parametry telefonů, které se již neprodávají - zejména z toho důvodu, že mobil musíme mít při tvorbě databáze k dispozici a vše pečlivě prozkoumat. Starší telefony, které se již neprodávají, proto na MobilManii zůstanou jen ve starší databázi. Zde je příklad karty pro Ericsson R520.

Kdy do katalogu přidáváte nové telefony? Protože v katalogu jde pouze o měřitelné parametry, nikoli o dojmy a praktické zkušenosti z používání, jsme schopni nové telefony přidat velmi rychle. Podmínkou je jen to, abychom nový mobil měli v ruce a stihli prozkoumat všechny jeho funkce. Obvykle na to stačí tak dvě-tři hodiny.

Jak zajistíte, že katalog bude aktuální? Nový katalog je generován z tabulky parametrů, kterou pravidelně aktualizujeme pro časopis Mobility. Na rozdíl od předchozího řešení využíváme a doplňujeme pouze jednu databázi a tím se ušetří lidské zdroje, které byly příčinou špatného stavu staršího katalogu MobilManie. Jakmile dostaneme do ruky nový telefon, okamžitě jej přidáme do databáze - jsme na to zvyklí, děláme to tak už více než rok. Potom stačí provést export dat do formátu CSV, přidat vzniklý soubor do administrace MobilManie a hned následující den už telefon bude na webu. Ceny plánujeme aktualizovat vždy při změně, na webu se aktualizace projeví opět následující den.

Máte další otázky? Ptejte se v diskusi pod článkem.

Jak se vám líbí?

Po nějaké době máme z katalogu mobilních telefonů na MobilManii zase dobrý pocit. Myslíme si, že je v něm vše důležité a díky novému systému máme hlavně v ruce nástroj, který nám dovolí pružně reagovat na změny a vymýšlet různé inovace.

Naše sebeuspokojení ale samozřejmě nestačí, protože přehled mobilů jsme nepřipravovali pro sebe. Důležité je, jak se katalog bude líbit vám. Na názory, připomínky a tipy pro vylepšení proto čekáme v diskusi.

Diskuze (25) Další článek: Sony Ericsson T610: královské reggae! (velký test)

Témata článku: , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, Požadovaný parametr, Nov, Databáze, Data, Mobil, MOBI