Že nepoužíváte smartphone k těmto 11 věcem? Tak to si klidně vystačíte s tlačítkáčem...

  • Smartphony dnes dokážou téměř cokoliv
  • Že nevíte, jak je využít na maximum?
  • Vybrali jsme deset činností, které vám usnadní i zpříjemní život

Smartphony jsou dnes neocenitelným pomocníkem v průběhu pracovního i volnočasového dne. Na dosah ruky máte s telefonem prakticky celý svět a navíc vám v průběhu dne může v řadě oblastí výrazně pomoci. Mít smartphone přecpaný technologickými vychytávkami je sice skvělé, ale měl by se současně dostavit i pocit zadostiučinění. Jednoduše proto, že funkce a možnosti telefonu dostatečně využíváte. Pokud to tak totiž není, mohli jste si s klidným svědomím pořídit daleko levnější hloupý telefon.

Vybrali jsme deset stěžejních funkcí, k nimž běží i náročnější uživatelé používají chytré telefony. Ostatně, smartphony jsou navrženy od toho, aby nám pomáhaly, tak proč toho dostatečně nevyužít?

Mobilní placení

Oblíbené aplikace: Google Pay, Apple Pay

Česko je jedním z evropských lídrů bezkontaktních plateb, které v Česku odstartovaly před deseti lety. Za tu dobu jsme si zvykli na pípání „plastovými kartičkami“ více, než třeba jinde v Evropě. Není proto divu, že se uživatelé při placení stále častěji spoléhají na smartphone. Ten je totiž rychleji po ruce, než byste vytáhli kartu z peněženky. O hledání hotovosti nemluvě...

Klepněte pro větší obrázek

V Česku můžete zaplatit zejména prostřednictvím dvou hlavních platebních platforem, za nimiž stojí Google a Apple. A nemusí zůstat jen u telefonů, stejné systémy totiž fungují u hodinek s Wear OS a také u Apple Watch. Hodinky se při placení prosazují stále častěji, a víte proč? Přiložení hodinek ze zápěstí k terminálu je ještě rychlejší, než vytahovat telefon z kapsy. Ten však často ještě potřebujete jako prostředníka k tomu, aby se do hodinek uložily detaily platební karty.

Mimo dominantních systémů jsou u nás k dispozici i hodinkové platby Fitbit Pay nebo Garmin Pay. Ve všech případech je princip přidání karty jednoduchý, proběhne vaše ověření, komunikace s bankou a už za pár minut můžete platit telefonem či hodinkami. Tedy za předpokladu, že je vaše banka s platebními systémy kompatibilní. A to platí v drtivé většině případů.

Navíc, platbu telefonem oceníte i tehdy, když si při odchodu z domu zapomenete peněženku, protože telefon zřejmě nikdy nenecháte doma. Vyplatí se tedy mobilní platby nastavit právě i kvůli těmto chvílím.

Diskuze (23) Další článek: Google Play bude konečně optimalizován i pro velké displeje. Změn se dočkají tablety i skládačky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , SMA, Zasilkovna,