Život se vrací do normálu. V dubnu se pohyb lidí začal blížit běžnému stavu

Operátorské sítě vedle své telekomunikační funkce představují také unikátní nástroj pro sběr tzv. big dat, tedy velkého objemu dat získávaných pomocí terminálů připojených do sítě. S anonymizovanými daty pracuje například projekt Atlas mobility T-Mobilu nebo O2 Geodata operátora O2. Ze zjištění obou uvedených projektů nezávisle na sobě vyplývá, že život v Česku se po koronavirové krizi začíná vracet do normálu.

Mobilita je měřena pohybem SIM karty – zda během dne opustí svou domovskou buňku. Okruh, který lze takto změřit, se pohybuje od desítek metrů ve městech až po nízké jednotky kilometrů v řídce obydlených oblastech. Data jsou přísně anonymizována.

Velká města se vrací k normálu pomaleji

Lidé se dávají do pohybu a opouštějí své domovy jak o víkendu, tak už i častěji v pracovním týdnu. Zatímco na konci března byla mobilita ve všední dny nižší zhruba o 25-30 %, na konci dubna jenom o cca 10 % oproti běžnému stavu. O víkendech koncem března opouštěla domovy přibližně polovina lidí v porovnání s běžným stavem. Na konci dubna se již lidé pohybovali mnohem víc a o víkendu zůstalo doma jen o čtvrtinu méně lidí, než normálně.

Nejpomalejší návrat k normálu vykazuje Praha, kde byl pohyb obyvatel po celou dobu nejnižší a na konci dubna byl stále 26 % pod úrovní běžné mobility. Skutečnost souvisí nejspíš s vysokým podílem profesí, u kterých nečiní problémy práce z domova. Pomalejší návrat má i Olomoucký kraj (na konci dubna o 20 % nižší oproti normálu) následován kraji Karlovarským a Libereckým (shodně 18 % pod úrovní normálu). Naopak nejvíc se vrátily na konci dubna k běžnému stavu Plzeňský kraj (jen 0,4 % pod normálem) a Středočeský kraj (2 % pod normálem).

Jiná byla na konci dubna situace ve velkých městech. Nejvíce lidé stále zůstávají doma v Pardubicích (38 % pod úrovní normálu) a v Kolíně (minus 34 %). Třicetiprocentní hranici atakovala také města Jihlava, Mladá Boleslav a Olomouc. Kolem desetiprocentní hranice pod úrovní běžného stavu se pohybovala města Most a Zlín. Pravděpodobně vlivem vysokého podílu profesí, které z domova vykonávat nelze, se situace nejvíc přiblížila normálu ve Frýdku-Místku (mínus 7,7 %) a v Havířově (mínus 6,6 %).

Doprava se zahušťuje, cizinců zatím nepřibývá

Provoz na dálnicích a hlavních tazích v Praze se pomalu vrací na úroveň před vyhlášením karantény. Analýza O2 Geodata porovnávala dopravní situaci před zavedením opatření a v době karantény na dálnicích D1 a D35 a také v pražských ulicích 5. května a v Bubenečském tunelu. Data ukázala, že provoz klesl v druhé polovině března v pracovní dny zhruba na polovinu, o víkendu byl ještě nižší. Nyní data ukazují, že se doprava na dálnicích i městských tepnách pomalu vrací ke stavu před vyhlášením karantény.

Atlas mobility pro změnu sledoval také zahraniční SIM pohybující se v ČR. Počet zahraničních SIM karet v tuzemsku během dubna ještě lehce klesal, ale už ne dramaticky. Ve všedních dnech se stabilizoval na mínus 35 % oproti normálu, o víkendech na mínus 45-50 % oproti normálu. Pravděpodobně ještě klesl počet českých pendlerů za prací, kteří si zapínají i zahraniční SIM kartu – ve všedních dnech o něco méně, o víkendech výrazněji.

Váš názor Další článek: Týden Živě: Nové laptopy Surface, nové Desítky, Ubuntu a lapálie s 4K monitorem

Témata článku: , , , , , , Praha, Olomoucký kraj, Pardubice, Atlas mobility, Mladá boleslav, Pohyb, Olomoucký, Česká republika, Zlín, Duben, Karlovarský, Pohyb lidí, Olomouc, Data, Havířov, Plzeňský kraj, Most, Normal, Normál