Zkušenosti čtenáře s mobilem Siemens C62

Dnes vám nabízíme čtenářské zkušenosti rovnou s recenzí, což je poměrně netradiční. Můžete tak srovnat pohled redaktora a praktické poznatky běžného uživatele. Siemens C62 čeká na vaši kritiku.
Kapitoly článku

Předem upozorňuji, že u Siemensu C62 se zaměřím hlavně na to negativní. Co telefon umí, to zjistíte z každého letáku, ale určitě vás bude před jeho pořízením zajímat, co neumí nebo co moc nezvládá. Na začátek vám doporučuji přečíst si dnešní recenzi Siemensu C62 z pera redakce.

Tento telefon zdaleka není tak špatný, jak možná z mého článku vyzní. Mnoho uvedených nedostatků se týká většiny moderních telefonů obecně. Třeba se mi povede vyvolat v závěru článku diskuzi na téma „Co vás na moderních mobilech poslední dobou štve“.

   
Siemens C62 eleganci nezapře, prodávat se bude ve třech odstínech

Používám delší dobu Siemens S35, se kterým budu novinku občas porovnávat. Telefonuji opravdu hodně, SMS píši méně, dále využívám budík, kalkulačku a občas kalendář (v zásadě jako budík na delší dobu dopředu).

Lepší vzhůru nohama

Když se na nový Siemens C62 podívám, vypadá perfektně – je spíš menší a elegantní. Technická data si můžete najít v katalogu na MobilManii, cennější pro vás spíš bude subjektivní pocit uživatele. Tlačítka klávesnice jsou umístěna v blocích vedle sebe, ale řekl bych, že oddělená samostatná tlačítka jsou praktičtější. Tlačítka jsou průhledná, a tak se nemusíte bát postupného stírání ani odlupování.

Protože je telefon poměrně malý a spodní řada tlačítek je posazena hodně dole, stává se tato řada pro uživatelův palec hůře dostupná. Třeba při delším zmáčknutí mřížky pro odemykání a zamykání klávesnice si skoro vykloubíte palec. Zjistil jsem také jednu zajímavou, avšak ne příliš využitelnou věc – pokud telefon obrátím vzhůru nohama, tedy tlačítky nahoru a displejem dolů, držím telefon mnohem pohodlněji a palcem v přirozené poloze obsluhuji všechna tlačítka a dokonce si přitom ani nezakrývám displej.

  
Bílo-šedé provedení testovaného Siemensu C62, ženám se bude líbit, budou ho ale muset čistit

Pomoc, nevidím

Pro každého majitele prvního telefonu s barevným displejem jsou barvy naprosto ohromující. Časem ale zjistíte jistá negativa. Barva je krásná, pokud si chcete spíš hrát s obrázky než telefonovat, nezbytná je samozřejmě pro fotografování. Ale spousta lidí už došla k tomu, že fotografování je pouze zajímavá hračka, kterou po pár měsících přestanou používat. Pro běžné telefonování barva na displeji nijak přínosná není.

 Barevným displejům je často vytýkáno, že jsou hůře čitelné na ostřejším denním světle. Kupodivu jsem se nikde nesetkal se stížností, že barevný displej je také hůře čitelný v pohotovostním režimu, pokud je zhasnutý. Na zhasnutém „černobílém“ displeji můžete poměrně pohodlně kontrolovat sílu signálu, stav baterie nebo sledovat hodiny. To vše je vám na nových telefonech upřeno, protože na zhasnutém barevném displeji není vidět vůbec nic.

 
Displej má velmi jemný rastr, barvy jsou ostré a živé

Chybou u Siemensu C62 je podle mě také zvolená velikost písma při zadávání čísla. Na velkém displeji se ztrácí malinká čísílka, která jsou navíc nalepená těsně k sobě. Velikost písma nelze změnit (ani u SMS). Starší generaci a lidem s brýlemi na blízko je tímto telefon nejen nedoporučen, ale spíše rovnou zakázán.


Velikost písma je při zadávání čísla malá

Jak můžu někoho najít?

Telefonní seznam má 500 položek, paměť je sdílená. Ke každému kontaktu si můžete uložit dvě padesátiznakové poznámky do kolonek adresa a e-mail. Telefon ovšem neumí stejně jako mnoho dalších nových telefonů pracovat současně s pamětí na kartě SIM a v telefonu. Můj stařičký Siemens S35 to umí. Jednomu kontaktu lze přidělit jen jedno telefonní číslo. Jako další chybu vidím to, že telefon s kapacitou 500 čísel vyhledává v seznamu jen podle prvního písmene. Navíc seznamem ani nelze rychle listovat podržením šipky dolů nebo nahoru, každé jméno musíte odkliknout jednotlivě.

Telefonní seznam je podle mě také pomalý. U všech starších telefonů, které jsem měl, jsem zmáčkl písmeno J a prakticky okamžitě se mi na displeji objevila Jana. C62 však chvíli chroustá, já zatím netrpělivě zmáčknu klávesu podruhé a skončím u písmene K. Stejně je tomu u všech Siemensů od čtyřicítkové řady a zřejmě i u dalších telefonů. Je to asi nevýhoda větší paměti, ale připadá mi to, jako by auto s vyšším výkonem jezdilo a akcelerovalo pomaleji a pouze utáhlo větší náklad. Prodleva netrvá nijak dlouho, ale pokud to nečekáte a jste zvyklí na okamžitou reakci, budete nemile překvapeni.

 
Seznam bohužel není vícepoložkový a nabízí pouze jednoduché vyhledávání


Článek ještě nekončí, v druhé části si povíme něco o psaní SMS, zhodnotíme rychlost telefonu a vyřkneme závěrečný ortel

Témata článku: Siemens, Siemens C62, Mobil, MOBI, Zkušenost