Zkušenosti s mobilem Ericsson T39m, část I.

Ericsson T39m je z pohledu ceny a funkcí nejlepším mobilem na současném trhu, proto mu věnujeme na MobilManii tolik pozornosti. Chcete vědět, jaký Ericsson T39m opravdu je a co může uživateli nabídnout? (Protože jsem toho napsal opravdu hodně, rozdělil jsem text na dva články.)

Tento článek (oba jeho díly) je posledním dílem z krátké série o mobilu Ericsson T39m. Zatímco dosud jsem se věnoval zprovoznění e-mailového klienta, práci s programy, které k mobilu dostanete na cédéčku a připojení k Internetu z počítače přes GPRS, nyní budu psát o mobilu samotném. Důvod? V naší první recenzi chyběly právě ty dlouhodobé zkušenosti, které z několika dnů, kdy máme obvykle mobil k dispozici, nemůžeme nasbírat. Snad vám tedy článek tento pomůže se rozhodnout, zda je pro vás Ericsson T39m vhodný či nikoliv.

Další pokračování článku najdete rovněž v dnešním vydání.

Mimochodem, spousta postřehů, zejména co se funkcí týče, platí také pro modely R520m, T65 a T68. Jsou tu samozřejmě rozdíly, nejvíce se liší T68, ale i přesto vám tento článek může pomocí v případě, že chcete změnit svoji současnou oblíbenou mobilní značku právě na Ericsson.


Vzhled konzervativní i stylový

Ačkoliv Marek Lutonský tvrdí, že vzhled mobilu je zastaralý a nepřináší oproti T28s žádnou novinku, mně se T39m líbí. Velmi povedený design podtrhuje typická masivní anténa, ze které Ericsson udělal docela pohledný doplněk. Netvrdím, že je pevná anténa nějak extrémně praktická, bohužel, pokud mobil tvoří z části kov, není možné anténu integrovat. Proto nové Ericssony bez antény, T65 a T68, kovový základ již nemají. Navíc lze mobil za anténu vytahovat z kapsy nebo pouzdra. Mimochodem, zkoušel jsem anténu zakrýt rukou, ale mobil pak vypadal opravdu zvláštně. Stejně podivně, jako Sony CMD-Z7 oproti Z5.

I na modelu T39m je vidět, že kvalitní provedení je Ericssonu vlastní. Zadní strana je z kovové slitiny, takže mobil přežije i horší zacházení. Kromě toho má slitina velmi efektní barvu. Mobil nikde nevrže, snad jen kloub krytu občas uslyšíte, ale to ničemu nevadí. Osobně nesnáším, když mi mobil při psaní textovek v rukou vrže (tento neduh mají zejména mobily značky Siemens).

Uznávám však, že názory na vzhled jsou velmi subjektivní, proto jej nebudu nijak dále komentovat. Vlastní představu si jistě uděláte z obrázků, které zobrazují smetanově krémovou verzi. Prodávají se ale i jiné barevné kombinace, osobně za nejpovedenější považuji temně modrou, kterou v současné době vlastním.

 

Mobilek je velmi malý, někomu může vadit anténa, jiní ji mohou vítat.

Displej je malý, ale stačí

Displej je sice malinký, zobrazí však až pět řádků. Počet řádků (tři až pět) si můžete nastavit v menu, podle toho, jak malinké písmo přečtete - čím menší písmo, tím více řádků. V zájmu zachování pohodlí doporučuji písmo co nejmenší, hodí se to zejména při wapování, čtení a psaní SMS a e-mailů. I orientace v menu je pak lepší. Displej je výborně čitelný na přímém slunci, skoro to vypadá jako kdyby měl holografickou fólii. Můžete mu také nastavit kontrast, a to celkem v šesti úrovních. odsvícení je bohužel slabší než u R520, ale dostačuje. Má také jinou, modrozelenou barvu. Pokud otevřete flip, displej se postupně rozsvítí, stejně tak při jeho zavření efektně zhasne.

V pohotovostním stavu vidíte na displeji aktuální čas, stav nabití baterie, sílu signálu a to, zda je v síti možné používat GPRS (malý trojúhelníček blízko síly signálu). Zcela nahoře je pak zobrazen aktuální operátor a případně logo, pokud povolíte jeho zobrazení v nastavení mobilu. Celkem je v mobilu uloženo pět standardních obrázků, které je možno na pozadí zobrazit, šestý je možné poslat přes infračervený port nebo Bluetooth, případně stáhnout z wapové stránky.

Tip: Pokud si chcete zkusit stáhnout obrázky z WAPu, zkuste tyto adresy: www.christersson.org, wap.sonyericssonmobile.com nebo wap.emobiler.net. Zajímavých adres je samozřejmě na WAPu více, pokud nějaké dobré znáte, klidně je zanechte v diskusi.

Na displeji lze zobrazit jakýkoliv obrázek pod názvem operátora.

Malinká a dobrá tlačítka

Klávesnice je pro psaní poměrně pohodlná, i když tlačítka jsou malá. Mají však dobrý zdvih a při zmáčknutí ucítíte jasné cvaknutí. Dobře se mačkají i horní tlačítka Yes, No a C, které jsou součástí hrany mobilu. To je velmi příjemné vylepšení oproti takovému modelu T20e, u kterého se téměř nedala zmáčknout. Asi největší potíže mi působí dvojšipka, zejména pohyb vlevo. Palec je příliš měkký, proto musím občas používat nehet nebo pevnější bok. Ne vždy si to ale uvědomím, takže tlačítko zmáčknu správně až na poněkolikáté. I přesto považuji klávesnici T39m za jednu z nejlepších, která se na malých mobilech Ericsson objevila. Narozdíl od T65 jsou zde tlačítka z pevného materiálu, což je jednoznačné plus.

Klávesnici kryje aktivní flip. Jak jsem už napsal, horní řada funkčních tlačítek je z části součástí hrany, takže je flip nezakrývá celé. Těmito tlačítky tak můžete i při zavřeném krytu odmítnout a přijmout hovor. Boční šoupátko pak slouží ke ztišení vyzvánění, hovor jím však nepoložíte. Hovor je také možné přijmout také otevřením krytu, pokud si tuto možnost nastavíte. Pokud vám tato možnost vadí, můžete si tuto vlastnost vypnout. Ve flipu je umístěn mikrofon, a to z obou stran. Volat tedy můžete jak při otevřeném, tak při zavřeném krytu. Po otevření flipu je také možné hlasově vytáčet jména, a i když sám hlasové jmenovky příliš (nebo vůbec) nepoužívám, tato funkce je praktická a líbí se mi.

Stejně jako u všech mobilů, které mají stříbrná tlačítka, je podsvícení problematické. Čísla jsou dobře vidět na světle a ve tmě. V šeru se však kvůli podsvícení slévají písmena a čísla s barvou kláves tak, že popisy tlačítek vidíte docela špatně.

Poznámka: Protože kryt není vystřelovací, musíte ho otevírat manuálně. Po straně jsou takové malé zarážky, o které lze zapřít prst a otevírat tak kryt jednou rukou. Pokud ale nedáte do vymrštění krytu patřičnou dávku švihu, může se vám kryt pootevřít jen nepatrně a poté zase zavřít. To je dost mrzuté, zvláště, když přijímáte hovor. Naštěstí se mi to zatím stalo jen jednou.

Tlačítka jsou malá, ale psát se na mobilu dá docela pohodlně.

Menu = klasika

Na menu jsem nenašel žádnou zvláštnost, kterou by neměly dřívější Ericssony. Jde opět o záložkové menu, které se rozbaluje směrem dolů po stisku klávesu Yes. Bohužel, T39m nemá jako všechny Téčka s flipem kurzorové klávesy pro pohyb nahoru a dolů, takže musíte neustále používat ty pro směr vlevo a vpravo. Zvykl jsem si ale ihned a ani mi to nevadí. Co ale pocítíte více, je absence kontextového tlačítka, které má model T520m nebo T65 a T68. Toto tlačítko nahrazuje většinou delší podržení klávesy Yes (při wapování) nebo mřížky (při psaní textovek).

Druhé a další úrovně menu jsou cyklické, tzn. když dojedete na jejich konec, ocitnete se na začátku. Každá položka menu je očíslována, tj. je možné pro rychlé volby funkcí používat klávesové zkratky. Výborná je rovněž možnost definovat si vlastní menu, které se nachází na poslední pozici menu hlavního menu. Stačí stisknout v pohotovostním stavu klávesu pro pohyb vlevo a klávesu Yes. Pokud tuto kurzorovou klávesu podržíte, automaticky se spustí první položka menu; toto s oblibou používám pro psaní textovek. Podobně to funguje i u  klávesy vpravo - zde se zase ihned spustí hledání v seznamu podle počátečních písmen.

Menu je docela rychlé, ovšem např. listování mnoha kontakty (když přesáhnou tak dvě tři sta) nebo doručenými zprávami je pomalejší. Musíte si holt zvyknout na to, že mobil je pomalejší než vaše ruka, takže se může stát, že hledaný kontakt při rychlém mačkání kurzorové klávesy přejedete.

Menu má klasické provedení, ikona je vždy animovaná.

Telefonní seznam

Mobil může kromě paměti na kartě SIM využívat také vlastní paměť v mobilu. Ta má výhodu, že ke každému kontaktu můžete uložit více položek, kromě jména a příjmení také titul, společnost, ve které dotyčný pracuje, telefony domácí, zaměstnání, mobil, fax a jiný a také e-mail. Paměť pojme celkem 510 čísel, ovšem je sdílená. Pokud tedy přidáte k jednomu kontaktu čísel více, sníží se zároveň počet možných kontaktů, které můžete celkově uložit. Mobil podporuje rovněž standardní číslo, což znamená, že pokud máte u jednoho kontaktu více čísel, definujete si, které se má brát jako primární a které vám vždy nabídne jako první. Pokud pak budete daný kontakt volat nebo na něj posílat SMS, v seznamu možných čísel se to standardní nabídne jako první.

Tip: Mnoho uživatelů neví, jak do seznamu uložit volané nebo přijaté číslo. Je to prosté: stačí, když si zvolíte jméno, ke kterému chcete číslo přidat a místo zadání čísla stisknete šipku vlevo a poté třetí volbu Neuložená čísla. Takto lze ke kontaktu v mobilu přidat i číslo, které už v máte v seznamu nebo na SIM.

A jak se volá? Stačí, když z menu Telefonního seznamu vyberete první příkaz Volat kontakt, zadáte první písmeno (nebo více písmen) a volbu potvrdíte klávesou Yes. Kurzor pak v seznamu skočí na první kontakt, který na daná písmena začíná. Pak už jen stačí dohledat daný kontakt, stisknout Yes a vybrat patřičné číslo. Trošku mě mrzí, že výběr čísla musím absolvovat i tehdy, je-li u kontaktu číslo pouze jedno; mobil přece mohl rovnou volat. Trošku mě také mrzí, že v seznamu se mohu pohybovat pouze podle prvního písmena (Ericsson by si mohl vzít příklad z Nokie nebo Siemense).

Kontakty lze v mobilu řadit podle jména nebo podle příjmení. Mezi oběma možnostmi lze přepínat přímo v mobilu, což je naprosto vynikající! Např. Marek Lutonský se u Nokie 6210 dlouho trápil s tím, aby se mu kontakty synchronizovaly v pořadí příjmení, jméno a ne naopak. Kdyby používal Ericsson, mohl mít po starostech. Já naopak preferuji řazení jméno a příjmení.

Čísla z karty SIM a z paměti mobilu nevidíte pohromadě, což mi docela vyhovuje; na kartě SIM mám nejčastěji volaná čísla kvůli tomu, že často měním mobily, zatímco v mobilu mám seznam synchronizovaný s Outlookem. A byl bych nerad, kdyby se mi mezi něj pletla i čísla ze SIM. Navíc mobil nabízí možnost čísla ze SIM zkopírovat hromadně do mobilu (i naopak), takže SIM nemusíte vůbec používat.

Mobil podporuje také práci s vizitkami. Kontakty ze seznamu můžete odesílat přes infračervený port, Bluetooth nebo SMS na jakýkoliv jiný mobil, který umí vizitky přijímat. Zkusili jsem Siemens S45 a Nokii 6210, vizitky došly v pořádku oběma směry. Rovněž jsem přenášel kontakty mezi mobilem a Psionem 5 MX, opět bez problému. Pokud přijmete cizí vizitku, T39m se automaticky zeptá, zda chcete dotyčnému poslat svoji. Je rovněž možné editovat vizitku vlastní a za základ si vzít již hotový kontakt v seznamu.

Všechny kontakty můžete také hlasově vytáčet, celkem máte k dispozici paměť pro 48 čísel. Pokud chcete hlasové vytáčení používat, můžete si nastavit aktivaci hlasového vytáčení pro otevření krytu. Hlasovému vytáčení se podrobněji věnuji v druhé části článku.

Infraport najdete na mobilu vpravo nahoře.

Skupiny pro různé příležitosti

Ericsson T39m podporuje sdružování kontaktů, resp. čísel do skupin. Skupiny se pak využívají zejména při hromadném odesílání textovek, případně při filtrování hovorů v profilu vyvánění. Do skupiny si však nemůžete přidat celý kontakt, ale pouze jeho jedno číslo. Pokud má kontakt jeden kontakt více čísel, musíte ho vložit vícekrát. V seznamu čísel ve skupině pak bude uvedeno jméno kontaktu a vedle toho i symbol čísla (mobil, domácí), jaké bylo do skupiny vloženo. Proč? Při hromadném odesílání textovek není přece nutné posílat zprávu na domácí pevné číslo…

Seznam volání

Velmi dobře má Ericsson vyřešen také seznam volání. Má kapacitu celkem třiceti čísel, a to bez rozdílu volaných, zmeškaných a přijatých. Můžete tak mít jenom třicet volaných čísel, nebo dvacet zmeškaných a deset přijatých. Čísla jsou samozřejmě v seznamu odlišena ikonami, takže poznáte, které číslo jste zmeškali a které jste volali. Tento seznam vyvoláte buďto z menu Údaje o volání nebo klávesou Yes v pohotovostním stavu.

Abyste měli lepší přehled o zmeškaných hovorech, jsou navíc odděleny do zvláštního seznamu, který najdete na prvním místě v již zmíněném menu. Pokud najedete kurzorem na některé ze zmeškaných čísel, ukáže se po chvíli také čas, případně datum, kdy jste hovor zmeškali.

Tip: Výborná je možnost seznam volání vypnout. Veškeré hovory se pak neukládají do paměti, což se hodí tehdy, máte-li příliš zvědavou manželkou, která se ráda podívá, s kým si to vlastně stále povídáte.

Je patrné, že displej mohl mít klidně větší proporce, aniž by to mobilu ublížilo.
Pokud máte horší zrak, není Ericsson T39m pro vás.

Zprávy - až na výjimky pohoda

Mobil má vlastní pamět na 50 zpráv. Všechny došlé zprávy se ukládají nejprve do ní a pak teprve na paměť SIM. Jakmile je celá paměť včetně té na SIM zaplněna, ohlásí to mobil na displeji a poté bude blikat ikona vedle jména operátora. I když ale smažete nějakou zprávu z paměti mobilu, bude ikona blikat i nadále; blikání zmizí až uvolníte alespoň jedno místo na SIM. Docela zvláštní. Mimochodem, velmi dobře je řešeno mazání zpráv přímo ze seznamu - prostě ve výpisu na jedné zprávě stisknete tlačítko C a smazán potvrdíte klávesou Yes. Stejně tak lze smazat zprávu Céčkem i po jejím otevření. Velmi pohodlné.

Do paměti se ukládají i všechny odchozí SMS. Naštěstí je možné smazat všechny zprávy z paměti hromadně, takže odpadá zdlouhavé mazání po jedné. Tato funkce ale nesmaže zprávy na kartě SIM. Proč? Protože SIM používá Ericsson pro zálohování; pokud si chcete nějakou zprávu uchovat, můžete ji z menu uložit právě na SIM - přesune se tam z paměti. To se hodí v případě, že často měníte karty SIM. Při změně karty SIM totiž o všechny zprávy uložené v paměti přijdete.

Pokud máte rozepsanou zprávu a někdo zavolá, uloží se rozepsaný text do složky Neodeslané, kde ji můžete později najít a dokončit. To samé stane, když ukončíte editor klávesou No; tehdy se mobil zeptá, zda chcete o zprávu přijít, nebo zda ji chcete uložit do konceptů.

Ačkoliv je práce s textovkami řešena velmi dobře, horší je to s editorem pro jejich psaní. Ten je totiž celkově pomalý a písmenka píše se zpožděním. Toto je zpočátku nepatrné, neustále se však prodlužuje s tím, jak dlouhou zprávu píšete. Ke konci zprávy je psaní už opravdu nesnesitelné. Nechápu, proč s touhle chybou nedokázal Ericsson za těch několik let, co je mu vytýkána, něco udělat. Už jsem se přistihl, že píšu daleko kratší textové zprávy než dříve, protože se snažím být co nejstručnější. Ericsson podporuje i dlouhé zprávy, ty ale využijete spíše než pro psaní (nedokážu si představit někoho, kdo na mobilu napíše 500 znaků) pro posílání obrázků, melodií apod.

Tip: Pokud vás zajímá, jak jsou na tom Ericssony s podporou EMS a co všechno lze pomocí textovek posílat, přečtěte si další dnešní článek, kde se EMS v Ericssonech věnuji docela podrobně.

Při psaní bohužel nelze používat  českou T9 a nepředpokládám, že to možné vůbec někdy bude. Ericsson podle mého názoru (a vyplývá to i z oficiálního stanoviska Ericssonu) nehodlá již podporovat starší modely jako T39m nebo R520m a bude se soustředit na novinky T65, T68 a další budoucí mobily. Na druhou stranu, pokud by zde měla být stejná T9 s českou diakritikou jako v T68, tak jsem docela rád, že tu nakonec chybí; tak pomalu jako na T68 s českou T9 jsem nepsal ani nepamatuji.

Tip: Pokud chcete psát na mobilu rychleji, můžete využít postranní šoupátko. Pokud jej posunete nahoru, napíšete rovnou druhé písmeno na tlačítku, pokud jím posunete dolů, napíšete třetí. Trošku to nahrazuje chybějící T9.

Textovka může mít až čtyři rádky, na řádek se vejde až dvacet znaků.

Zvonění: opravdu bohaté možnosti

Zvonění je klasické a stejné jako u starších nebo současných modelů. K dispozici máte čtyři standardní zvuky, podle kterých poznáte Ericsson na sto honů. Kromě dalších deseti melodií tu je osm vlastních vyzvánění, které si můžete složit přímo v mobilu, nechat poslat přes SMS nebo stáhnout z WAPu. Pokud melodii odešlete přímo z menu vyzvánění, dojde na druhý mobil celá na rozdíl od poslání přes SMS pomocí EMS (viz tento článek).

Mobil umí postupně zvyšovat hlasitost vyzvánění, stejně jako vibrovat. Můžete si také nastavit, aby se vibrace zapínaly jen tehdy, když přepnete mobil do tichého režimu. Tichý režim nejrychleji aktivujete delším podržením Céčka v pohotovostním stavu. Docela mi ale vadí, že není možné změnit upozornění na textovou zprávu; to můžete buď vypnout nebo nastavit klasické dvojí pípnutí, které mají všechny Ericssony.

Každému kontaktu můžete přidat vlastní vyzvánění. Ovšem nenastavuje se v menu Telefonního seznamu, ale v menu Nastavení - Zvuky a varování - Vyzváněcí signál - Osobní vyzvánění. Zde si do seznamu přidáte kontakty, které chcete, aby vám zvonily jinak a nastavíte jim vyzvánění. Pokud tímto seznamem budete procházet, vždy se vám na kontaktu, na kterém je kurzor, přehraje nastavená melodie. Škoda jen, že nelze tímto způsobem nastavit vlastní zvonění celé skupině.

Profily se vším všudy

U každého ze sedmi profilů si můžete nastavit vyzvánění podle předchozích odstavců. Kromě toho lze také nastavit filtrování hovorů a pro každý profil jiné podmíněné přesměrování (!), což je opravdu unikátní funkce, kterou jsem zatím viděl jen u Ericssonů a Motoroly Timeportu 250 (tam bylo přesměrování řízené časem). Pokud si např. nastavíte profil Schůzka, můžete si nastavit přesměrování všech hovorů do schránky nebo třeba na sekretářku. Přesměrování pak mobil automaticky nastavuje a mění při přepnutí profilu. Zároveň se na displeji v pohotovostním stavu ukáže ikona profilu (indikuje to, že je nastaven jiný profil než standardní) a případně nastavené přesměrování.

Zajímavé je rovněž filtrování hovorů. V každém profilu si můžete nastavit seznam čísel, které se dovolají, ostatní budou slyšet pouze obsazovací tón. Do seznamu povolených hovorů lze přidat pouze čísla z kontaktů nebo předdefinovanou skupinu volajících. Je možné také zakázat všechny hovory - obsazovací tón pak uslyší úplně všichni.

Poznámka: Nokia to řeší tak, že u zakázaných hovorů pouze vypne zvonění, což není příliš šťastné. Volající si pak jen myslí, že mu mobil neberete, zatímco obsazovací tón jasně říká, „Teď nemohu mluvit, zavolej později.“

Pro každý profil si také můžete nastavit podsvícení displeje (např. venku za denního světla podsvícení nepotřebujete, takže ho klidně můžete ve venkovním vypnout) a velikost textu na displeji. Je tedy patrné, že možnosti nastavení profilů jsou velmi bohaté a Ericsson umožňuje uživateli maximálně si profily přizpůsobit.

Tip: Mobil lze rovněž nastavit tak, aby při začátku schůzky v kalendáři nabídnul uživateli možnost přepnutí do jiného profilu a při jejím skončení zase zpět. Profily lze aktivovat rovněž hlasovým příkazem.

Další pokračování článku najdete rovněž v dnešním vydání.

 

Diskuze (75) Další článek: Týden: předvánoční boj operátorů vyostřuje

Témata článku: Ericsson, , , Ericsson T39m, Siemens S45, Sony CMD-Z7, Podmíněné přesměrování, Masivní anténa, Eri, Zkušenost, MOBI, Příjemné vylepšení, Mobil, Standardní obraz