Zkušenosti s Nokií 3650, tipy a triky, užitečné programy

Nokii 3650 vlastním už od března a chci se s vámi podělit o zkušenosti z dlouhodobého používání tohoto mobilu. Podíváme se i na některé užitečné programy, odtajním vám pár tipů a přidám několik užitečných odkazů.
Kapitoly článku

Velké sousto s lehkým nádechem

První věc, která vás zřejmě upoutá, je vzhled. 3650 má krásný zaoblený design, který lahodí takřka každému oku. Téměř polovinu plochy přední strany mobilu zabírá displej (o něm více níže). Každopádně mobil nezapře příslušnost do řady 3xxx, směřované hlavně k mladým. Vzhled je i dnes neokoukaný a zaujme každého, komu na něm spočine pohled (pozor na lidi, kterým spočívá na cizích věcech nejen pohled). Na druhou stranu je mobil přeci jen větší, než dnes obvyklé. Přesto, pokud vám větší věci netvoří komplexy, brzy se s velikostí sžijete a mobil se vám odmění svojí lehkostí.

    

 

    
Všechny hrany jsou příjemně kulaté

Aby bílá bílou byla

Displej je skutečně velký a prostorný. Zobrazuje 4096 barev, což není kvalita odpovídající TFT displejům, ale pro pasivní barevný displej je to standard. Displej zobrazuje bílou na rozdíl od 7650 skutečně takřka bíle (pro vás, kdo chcete, aby bílá bíla byla) a i ostatní barvy jsou výrazné. Je také skvěle podsvícen - nikde nenajdete tmavší a světlejší místa, čímž se vzhledem přibližuje zmiňovanému TFT. Ve dne na přímém slunci je čitelnost řekněme dostatečná, v noci pak bez nejmenší chybičky.

  
Displej N3650 lépe zobrazuje bílou, klávesnice je modře podsvícena

Čím více, tím méně

Obrovský podsvícený displej si žádá svoje a proto se časté používání (svícení) projeví na výdrži. Velký vliv na výdrž má i používání Bluetooth nebo GPRS spojení (o infraportu nemluvě) a samozřejmě rezidentní programy (sProfiles atd.). Dále platí jako u jiných mobilů, čím horší signál, tím menší výdrž. Z osobní zkušenosti pokud jsem doma, používám Bluetooth a s mobilem často pracuji, vydrží na jedno nabití 2 - 3 dny. Když jsem ho používal venku jen občas pro odeslání zpráv a krátké spojení GPRS, vydržel až 5 dní, ale to je asi strop.

Tip: Přečtěte si rozsáhlý článek o zkušenostech s Nokií 7650, kde naleznete více informací o softwaru.

Staňte se fotografem

Co se fotografií, týče nečekejte žádný zázrak. Na denním světle je kvalita ještě slušná, v místnostech již značně kolísá. Při pohledu na fotky mám pocit, že mobil fotí v rozlišení 320 x 200 a 640 x 480 dosahuje interpolací, ale to je jen můj názor. Každopádně fotečky jsou dobré jako momentky, přeci jen mobil máte všude, foťák ne. Také pro internet jsou vhodné, zejména svou velikostí. Co se týče videosekvencí, tak ty mobil nahrává bez zvuku (na webu Nokie je dostupný upgrade, který umožňuje nahrávat i se zvukem). Sekvence jsou časově omezené a proto se vyplatí použít program třetí strany, který dobu nahrávání prodlouží (u některých až do velikosti volné paměti).


Vyspělejší foťáček se může pochlubit optickou čočkou (vlevo 3650, vpravo 7650)

Nafukovací paměť

Nokia 3650 má v sobě 3,4 MB uživatelské sdílené paměti, což je o kousek méně než u 7650 (4 MB), na druhou stranu se prodává se s přídavnou kartou 16 MB. Do slotu se ovšem dá vložit i karta až do velikosti 256 MB (větší nejsou oficiálně podporované firmware a záleží na jednotlivé kartě, jestli ji mobil přijme). Tento slot je obrovskou a dá se říci největší výhodou, kterou má 3650 oproti 7650. Na přídavnou kartu můžete ukládat fotky, videa, MP3, automaticky všechny došlé SMS a instalovat většinu aplikací (některé starší programy pro 7650 z ní nepoběží, kvůli pevnému nastavení cest na C:)

 
Revoluce jménem MMC paměťová karta

Kruh!

Klávesnice je asi nejzvláštnější věcí na vzhledu přístroje. Nokia se už jednou rozhodla experimentovat s tradičním a zažitým rozložením kláves u modelu 5510, ale tento typ s jakousi „pseudo-qwerty“ klávesnicí se příliš neujal. U 3650 přichází s klávesnicí v kruhovém retro stylu. Obávám se, že i u tohoto modelu více uživatelů odradí než přiláká, a přitom není zdaleka tak zlé. Člověk je tvor učenlivý a proto středně zručnému jedinci nebude dělat psaní na této klávesnici do dvou až čtyř týdnů žádné problémy. Chronickým „esemeskařům“ s kadencí 20 a více SMS denně přechod nedoporučuji, ale pro všechny ostatní by neměl být problémem.

Psát se dá pohodlně jedním (= jednou rukou) i dvěma palci. Za tu chvilku nepohodlí se vám klávesnice odvděčí příjemnými tlačítky s vysokým zdvihem, který umožňuje bezchybné psaní alfanumerických znaků. O něco hůř je na tom pětisměrné navigační tlačítko, které má v přesnosti své rezervy, ale s přibývajícím časem bezchybně ovládnete i jej.

 
Kruhová klávesnice může být trnem v oku

Krotíme macka

Ovládání mobilu je veskrze intuitivní. Do menu vás dostane klávesa s podivným modrým znakem, který připomíná spíše znak pro Bluetooth. Z toho vyplývá, že jen málo kdo, komu mobil náhodně půjčíte a nemá s ním žádnou zkušenost, se bez vaší pomoci do menu dostane. Po stisku se otevře grafické menu, které svými ikonami vzdáleně připomíná Win 3.x (pravda bez oken). Dále už se pohybujete zmíněnou pětisměrnou klávesou, kde stisk potvrzuje volbu. K dispozici jsou vám i dvě funkční klávesy, klávesa s tužkou (mění slovník a obstarává editační mód), obligátní klávesa „c“ pro korekci a dva telefonky - zelený a červený, jejichž funkce je zřejmá.

  
V menu přibyly dvě nové položky

T9

Funkce T9 je u tohoto mobilu natolik sporná, že jí věnuji celý odstavec. Česká verze firmware sice obsahuje českou T9, která je teoreticky využitelná při jakémkoli psaní textu, ta ale používá diakritiku. Pokud v odesílané SMS použijete diakritiku, pak bude cca 2,2x delší a navíc nečitelná mimo novější Nokie. Je to ukázka toho, jak pokrok může jít proti použitelnosti. Zbývají vám tři možnosti. Psát úplně bez T9, psát s ní a poté zprávu ručně „odháčkovat“ a nebo si T9 „vycvičit“. Ona totiž obsahuje tak 60 % slov i bez diakritiky, jen se k nim musíte proklikat. Zbytek slov si pak už uložíte. Je to asi největší chyba tohoto mobilu a jen doufám, že s dalším firmwarem bude vyřešena. Na druhou stranu T9 na jedné funkční klávese nabízí funkci „předchozí“, což je k nezaplacení, pokud hledané slovo „přejedete“. To je ale jen slabá útěcha.

Témata článku: Nokia, Nokia 3650, TRI, Pro +, Starý počítač, Program, Největší chyba, Tip, Zkušenost, Trik