Zlatý věk Bluetooth sluchátek. Prodeje zvedá lepší zvuková kvalita, ale také mizející 3,5mm jack

Bezdrátová Bluetooth sluchátka, která se párují se smartphonem, zažívají svůj druhý zlatý věk. Ten první probíhal zhruba před 10 lety, kdy se hojně prodávaly monofonní Bluetooth sluchátka, tzv. bondovky, sloužící primárně k vyřizování telefonních hovorů.

Dnes mají sluchátka primárně funkci poslechu streamované hudby nebo zvuku k videu, doplňkově se s nimi dá samozřejmě také telefonovat. Důležitým rozdílem proti starým bondovkám je stereofonní poslech. Bezdrátová stereo sluchátka jsou dnes buď zcela samostatná (např. Apple AirPods) nebo vzájemně spojená kabelem či mostem (např. LG Tone).

Nikdo nechce kabely a analog

Podle Strategy Analytics převažuje u těchto Bluetooth sluchátek k mobilu intraaurální konstrukce, tedy provedení do zvukovodu ve formě špuntů nebo pecek. Tohoto typu se prodá více než polovina celkového objemu. Oblíbenou doplňkovou funkcí jsou potlačení hluku nebo ovládání hlasového asistenta v telefonu.

A co přispělo ke zvýšenému zájmu o bezdrátová sluchátka v posledních dvou letech? Zejména rozvoj smartphonů a streamovacích hudebních služeb, dále zvyšující se kvalita zvuku (např. bezztrátový formát FLAC) i přenosu, kdy díky kodekům aptX a LDAC už se bezdrátový poslech kvalitativně blíží kabelovým sluchátkům. A v neposlední řadě je to i upouštění výrobců smartphonů od analogového 3,5mm konektoru, jehož absenci vyřeší nejelegantněji právě Bluetooth headset.

Sony Xperia Ear Duo jsou Bluetooth sluchátka speciálně pro smartphony:

Diskuze (34) Další článek: Samsung uvedl mobilní paměť eUFS 2.1 s kapacitou 1 TB. Dostane ji Galaxy S10

Témata článku: , , , , , , , , Kabel, Pro +, Zlatý, Bluetoot, Zvuková kvalita, Bluetooth sluchátko, Jack, Kvalita zvuku, Analytics, Apple AirPods, Bondovka, Poslech, FLAC, Blue,