Změní HP platformu kapesních počítačů na PalmOS?

Nový ředitel divize pro kapesní počítače a osobní systémy, který do Hewlett-Packard přichází z Motoroly, zvažuje výměnu systému použitého v Jornadách z PocketPC na PalmOS.
Nový ředitel divize pro kapesní počítače a osobní systémy, který do Hewlett-Packard přichází z Motoroly, zvažuje výměnu systému použitého v Jornadách z PocketPC na PalmOS.

Změna by to nebyla zcela jistě bez důvodu. Jornady se podobně jako ostatní zařízení s PocketPC příliš nadšeně neprodávají a oblast počítačů s PalmOS nadále úspěšně trhu dominuje. Jornadu navíc poznamenaly počáteční problémy s omezeným počtem barev v systému. Ve srovnání s elegantním iPaqem je Jornada i poněkud obtloustlejší.

Prospěla by ale změna systému? Je vcelku logické, že Iain Morris přicházející z Motoroly, bude mít dobré zkušenosti s procesory DragonBall od Motoroly a bude jim nakloněn při zvažování o výběru vhodné platformy. Přesto by ale současná změna platformy na PalmOS nemusela přinést HP požadovaný výsledek. Pokud by Jornady na nic jiného nenavazovaly a jen tvořily samostatnou oblast, bylo by přehození operačních systémů vhodné. V případě, kdy ale změna operačního systému znamená i změnu obrazovek, procesorů a vůbec celého vnitřního vybavení, to není lehký úděl. Navíc Jornada je v rámci Hewlett-Packard napojena na další oblasti, připravuje se její rozšíření o fukce telefonu a podobně, změna systému na PalmOS by byla velmi ostrým řezem.

Paradoxně blíže než PalmOS je pro Jornadu Linux. Kapesní zařízení s Linuxem mají stejné obrazovky a procesory, HP by mohl ušetřit. Nicméně kvalita programů pro linuxová PDA je velmi nízká zejména co do ergonomie ovládání. Navíc se nedá ani říci, že by byl Linux nějakou výraznou konkurenční výhodou v této oblasti.

Nový ředitel nastoupí v pondělí a tak jeho vyhlášení o možné změně platformy můžeme brát spíše jako důkaz toho, že se do nové funkce hodlá vrhnout s plnou vervou a nechce opomíjet žádné možnosti, jak by se dala oživit oblast kapesních počítačů. Příliš ale nesázím na to, že by PalmOS Jornada byla nakonec skutečností.

Váš názor Další článek: Cannes: rozdávaly se výroční ceny Asociace GSM

Témata článku: HP, , , Plát, Počítač, PLA, Kapesní počítač, Nový ředitel