Zoosh nepotřebuje NFC, používá ultrazvuk

NFC je možná plná MobilMania, ale Zoosh předvádí, že bezpečně lze platit i bez nové techniky, starším mobilem s novou aplikací.

Zatímco velcí hráči dnešního mobilního dění vsází na rozšíření technologie NFC a vidí v ní zářnou budoucnost našich bezkontaktních plateb, malá americká společnost Naratte na to jde „od lesa“. Představila světu technologii, která svým zaměřením kopíruje cíle NFC, ale nevyužívá při tom speciální čip, nýbrž a pouze obyčejný telefonní reproduktor. Jak je to možné? Ultrazvuk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
foto: Venturebeat.com

Není to nic složitého, telefon a příslušný terminál obsahují funkčně obdobnou aplikaci, která na jedné straně ultrazvuk vysílá a na druhé přijímá. Vše je samozřejmě šifrováno a funguje na velmi krátkou vzdálenost, takže jednoduchého zneužití se opravdu netřeba obávat. Aplikace nese jméno Zoosh a měla by být v budoucnu k dispozici pro valnou většinu mobilních platforem na trhu.

Nejlepší na celé věci je ovšem cena. Celá tato „sranda“ vyjde na 30 dolarů (přibližně 520 Kč) a je tak výrazně levnější než samotný NFC čip.

Většina z nás se s ultrazvukem setkala ještě před svým narozením. Díky této technologii je dost dobře možné, že si ale toto „dostaveníčko“ opět zopakujeme. Nutno říci, že dle všeho se opravdu máme na co těšit.

 

Diskuze (36) Další článek: Nokia s Androidem! Senzaci zde ale nehledejte

Témata článku: , , Speciální čip, Ultra