ZTE chce přijít s prvním 5G smartphonem ještě letos. Moc tomu ale nevěříme

ZTE se na únorovém veletrhu v Barceloně chlubilo ambiciózním plánem vyrobit první chytrý telefon s podporou sítí 5G ještě v letošním roce. Teoreticky možné to samozřejmě je – Qualcomm už modem Snapdragon X50 pro 5G představil, výrobcům jej tedy brzy bude moci poskytnout, a operátoři 5G technologie v různých podobách na částech svých sítí testují.

V praxi ale tak brzké uvedení 5G smartphonu do komerčního prodeje velký smysl nedává a pokud se tak u ZTE skutečně stane, produkt bude sloužit hlavně jako marketingové „chlubítko“ a povolení k tomu, aby si ZTE mohlo říkat „první na světě, kdo vyrobil 5G smartphone“.

Pravdou ovšem je, že zrovna pro segment smartphonů bude mít 5G (na rozdíl od internetu věcí) v nejbližších letech jen minimální přínosy a uživatelé mohou v klidu ještě mnoho let zůstat na stále plně dostačujícím 4G (LTE).

 

První evropské 5G sítě připravuje Deutsche Telekom spolu s Huawei:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Od striptérky po faráře. Technologie Apple Pay a Google Pay dobývají anglické kostely

Témata článku: ZTE, , , , , , , , , , Letošní rok, První smartphone, Brzké uvedení, Síť, Ambiciózní plán, Velký smysl, Únorový veletrh, SMA, Smartphone, Nejbližší rok, Komerční prodej