ZX Spectrum už i na Nokii 7650, 3650 a 6600

Fanouškové starého gumáka už určitě bystří zraky: jejich oblíbený počítač se objevuje po Nokii 9210 také na modelech 7650, 3650 a 6600. Jak se provedlo převést hry na malý displej mobilu?

Každého, kdo někdy používal populární malý počítač s gumovými klávesami ZX Spectrum, určitě těší množství emulátorů, které se vyrojily pro různé platformy. Za vytvoření verzí pro Nokii 9210/9210i a Series 60 (Nokia 7650, 3650 a 6600) je zodpovědná firmička WildPalm, která má na svém kontě i další programy jako Doom, emulátor Game Boye, či další hry jako Terra Force nebo Meltdown. O mnohých programech jsme už na MobilManii psali v naší trošku zanedbávané rubrice.

Malinké Spectrum na malinkém mobilu

Instalátor emulátoru Spectra zvaný jednoduše ZXboy (odkaz na stránky produktu) má něco málo přes 200 kB, po instalaci se v mobilu vytvoří dvě položky - ZXboy a Game Browser. První je samotný emulátor, druhý pak jednoduchý program pro vyhledávání a stahování her z největší databáze her World of Spectrum pro Spectrum na světě. Hry jsou zde uloženy zejména ve formátech TAP, SNA a Z80, přičemž emulátor umí pracovat se všemi.

Poznámka: Program po instalaci zabere na „disku“ 412 kB, pro spuštění vyžaduje 1,2 MB volné paměti, což může být zejména u Nokie 7650 problém.

   

Prostředí programu je velmi prosté, neumí nic jiného než nahrát hru či jiný program. Dobře: lze sice také programovat v Basicu, ale kvůli absenci klávesnice je to spíše kosmetická funkce. Hru si buď vyberete ze seznamu stažených her programem Game Browser, případně ve File Manageru rovnou klepnete na daný soubor. Pak stačí z menu vybrat příkaz Play, čímž se emulátor resetuje do Basicu. Poté z menu vyberete příkaz Load from tape a hra se spustí. Zkoušel jsem několik her jak pro Spectrum 48, tak pro 128, vše fungovalo bez problému; namátkově Manic Miner, R-Type či Silkworm.

Poznámka: Po dvou dnech emulátor bohužel „vytuhnul“ a odmítal nahrát jakoukoli hru. Možná je to způsobeno tím, že Nokia 6600, na které test probíhal, není úplně finální. Proto zde najdete jen obrázky z her od autorů programu.

   

I bez klávesnice a menším displejem

A jak se autoři vypořádali s absencí klávesnice a menším rozlišením? Velmi elegantně. ZX Spectrum měl rozlišení obrazovky 256 x 192 bodů. Na výšku to tedy Series 60 zvládá, má 208 bodů. Na šířku je to už horší (176 bodů), proto jsou v obrazu některé sloupce bodů vypuštěny. Je to však uděláno velmi citlivě, takže texty jsou čitelné a a u her to ani nepoznáte.

Ovládání je pak řešeno pomocí joysticku (u 3650 pomocí kurzorové klávesy), standardně se emuluje Kempston. Není problém ale zvolit Sinclair1 nebo Sincalir2, případně navolit ovládání na numerické klávesnici; ovládání pomocí joysticku se mi ale osvědčilo nejvíce.

Chybějící klávesnice je také řešena poměrně elegantně. Pokud při hře stisknete pravé funkční tlačítko, obrazovka se „smrskne“ a dole ze zobrazí malá klávesnice Spectra. Joystickem vyberete požadovanou klávesu a potvrzením ji stisknete. Na psaní románů to sice není, ale pro redefinici kláves pro ovládání hry to bohatě stačí.

   
Na pravém obrázku vidíte malou klávesnici

Staré dobré časy

V neregistrované verzi (registrace stojí 10 dolarů) je omezena funkce Game Browseru, je totiž možné stahovat jen hry začínající na čísla a A, B a C, a zvuk lze zapnout jen na pár minut. Samotný emulátor funguje se vším všudy, takže pokud si budete hry stahovat na počítači a nebude vám vadit absence zvuku, nemusíte platit nic. Mnohé hry jsou velmi povedené a i na malém mobilu dobře hratelné, sám jsem zavzpomínal na staré dobré časy zejména u R-Typu.

Stáhněte si ZXBox: 203 kB (přímý odkaz na instalační soubor SIS)


Do diskuse prosím nevkládejte příspěvky, které odkazují na warez, a rovněž zde nehledejte adresy pro stáhnutí nelegálních plných verzí programů. Takové příspěvky budeme mazat.

Diskuze (17) Další článek: Rozhovor s šéfem marketingu Sony Ericssonu (video, anglicky)

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Malý počítač, Meltdown, Největší databáze