Zyxel Prestige 2000W v2: jak se volá přes Wi-Fi? (test)

Internetový telefon Zyxel Prestige 2000W v2 zpřetrhal všechny kabely a dovolí telefonovat levněji a bezdrátově. Jaký je jeden z prvních Wi-Fi telefonů dostupných na našem trhu?
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • podpora SIP a základních kodeků
  • na kabelech nezávislé řešení
  • snadná webová konfigurace

Hlavní nedostatky

  • nekvalitní displej
  • podpora pouze pro WEP šifrování
  • pro začínající uživatele složité nastavení

Můžete mít k internetové telefonii jakékoli výhrady, ale rozhodně se jí nevyhnete. Především díky rozšíření vysokorychlostního internetu je telefonování přes vlny internetu přesně tím, na co mnoho uživatelů doposud čekalo: levným, spolehlivým a hlavně na Českém Telecomu nezávislým hlasovým komunikačním kanálem.

My uživatelé můžeme s povděkem kvitovat, že alternativních VoIP operátorů přibývá jako hub po dešti a že jejich služby jsou dostupné i běžným uživatelům. Poskytovatelé také dávají přednost modernímu protokolu SIP před zastaralým H.323. Právě na bázi SIPu je postaven také recenzovaný bezdrátový telefon Zyxel Prestige 2000W_v2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zyxel Prestige 2000W_v2

Lžíce na boty

Když se bezdrátový Zyxel poprvé objevil na redakčním stole, velmi mi svými proporcemi připomněl stařičký Philips Fizz. Stejně jako tento mobilní telefon se jedná o poměrně velký přístroj, který je však příjemně štíhlý. Díky svým rozměrům se dobře drží v ruce a snadno se s ním pracuje – vždyť u domácího telefonu této kategorie nejsou rozměry a hmotnost tím nejdůležitějším. Je bezvadné, že váží jen 69 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s platební kartou • umístění mikrofonu

Z fyzických rozměrů 128 × 45 × 19 milimetrů těží především klávesnice, jejíž tlačítka jsou velká, dostatečně vzájemně odlišená. Jejich stisk je tužší, než je tomu u běžných mobilních telefonů, naopak zdvih je ideální a dotisk poměrně jistý. Tucet běžných alfanumerických kláves doplňuje čtveřice funkčních tlačítek uspořádaných do bloku okolo čtyřsměrového kurzorového tlačítka umístěného pod displejem. Střed kurzorového kříže lze stisknou a provést tak potvrzení aktuální vysvícené volby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Naopak černobílý displej s rozměry 30 × 18 milimetrů a s modrým podsvícením byl velikostně poměrně ochuzen. Je to patrné především s přihlédnutím k prostoru zabranému okolním černým sklíčkem. Displej není příliš kontrastní, pro potřeby telefonu však dostačuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční hrany telefonu • displej a logo výrobce

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice a displeje

V ostatních detailech nás telefon ničím výrazným nepřekvapil. Krátký klacík externí pevné antény najdete v pravém horním rohu, konektor pro připojení sluchátkové sady se ukrývá pod pryžovou záslepkou v levém boku telefonu. Hned vedle dvojice kurzorových tlačítek určených pro pohyb v menu přístroje i změnu úrovně hlasitosti. Napájecí konektor ve spodní hraně je také kryt záslepkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ze všech stran

Lithium-iontová baterie ukrytá pod plastovou skořepinou v zadní části telefonu má nevelkou kapacitu 1350 mAh, což se nepříznivě projevuje na výdrži telefonu při provozu na akumulátor. V průběhu našeho testování se pohotovostní doba pohybovala okolo jednoho dne. Vzhledem k plánovanému použití telefonu především v uzavřených objektech by bylo vhodné nahradit běžně dodávanou cestovní nabíječku daleko praktičtějším stojánkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pojistka zadního krytu • baterie • místo pro SIM byste hledali marně


V další kapitole se podíváme na nastavení telefonu a samotný průběh i stabilitu telefonování přes VoIP

Témata článku: , , , Lžíce, Smysluplné využití, Domácí použití, Velký přístroj, Pře, Philips Fizz, Šifrování WPA, Nesporná výhoda, F +, Chybové hlášení, Jak, Test, ISDN, Základní konfigurace