iOS 15 znamená nový přístup k notifikacím. Apple myslí na soukromí i na stará zařízení

Apple na WWDC představil iOS 15. Designově se příliš nezměnilo, až na notifikace, které jsou nyní přehlednější a mají výraznější ikony pro snazší orientaci. Vylepšeno bylo seskupení notifikací, o jejich prioritizaci se stará umělá inteligence, která se řídí návyky uživatele, denní dobou a podle času využívání dané aplikace. Urgentní notifikace dorazí vždy ihned.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Notifikace jsou nyní přehlednější, mají výrazné ikony a navíc se filtrují a zobrazují podle situace. Urgentní notifikace se samozřejmě zobrazí vždy hned.

V iOS 15 Apple rozšířil režim nerušit o konkrétní scénáře. Funkce se nazývá Focus a nabídne profily pro různé situace, ať řídíte auto, pracujete, spíte nebo děláte určitou činnost pro kterou si daný režim vytvoříte. Telefon pak prioritně zobrazuje obsah, aplikace i widgety související s daným režimem a případně filtruje nežádoucí upozornění, která by vás mohly rozptylovat. Výhodou je, že váš Focus režim lze skrze iMessage sdílet i s nejbližšími, aby ještě před odesláním zprávy věděli, že v daný moment není vhodný okamžik pro komunikaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Focus jsou nové režimy, které uzpůsobí nastavení iPhonu a notifikací pro konkrétní situace. Nastavený režim bude sdílen s nejbližšími skrze iMessage.

Velkého vylepšení se dočkalo FaceTime, které nově nabídne prostorový zvuk Spatial audio, kdy například při skupinovém hovoru slyšíte zvuk přicházet z místa, kde se nachází ikonka hovořícího. Nově lze pro videohovor zapnout i portrétní režim, který rozmaže vaše pozadí. Novinkou je také přizpůsobitelný noise canceling, který umožní během hovoru odfiltrovat nežádoucí zvuky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Videohovory FaceTime se dočkají funkce Spatial Audio, filtrace hluku a navíc skrze odkaz bude možné volat přes prohlížeč i s přáteli s Androidem/Windows

FaceTime se konečně dočkalo i možnost vytvořit odkaz pro konferenční FaceTime hovor, který můžete sdílet s přáteli. Skrze něj tak přes FaceTime nově můžete uživatel Androidu, Windows či jiné platformy čistě skrze webový prohlížeč jako to umí i jiné aplikace.

Hovory byly rozšířeny také pro sdílení obsahu a aktivity, které Apple nazývá SharePlay. SharePlay umožní s volajícími kontakty sdílet aktuálně přehrávanou hudbu či video v synchronizovaném čase, takže se budete nad stejným obsahem bavit společně nehledě na to, jak jste od sebe daleko. Kromě Apple Music a TV+ navíc funkce bude dostupná i pro Disney+, HBO Max, Tik Tok, Twitch a další služby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
SharePlay umožní s volajícími sdílet společný poslech hudby, sledování videa či jiného obsahu, a to v synchronizovaném čase.

Sdílení je však mnohem silnější napříč všemi aplikacemi. V Apple Music uvidíte sdílené playlisty vašich přátel, v Podcastech si můžete poslechnout rozhovory a obsah jako vaši přátelé a sekce Sdíleno se mnou bylo vylepšeno i ve fotkách, kde máte nyní sdílené galerie, které nyní vytvoří vylepšené vzpomínkové příběhy doplněné o tématickou hudbu z Apple Music. Výběr obsahu, který zajímá vaše blízké najdete dokonce i v Safari či Apple News.

Rozšíření se na iOS 15 dočkaly také fotografie, které nyní dokáží rozpoznat text na snímku, který lze rovnou kopírovat, či vyhledat na webu.  Ve fotkách dokáže dokonce vyhledávat i vyhledávač Spotlight, který vám tímto pomůže rychleji najít konkrétní informaci v telefonu. Kromě textu lze na fotografiích rozpoznat zvířata, některé objekty, ale i některé známé osobnosti či umělce. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Umělá inteligence nyní zvládne práci s textem ve fotkách, nebo v obrázcích i vyhledávat, a to i například známé osobnosti

Nového designu se dočkal prohlížeč Safari, který horní lištu pro zadání URL přesunul do plovoucího okna ve spodní části, která navíc při scrollování zmizí, aby nezabírala místo na obrazovce. Novinkou v prohlížeči na iPhonu je také podpora doplňků Safari, která by měla navíc sdílet stejný kód s verzí pro macOS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Safari se dočká redesignu a podpory doplňků.

Apple s iOS 15 ještě dále posouvá úroveň bezpečnosti. Nejenže systém bude hlídat k jakým datům přistupují vaše aplikace, ale jejich výpis přístupů vám nově zobrazí i v přehledné tabulce, abyste v případě potřeby mohly práva těchto aplikací omezit. S tím souvisí i nová služba iCloud+, která nabídne ještě bezpečnější prohlížení webu, skrývání e-mailů, či zabezpečená HomeKit videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V iOS 15 uvidíte ke kterým datům přistupují vaše aplikace. S iCloud+ pak můžete bezpečněji procházet web nebo skrývat váš e-mail.

V systému přibyly i další zajímavé funkce, které však bohužel v ČR zatím nebudou dostupné. Přepracovány byly například Apple Mapy díky nové 3D grafice a zobrazení více detailů včetně přechodů pro chodce na silnicích. Ve vybraných městech je nově i AR režim pro navigaci. Zajít chuť si bohužel zatím musíme i na možnost nahrávat občanský či řidičský průkaz do Apple Wallet, což zatím budou fungovat pouze v USA.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšené mapy mají více detailů včetně přechodů pro chodce, animované stavby, nebo navigaci v AR. Stejně jako virtuální občanky v Apple Wallet se však těchto novinek zatím v ČR nedočkáme.

Součástí iOS 15 je samozřejmě i hromada drobností, na které během keynote nebylo tolik prostoru. Vylepšena byla třeba aplikace Zdraví, která pomocí vašeho iPhonu dokáže nově analyzovat vaše kroky včetně rychlosti a stability chůze a nově umožní sdílet zdravotní údaje s vybranými kontakty, což se může hodit například u dětí nebo seniorů. Redesignu se dočkala i aplikace počasí a vylepšeny byly také Poznámky o přidávání hashtagů, označování osob či o revize s historií editací jinými uživateli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepracovány byly i další aplikace telfeonu.

Apple iOS 15 je v první beta verzi dostupná pro vývojáře od dnešního dne. Veřejná beta dorazí v červenci a plné verze se dočkáme na podzim, pravděpodobně s představením nových iPhonů. Co však potěší je zpětná kompatibilita systému se starými zařízeními. Apple iOS 15 bude podporován od iPhonu 6S a iPhonu SE (1. generace) až po všechny novější modely.

Diskuze (114) Další článek: Mobily se mohou těšit. Toto jsou detaily 4nm nástupce Snapdragonu 888

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , Tik Tok, Redesign, Nový přístup, Disney +, Spatial audio, Česká republika, Focus, Twitch, Filtrace, Notifikace, Apple IOS, Obsah,