Třetí mobilní platforma je tu. HarmonyOS 2.0 propojí zařízení v jeden Super Device

  • Huawei dnes představil svůj mobilní systém Harmony OS 2.0
  • Hlavní novinkou je kombinace zařízení v jedno Super Device
  • Líbit se vám bude i nový ovládací panel nebo to, že aplikace běží neustále i na pozadí (a to bez vlivu na baterii)

Huawei dnes v Číně oznámilo globální verzi systému Harmony OS 2.0, na němž poběží některá stávající, ale hlavně i budoucí zařízení, značky. Dnešní premiéra systému naznačila, že Harmony OS má skutečně velký přesah, protože se jej nedočkáme jen u smartphonů, ale také u tabletů nebo chytrých hodinek. A právě u dvou zmiňovaných kategorií si nový operační systém odbude svou premiéru. 

Přivítejte konkurenta Androidu

Huawei vykročil do nové éry bez Googlu, což znamená, že se rýsuje přímá konkurence pro Android. Jedním dechem ale musíme dodat, že vizuálních rozdílů oproti nadstavbě EMUI na Androidu si mnoho běžných uživatelů ani nemusí všimnout. Nastavení má podobou logiku řazení, je tu horní lišta se zástupci, stránka s posledními spuštěnými aplikacemi...

Samotný distribuovaný systém je určen pro celou škálu zařízení, od hodinek a tabletů přes smartphony, chytrá auta až po segment IoT. Systém dokáže běžet i u zařízení, které mají jen 128kB RAM, takže je velmi dobře škálovatelný. Distribuovaný framework se opírá zejména a o funkcionalitu Super Device. A zatímco u smartphonů kombinujete různý software, abyste z něj dostali maximum, u Huawei budete nově kombinovat hardware!

V rámci tzv. Harmony OS Control Panelu (analogie výsuvné lišty na Androidu) totiž máte přehled nejen o notifikacích, ale také zde najdete zástupce rychlého spuštění. Navíc jsou zde uvedena i další vaše zařízení s jejich aktuálním stavem. Huawei tak vytváří jakési „superzařízení“, u nichž můžete vzájemně spolupracovat. K propojení dvou zařízení stačí přetáhnout bublinu jednoho z nich na ikonu vašeho telefonu. Odpadá tedy zdlouhavý proces párování, autentifikace a následného připojení. Limit na počet propojených zařízení zatím neznáme.

Superzařízení vládne všem

Superzařízení může být cokoliv, telefon spojený s tabletem nebo s hodinkami, počítač spojený s telefonem nebo třeba několik vzájemně propojených telefonů natáčejících jednu scénu. A vy mezi nimi můžete plynule přepínat a vybírat ideální záběr. Podle typů sloučených zařízení se vám v Harmony OS Control Panelu ukáží dostupné volby a možnosti. A vývojáři se nemusí s ničím trápit, pro Super Devices jim stačí jeden univerzální kód.

Další zajímavou vlastností systému je centrum služeb, v němž jsou evidovány tzv. Atomic Services. Jedná se o základní komponenty distribuovaného systému, které lze využít ke snadnému přecházení obsahu mezi zařízeními. V tabletu si mezi spuštěnými aplikacemi najdete aplikaci z telefonu a můžete pokračovat přesně tam, kde jste na telefonu skončili. Atomic Services můžete navíc i sdílet, a to podobně jako třeba dnes na Androidu sdílíte odkazy na webové stránky.

Domovská obrazovka Harmony OS je podle výrobce přehlednější a může být i lépe organizovanější. Pokud po aplikacích přejedete prstem nahoru, zobrazí se tzv. Widgety služeb, které nabídnou rychlé funkce, aniž byste vůbec museli otevírat „plnohodnotné“ aplikace. A pokud se vám widgety líbí, můžete je rovnou přesunout na volné místo a trvale zobrazovat mezi aplikacemi. Huawei pro systém připravil vlastní font HarmonyOS Sans, který bude použit napříč všemi zařízeními.

Aplikace na pozadí běží neustále

Funkce HarmonyOS Connect zase umožní rychlé připojení smartphonu dotykem k zařízením chytré domácnosti. Huawei zmiňuje značky Midea (trouba) nebo Haier (lednice), ovšem také dodává, že v těchto zařízeních musí běžet Harmony OS. A to zřejmě ještě nějaký ten pátek potrvá. 

Bezpečnost Harmony OS převzala technologie na ochranu soukromí a zabezpečení z nadstavby EMUI. Kolaborativní ověření obstarává telefon (sken obličeje) s hodinkami, která máte na zápěstí. Soubory uložené v telefonu jsou spravovány podle kategorií, Huawei udává, že i po roku a půl používání zařízení s Harmony OS, bude systém, resp. rychlost čtení a zápisu dat, stejně svižný jako při pořízení nového zařízení. A to i tehdy, když bude interní paměť téměř zcela zaplněna. Zde si Huawei vzal na paškál Android, který se časem zpomaluje. A nit nezůstala suchá ani na Applu.

V rámci výdrže baterie má Harmony OS předčít i iOS. Při hraní náročných her mají telefony vydržet déle než iPhony. Huawei toho docílil tím, že se o rendering scén stará, jak grafický čip, tak procesor. Navíc, aplikace, které jste dříve používali, nejsou na pozadí ukončeny ani hibernovány, běží v omezeném stavu i nadále. Pokud se tedy vrátíte k rozečtené webové stránce, budete přesně tam, kde jste předtím skončili, zatímco na Androidu se vám stránka znova načte, a vy budete muset znovu hledat pozici, kde jste skončili.

Harmony OS a dnešní novinky Huawei ve 162 vteřinách:

Jako první se systém Harmony OS 2.0 ukáže u chytrých hodinek Huawei Watch 3 a u tabletu MatePad. Harmonogram aktualizací stávajících zařízení, zejména smartphonů, na Harmony OS sahá poměrně hluboko do historie, suverénně nejstaršími aktualizovanými modely bude řada Mate 9 z roku 2016!

Update až pro sto starších telefonů

Ode dnešního dne je v Číně možné aktualizovat na Harmony OS řady Mate 40P40Mate 30 a tablety MatePad Pro. Ve třetím čtvrtletí přibydou řady Mate20Nova 6, Nova 7, Nova 8 a tablety MatePad. V posledním čtvrtletí letošního roku bude update čekat na Mate 20 XP30 či na P30 Pro. Tím ale exkurz do mobilní historie nekončí. Harmony OS se v první polovině příštího roku dostane i na ještě starší zařízení - P20Mate 20P10Mate 10 a také na řadu Mate 9.

Harmonogram updatů na Harmony OS (platí pro Čínu):

Jenže, zveřejněný harmonogram aktualizací platí jen pro Čínu. Evropa si na svůj vlastní harmonogram bude muset počkat. A už nyní od českého zastoupení Huawei víme, že letos se náš trh platformy Harmony OS na starší zařízení nedočká. Za zmínku stojí i to, že se update nebude určen ani pro starší smartphony Honor z dob, kdy nad nimi Huawei, jakožto mateřská firma, ještě držela ochrannou ruku.

Diskuze (126) Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: Peníze na první místě, zdraví na druhém

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Device +, Super +, T Mobil, Aplikace, Telefon, Harmony, MatePad, Pro +, HarmonyOS, Haier, Sup,