Probíhá třetí snímkování celé ČR. Podívejte se na výběr zajímavých snímků

Brněnská společnost TopGis, která poskytuje služby i Seznamu pro Mapy.cz, v květnu 2019 zahájila třetí kompletní snímkování České republiky (první a druhé začalo v letech 2014 a 2016). Začalo se na západě země, zbytek je v plánu letos a v příštím roce. „Výstupem jsou detailní snímky s rozlišením 12,5 cm/pixel. Na fotografiích tak jsou vidět i různé detaily, jako třeba nápisy v krajině, na střechách nebo vozovce. Z leteckých měřických snímků je však také možné mapovat ve 3D značně velké detaily na úrovni geodetického polohopisu a výškopisu,“ říká Drahomíra Zedníčková z TopGisu.

Díky vysokému rozlišení snímky umožňují prohlédnout si z ptačí perspektivy povrchové lomy včetně obřích strojů, větrné elektrárny či nově vysázené lesní porosty. Letadla však zachytila i méně obvyklé scenerie, jako je například pozvánka na pivo do nedaleké restaurace. Ukázky najdete v galerii tohoto článku.

Na celou Českou republiku se mohou lidé podívat na webu Chytremapy.cz. Fotografie z loňské západní části Česka do aplikace přibydou v průběhu letošního jara. Online aplikace vedle zobrazení samotné ortofotomapy Česka umožňuje například i snadný vstup do katastru nemovitostí. Aktualizované mapy jsou dostupné také v mapových aplikacích GisOnline.cz, které využívají města a obce.

Nové snímky lidé nejdříve uvidí na webu Chytremapy.cz. Fotografie z loňské západní části Česka do aplikace přibydou v průběhu letošního jara. Aktualizované mapy jsou dostupné také v mapových aplikacích GisOnline.cz, které využívají města a obce.

Diskuze (16) Další článek: T-Mobile pokračuje v akci „Telefony za 1 Kč“. V březnu jsou v nabídce zlevněné Samsungy

Témata článku: , , , , Část Česka, Snímkování, Česká republika, Snímek, Celá ČR, Křižovatka, Mapa, Letošní jaro, Pro +, CSA, Aktualizovaná mapa, Zajímavý snímek, Aplikace, Lom