Siemens SL55: hody, hody, doprovody (velký test)

Ačkoli Siemens SL55 vypadá jako velikonoční vajíčko, je to mobilní telefon se vším všudy a funkčně se navíc dostal až mezi absolutní špičku. Přečtěte si megarecenzi na neděli, ve které najdete zkušenosti s tímto stylovým telefonem a téměř sto obrázků.

Siemens do své řady SL řadí stylové mobilní telefony, které ovšem zároveň nikdy neměly daleko k dostatečnému vybavení funkcemi. Vše začalo v roce 1998 dnes už poměrně neznámým modelem SL10, který se jako první pochlubil vysouvací klávesnici. Siemens SL45 a jeho mutace 42/45i/42i se začal prodávat před dvěma lety a když nepočítám zvláštní Nokii 5510, až do dneška to je stále jediný u nás nabízený mobilní telefon s vestavěným přehrávačem MP3 a paměťovou kartou.

   

Na letošním veletrhu CeBIT Siemens uvedl dalšího zástupce z této řady, model SL55. Vrací se ke kořenům a znovu se vyznačuje vysouvatelnou klávesnicí schovanou pod displejem. Opět jde o stylový a současně i funkčně velmi dobře vybavený mobil. Na českém trhu se objeví v květnu za přibližnou cenu 15 000 Kč včetně daně.

 
MEGAOBRÁZKY (275 a 171 kB) 


Recenze je velmi dlouhá, proto jsme ji rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Proč skončil přehrávač MP3

Jen na chvíli bych se ještě zastavil u čtyřicítkové řady telefonů Siemens SL. Je určitě škoda, že z ní Siemens nevyšel a nezachoval funkce, které jsou i po letech ve světě mobilních telefonů unikátní. Na vestavěnou paměťovou kartu se vejde téměř nekonečné množství dat, ať už to je obrovský telefonní seznam nebo jiné databáze, archiv pro textovky, loga a vyzváněcí melodie, javové programy, fotky z digitálního fotoaparátu, hlasové záznamy ... Stačí projít internetové diskuse a je navýsost jasné, že pokročilí uživatelé by paměťovou kartu v mobilu přivítali všemi deseti (otázkou ovšem samozřejmě je, jak moc jsou takoví uživatelé pro výrobce důležití a jaký tvoří podíl).

Anebo přehrávač souborů MP3. Pokud zapomeneme na chytré telefony a komunikátory, žádný ze supermoderních mobilů, pokud tedy nejde o specializované zařízení jako je Nokia 5510 nebo nově představený model 3300, neposlouží zároveň jako hudební přehrávač. Siemens to uměl už před dvěma lety.

Ale pojďme se už podívat na novinku SL55:

Vzhled: slepička vám snese jiný

Z prvních obrázků telefonu, které se objevily už koncem loňského roku, nebylo možné určit měřítko a patrně jsem nebyl sám, kdo SL55 spojoval a přirovnával například k rozměrově nadprůměrné Nokii 7650. Jenže je to úplně jinak. Siemens SL55 je neuvěřitelně malý!

  
 
Nárys, půdorys a bokorys: SL55 ze všech stran  

Představte si vajíčko (byl jsem opraven, že raději husí než slepičí), z obou stran ho trochu zmáčkněte a před očima vám zůstane cosi jako Siemens SL55. Telefon je tak malý, že jej schováte v dlani, vejde se za platební kartu, vedle klíčů se bude cítit méněcenný.

  
Není to prcek?

Při exaktním porovnání rozměrů sice zjistíme, že hranol, ve kterém je telefon vepsán, se svým objemem ocitne až na konci první pětiny žebříčku, věřte ale raději svým očím – je to skutečně jeden z nejmenších mobilů a nad to velmi atraktivní. Siemens podobný telefon určitě potřeboval.

 Kam zmizel mobilní telefon?

Jestliže máte přehled v mobilních telefonech, už podle vzhledu přesně určíte značku. Vajíčkový tvar a typická funkční tlačítka neomylně prozrazují německého výrobce. Telefon bude k dispozici ve dvou barevných variantách: šedé (titan) a tmavě hnědé (rubín). K dispozici máme šedou verzi a jsem docela rád, protože druhá mi ani na obrázcích ani ve skutečnosti příliš nepřirostla k srdci – někdo ale samozřejmě může mít jiný názor. Barvy jsou konečné a neměnné, telefon nemá výměnné kryty.

 
Máme k dispozici šedou verzi telefonu,
hnědou si můžete prohlédnout v megaobrázcích
na začátku článku

Zatímco zepředu se telefon podobá obdélníku se zaoblenými rohy, z bokorysu spatříme aerodynamickou kapku, která se na zádi – rozumějte u systémového konektoru – sbíhá téměř do špičky. Jestliže posuzujeme design, nelze si nevšimnout drátěné mřížky pod rozměrnými otvory reproduktoru v horní části telefonu. Je to velmi efektní detail, stejně jako chromovaný lem obklopující displej a funkční tlačítka. Nezapomeňme ani na kovový oválný plíšek na zadní straně.

 
Detaily: mřížka reproduktoru a kovový štítek na zadní ploše

Srovnání se Siemensem S55

Jak můžete vidět na obrázcích, v zavřeném stavu je Siemensu SL55 znatelně menší než model S55. Po rozevření se situace změní, SL55 je na výšku asi o centimetr větší. Kvůli posuvné konstrukci je také o něco tlustší.

   
Siemensy SL55 a S55 vedle sebe


V další části článku se blíže podívám na zvláštní rozevírání telefonu, prozkoumám všechny strany mobilu a více prostoru dostane klávesnice. 

Témata článku: Siemens, , Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6310i, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia 8910, Nokia 8910i, Panasonic GD87, Siemens ME45, Siemens S45, Siemens S55, Siemens SL45, Siemens SL55, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T310, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson T68i