Sony Ericsson T230: levná síla! (test)

Jedna z posledních novinek Sony Ericssonu kráčí do segmentu nejlevnějších telefonů. Rozsahem výbavy se ale může poměřovat i s dražšími telefony. Jednoduchý vzhled, barevný displej a MMS zprávy - recept na úspěch?

Švédsko-japonská ofenzíva

Jedna z posledních větších akcí, kde Sony Ericsson prezentoval své novinky, byla záříjová výstava Sony Dreamworld v Paříži. Tam byly uvedeny tři nové mobily - vysoce vybavené véčko Z600 a stylovější kousek Z200. Dnes nás ale zajímá třetí novinka - čistě low-endový model T230. O všech třech telefonech jsme už podrobně psali, dokonce jsme vydali článek popisující naše první dojmy z tiskové konference, kde jsme je mohli vyzkoušet.


Článek je poměrně dlouhý, proto jsme ho rozdělili do kapitol. Nerozdělený článek najdete v textové verzi MobilManie.

     

Největší souboj se odehrává na poli levných mobilů. Kategorie low-endů oslovuje studenty, ženy, důchodce a další, kteří potřebují hlavně volat a psát, maximálně vyžadují velmi jednoduché organizační funkce. Propojitelnost s počítačem ani do detailu propracovaný kalendář nevyžadují. Důležitá je hlavně jednoduchost ovládání a cena. V dnešní době však letí barevné displeje, s tím související podpora MMS a možnost připojit digitální foťáček. Tyto funkce se naštěstí začínají objevovat i ve výbavě těch nejlevnějších modelů, jeden podobný máme na stole.

   

Sony Ericsson T230 můžeme považovat za nepřímého nástupce modelů T300 a T310, funkčně je na tom podobně, základní koncepcí a hlavně cenou bude spíš napodobovat T100. Výrobce vzal prostě to nejlepší ze svých mobilů střední třídy a napasoval většinu do low-endového kabátku.

Tak trochu lodička

Design modelu T230 je střídmý a jednoduchý, přičemž respektuje základní znaky, kterými se hrdě hlásí do rodiny Sony Ericsson. Tvarově nám může vyvolat asociace na téma T68i. Najdete v něm i prvky z T310 - zejména konstrukcí alfanumerických kláves - taky zůstal zachován systém tlačítek "Yes" a "No", pamětníci klasických Ericssonů se můžou radovat. Telefon je vybaven pětisměrným kurzorem, na levém boku naleznete typické dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a zobrazení stavu mobilu. Pod klávesnicí si ještě všimněte zvláštního štítku. Lze předpokládat, že slouží pro případnou personalizaci mobilu, kdy si uživatel může sehnat štítek s popiskem nebo obrázkem, který jej bude nějakým způsobem charakterizovat.

    

Telefon nepodporuje výměnné kryty, místo toho se bude nabízet ve dvou barevných variantách - ocelově modré a kovově šedé. Obě barvy sice zní úplně stejně, my jsme měli pravděpodobně k dispozici tu druhou. Na bocích je telefon tmavě modrý, tyto části jsou navíc kapku průhledné a v noci trošku svítí, telefon tak vystavuje na odiv své vnitřní útroby. Boky jsou zkoseny dovnitř a malinko prohloubeny tak, jak to známe například z modelu T610, telefon se tak lépe drží v ruce. S bočními partiemi hezky ladí podobně tmavý okraj displeje, který má navíc perleťový efekt. Díky svým rozměrům 101 x 44 x 19 mm a příjemné hmostnosti atakující hranici 80 gramů bude jistě příjemným společníkem v ruce každého.

    

Kvalitní konstrukce

Dominantním prvkem na zádi mobilu je známá zelená kapka (logo Sony Ericssonu), úplně nahoře se nachází otvor pro poutko, dole je datový konektor známý z modelů T68i, T310, T610 a dalších. Celý telefon je pevný, nikde zatím nic nevrže, což je dáno absencí výměnných krytů. Po odsunutí zadního krytu najdete baterii typu Li-Ion o kapacitě 670 mAh, pod ní se nachází "šuplíček" pro vložení SIM karty. S touto procedůrou nebudete mít problémy, kartu stačí na bocích zasunout pod dvě podlouhlé zarážky. Podle výrobce akumulátor vydrží 12 hodin při hovoru a 300 hodin v pohotovosti.

  


Pozor, článek ještě nekončí. V druhé kapitole si můžete přečíst, jak se nám líbil displej se 4096 barvami, potom něco o rozmístění kláves a ovládání telefonu.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson T230, Testovací sim, Podobný neduh, Nošení dříví, Testovací hovor, Test, Lodička, Son, Síla, Detail propracovaný, Síl, Třetí novinka, Velká rychlost, Eri