Aktuálně: jak se Oskar zachová při změně DPH?

Tisková zpráva, Praha 28. listopadu -  Zákazníci telekomunikačních společností se začínají připravovat na to, že budou od příštího roku platit víc. Od 1. ledna se totiž zvyšuje sazba DPH u telekomunikačních služeb z pěti na 22 procent. Tato změna se dotkne i zákazníků Oskara, i když sám operátor nezdražuje. „Musíme respektovat rozhodnutí zákonodárců, ale tam, kde to bude možné, Oskar vyjde zákazníkům vstříc, aby jim přechod na vyšší sazby DPH co nejvíce usnadnil,“ říká Chris Robbins, ředitel Oskarova oddělení tvorby cen.

Jde zejména o uživatele předplacených služeb. Oskar kvůli nárůstu daně změní od nového roku nominální hodnoty dobíjecích kuponů ze 400 a 1000 korun na 500, resp. 1200 korun včetně DPH. Zákazníci, kterým na konci roku zůstanou kupony se starými hodnotami, o ně nepřijdou. Oskar je nechá těmito kupony dobíjet až do konce března 2004, a navíc jim navýší kredit o 17 procent.

Stejným způsobem Oskar navýší  aktuální zůstatek kreditu i všem majitelům Oskaret na přelomu roku 2003 a 2004. „To znamená, že naši zákazníci vždy dostanou stejné množství služeb, které si předplatili před tím, než se zvýšila DPH,“ vysvětluje Igor Přerovský, viceprezident Oskara pro značku a komunikaci.

Nově budou také nastaveny hodnoty pro dobití Oskaret v bankomatech a prostřednictvím M-Plateb (přímo z mobilu). Od února budou v nabídce částky 250, 500, 1200 a 2400 korun. Nejnižší částka, kterou bude možno dobíjet kredit, se posunuje z 200 korun na 250. Dobití částkou 250 korun umožní prodloužení platnosti kreditu Oskarty na 13 měsíců. (Dosud dobití nejnižší částkou neumožňovalo prodloužit platnost předplacené karty vůbec.)

Tarifní zákazníci poznají v lednu nárůst DPH podle tloušťky obálky s vyúčtováním služeb. Oskar jim totiž pošle hned dva daňové doklady, jeden za telekomunikační služby poskytnuté v prosinci 2003 a jeden za telekomunikační služby poskytnuté v lednu 2004. A pro přehlednost přiloží ještě dokument shrnující údaje uvedené v přiložených daňových dokladech. Na služby poskytnuté v prosinci 2003 bude uplatněna pětiprocentní sazba DPH,  v lednu 2004 již dvaadvacetiprocentní sazba DPH.

Firemní zákazníci, kteří jsou plátci DPH, budou moci i nadále uplatnit zaplacenou daň v přiznání k DPH.

Diskuze (54) Další článek: Oznamovací tón při volání nahradí hudba

Témata článku: Jak, Zachová, Zach, Oskar, DPH, Nejnižší částka, Akt