Rychlý mobilní internet: kdo bude první?

Eurotel plánoval rychlý internet přes datovou síť CDMA 450. Český Telecom nápad pozastavil. To se ale může změnit, o přidělení frekvence pro vysokorychlostní přístup k internetu jedná T-Mobile. Jak zareaguje Oskar?
Eurotel měl v plánu přebudovat svou starší analogovou NMT síť na digitální CDMA 450, což je technologie, která by umožnila přístup k internetu rychlostí běžně okolo 150 kbps. Služba měla komerčně fungovat od dubna. Na začátku února však zaslal ředitel Českého Telecomu do Eurotelu dopis, ve kterém tento projekt pozastavil. Mělo to být do doby, než se schválí podnikatelský plán na rok 2004. Podrobnosti si můžete přečíst ve starším článku Jiřího Hlavenky.

Telecom – nazdobená nevěsta?

Zprávu o pozastavení projektu přinesla MF DNES dne 18. února. Dosud předložená nabídka prý podle Telecomu nesplňuje zvyšování hodnoty pro akcionáře. O co jde? Český Telecom čeká v nejbližší době privatizace, tedy prodej nejlépe zahraničnímu zájemci – samozřejmě i s Eurotelem, který je pod stoprocentním vlastnictvím ČTc. Obě firmy tak potřebují zvyšovat svou hodnotu. Zatímco Eurotelu se na všech frontách daří, u ČTc je tomu právě naopak, firma má rok od roku horší výsledky, což nevrhá moc dobrý obrázek, zvlášť pro potenciálního kupce.

Pokud by Eurotel na své síti spustil rychlý internet, snížil by se zájem o ADSL, což si Telecom nemůže dovolit, většina jeho příjmů proudí z datových služeb – nikoli hlasových. Akcie by tak šly dolů stejně jako šance na prodej. Dalším důležitým hráčem je stát, který chce samozřejmě z prodeje Telecomu vydělat co nejvíc, proto od ministerstva informatiky nemůžeme čekat zázraky, kterými by celou věc nějak ovlivnil. Jak se zdá, státní politika se této kauzy dotýká více, než kdokoli očekával.

Čekání na první výstřel

Jenže s novými okolnostmi vznikají další otázky a celé se to ještě více zamotává. Původní článek z MF DNES vyvolal bublinu, která se přiživením dalších médií (včetně nás) nafoukla do podoby, kdy všichni přestali v rychlý internet přes CDMA doufat. Na scéně se však objevil nový hráč – T-Mobile. Ten začal jednat s Českým telekomunikačním úřadem o možnosti přidělení frekvence pro vysokorychlostní přístup k internetu z mobilu. Tiskový mluvčí T-Mobilu Jiří Hájek nám potvrdil, že se jedná o stejnou technologii jakou chystal Eurotel – tedy CDMA na frekvenci 450 MHz. Podle Hájka chce T-Mobile dosáhnout toho, aby měli všichni operátoři stejné podmínky.

Pokud by nikdo z mobilních operátorů nepřišel se zrychlením mobilního internetu, mohli by všichni tři (Eurotel, T-Mobile i Oskar) nadále vydělávat na GPRS, což je lepší zdroj obživy než novější technologie, která zpočátku pohltí několik stovek milionů. Eurotel už ale do CDMA vložil 400 milionů, T-Mobile chce pravděpodobně udržet krok. Oba se už postavili do startovacích bloků, teď stačí čekat na „první výstřel“.

Začne konkurenční boj?

Jak se bude vyvíjet postoj Telecomu? Podle neoficiálních informací, které máme k dispozici, dostal Eurotel opět volno k budování datové sítě na 450 MHz. Koncové ceny CDMA mají být sladěny se službou ADSL, kterou provozuje Český Telecom. Marketingově není problém obě služby zákazníkovi definovat a oddělit. ADSL si do kapsy nestrčíte a síť CDMA by zkrátka mohla být slušným bezdrátovým (a dražším) doplňkem k ADSL.

V případě CDMA jsou tedy karty rozdány, Eurotel a T-Mobile s touto technologií do budoucna počítají. Jak to ovšem dopadne s technologií EDGE, která dokáže na stávajícím GSM standardu vykouzlit podobné výsledky jako CDMA? Že by po ní lačnil Oskar? Je pravda, že výrobci mobilů spoléhají hlavně na EDGE, tohle „lepší“ GPRS bude mít za chvíli většina nových Nokií a počítají s ním i další výrobci. Ale s čím budeme používat CDMA? Budeme si muset koupit nový přístroj (jaký?), který s sebou budeme tahat jen na data?

Oskar navíc povolal do zbraně další technoidy, což může být předzvěst k testování něčeho nového. Při výběru nových technoidů by kladen velký důraz na znalost internetových protokolů, to taky může leccos znamenat. Jiné informace ale hovoří spíš o mobilně-navigačních produktech, tak raději příliš nedoufejme. Pro Oskara však není EDGE technologie, o které by vůbec nepřemýšlel. 

Máme se na co těšit

EDGE se podle článku na Živě.sk brzy objeví i na Slovensku. Orange oznámil, že chce zavést testovací provoz, který se v průběhu druhého pololetí překotí do komerční formy. Zdá se, že sítě třetí generace UMTS zatím nikdo nepotřebuje, Evropa podlehne dvěma vlivům: CDMA a EDGE. Můj tip na situaci v Česku je tento: Eurotel spustí CDMA, T-Mobile taky a Oskar dá přednost EDGE. Jak to dopadne ve skutečnosti, to se dozvíme v průběhu několika týdnů až měsíců.

Diskuze (64) Další článek: Šuškanda: Twist bude mít věrnostní program a volání za polovinu

Témata článku: , , , , , , Mobil, Rychlý mobil, Rychlý, Podnikatelský plán, MOBI, Internetový protokol, Běžné oko,