Alcatel One Touch 735i: jen aby se neřeklo (test)

Alcatel začne brzy prodávat inovovanou verzi svého staršího telefonu One Touch 735. Model s přídavkem „i“ se navenek liší pouze v jedné věci: podporuje Javu a lze do něj tedy nahrát další programy a hry.

Rozhodl jsem se šetřit svůj i váš čas a v tomto článku o inovovaném Alcatelu One Touch 735i nebudu znovu od začátku popisovat celý telefon. Jedinou změnou, kterou se liší od staršího modelu OT 735, je totiž konec podpory herního systému In-Fusio ExEn a příklon ke standardní mobilní Javě. Vše ostatní je naprosto stejné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohled nenajdete žádný rozdíl, telefon vypadá stejně

Co nabízí In-Fusio?

In-Fusio je společnost, která vyvinula herní technologii ExEn. Má velmi blízko k Javě – je na ní totiž založena. Výhodou a současně i nevýhodou nabídky společnosti In-Fusio je přesný obchodní model, který sahá od vývoje her přes marketing až po distribuci. Model mimo jiné počítá i s mobilními operátory, protože pouze s jejich podporou se hry dostanou do telefonů uživatelů.

Pro všechny články vývojářského a distribučního řetězu je velmi výhodné, že hry nelze kopírovat, nedají se nikde neoficiálně stáhnout, všichni tedy mají zaručené tržby. Jenže pokud nejslabší článek – mobilní operátoři – usoudí, že spolupráce s In-Fusiem nemá smysl, celý systém se zbortí a uživatelé si do telefonů nenahrají žádnou hru.

In-Fusio v současné době podporuje na světě pouze osm operátorů v sedmi zemích:

  • Německo: D2 Vodafone
  • Francie: Orange a SFR
  • Itálie: Omnitel
  • Španělsko: Telefonica
  • Velká Británie: Orange
  • Nizozemsko: Orange
  • Čína: China Mobile Nationwide
Přístup Alcatelu, který se rozhodl, že jeho telefony One Touch 535 a 735 budou kompatibilní právě s In-Fusiem a nebudou obsahovat Javu, jsme kritizovali – a nebyli jsme sami. Alcatel byl ovšem přesvědčen, že pouze tato technologie má budoucnost. Naštěstí však změnil názor, v modelu One Touch 735i dostalo In-Fusio padáka a telefon konečně podporuje standardní Javu.

Internetový tip: o společnosti In-Fusio a systému ExEn se nejvíce dozvíte z firemního webu www.infusio.com. Doporučuji se zaregistrovat v sekci Developers – dostanete tím přístup ke stránkám s technickými podrobnostmi.

Dámy a pánové: Java

Alcatel One Touch 735i se začne prodávat v průběhu března, měl by být v nabídce Eurotelu a v nezávislém prodeji. Telefon podporuje Javu verze 2.0 a pro majitele staršího modelu 735 je velmi nepříjemnou zprávou, že svůj telefon nemohou přehráním firmwaru povýšit na novou verzi. Javu do něj žádným způsobem oficiálně nedostanou, je jen otázkou, jestli to později půjde alespoň neoficiální cestou.

Nemám k dispozici starší model One Touch 735, takže nemohu položku po položce porovnávat změny v nabídce. Ve stromu Hry & aplikace jsou ale nyní javové programy. V klasických horizontálních nabídkách jsou vidět všechny nainstalované midlety, potom také zvlášť hry a zvlášť aplikace. U každého midletu je zobrazena jeho velikost v kilobajtech.

  
Seznam všech aplikací • záložka s hrami • kontextová nabídka u vybrané aplikace

Na poslední záložce je nastavení javových aplikací. Vyberete, jestli se v nich má ozývat zvuk, jak se má chovat podsvětlení displeje, nastaví se zde datový profil pro připojení k wapu. Najdete tady také údaje o obsazené paměti, které se – jak je u Alcatelu zvykem – zobrazují procentem, nikoli konkrétní hodnotou.

 
Údaje o paměti

Javové aplikace se ve srovnání s jinými telefony nahrávají do paměti Alcatelu docela dlouho, ale není to doba nijak extrémní.

 Nahrávání do paměti mohlo trvat kratší dobu

Java pouze přes wap

V Alcatelu jsou standardně předinstalovány dvě hry, které se hrají s telefonem naležato a ke slovu přijde nepopsané herní tlačítko v levém horním rohu. Hra Gulo's Tale je arkáda, ve hře Speed Devils jezdíte autíčkem.

 
Hra Gulo's Tale

Nové aplikace lze do Alcatelu dostat pouze prostřednictvím wapu. Doporučuji typ Generic, který využívá standardní vlastnosti Javy, i zde jsem ale s některými midlety nepochodil. U jiných, které se podařilo nainstalovat a spustit, byly někdy problémy s ovládáním.

  
Hra Speed Devils

Telefon se po stáhnutí zeptá, jestli má program uložit mezi aplikace, nebo mezi hry. Tím mu zároveň řeknete, jestli se má spuštěná aplikace na displeji zobrazovat běžným způsobem, nebo otočená o devadesát stupňů.

Z počítače javovou aplikaci do telefonu bohužel nijak nedostanete. Nefunguje posílání přímo na infraport a v softwarovém balíku PC Suite není žádný program, který by zvládl midlety do telefonu nahrát.

   
Test rychlosti programem JBenchmark. Výsledek 1 139 bodů patří do horní třetiny žebříčku,
s rychlostí Javy je na tom stejně například Motorola V300

Proč to nešlo od začátku?

Alcatel One Touch 735i je velmi slušný telefon střední třídy. Podpora Javy je oproti staršímu modelu vítané zlepšení, jen je škoda, že Alcatel s tímto rozhodnutím nepřišel už před rokem, kdy nové telefony představoval. Uživatele staršího telefonu s In-Fusiem určitě nepotěší nemožnost updatu na novou javovou verzi.

Alcatel One Touch 735i se začne prodávat v nejbližších dnech až týdnech za cenu kolem sedmi tisíc korun.


Pokud vás nový telefon Alcatelu zaujal, doporučuji plynule pokračovat ve čtení recenze staršího modelu One Touch 735, kterou napsal Petr Broža 

Podrobné parametry novinky najdete v katalogu mobilů

Diskuze (20) Další článek: Motorola V80: živé fotografie a první zkušenosti

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 535, Alcatel One Touch 735, Alcatel One Touch 735i, Motorola V300, Devils, Nejslabší článek, Herní tlačítko, Konec podpory, One Touch, Slušný telefon, Petr Broža, Test