Tři nové Motoroly: MP3, Bluetooth i Linux

Motorola včera představila modely E398, E680 a C650. Jejich hlavním posláním je hudební zážitek, který umocňuje stereo reprodukce a podpora MP3. Všechny tři mobily mají vestavěný fotoaparát. Jeden z nich nabízí dokonce Linux.

Invaze novinek ze stáje americké Motoroly překvapivě neutuchá ani před blížícím se veletrhem CeBIT. Včerejší den se totiž nesl v rytmu trojice multimediálních novinek, které rozšíří už tak pestré portfólio výrobce. Kromě očekávaných vlastností nových mobilů, jakými jsou barevné displeje a podpora multimédií, je největší důraz kladen na kvalitnější hudební reprodukci. Pokud vám u mobilu chybělo například stereo vyzvánění, mezi novinkami od Motoroly si určitě vyberete.

Motorola E398 s dvěma repráčky

Začneme sympatickým mobilem s označením Motorola E398, který svou výbavou hravě pokoří nejvybavenější mobily současnosti. Nic mu totiž na první pohled nechybí.

Pomineme-li barevný displej úctyhodných rozměrů 176 x 220 pixelů, nejvýraznějším prvkem mobilu je mohutné žebrování po obou stranách displeje. Pod ním se ukrývá dvojice reproduktorů o průměru 16 mm, což je na obyčejný mobil poměrně hodně. Dvojice „velkých“ reproduktorů má uživateli zajistit dostatečně kvalitní stereo poslech bez nutnosti připojit tradiční sluchátka. Všechny mobily prodávané v Evropě totiž stále vyzvánějí pouze v mono (vyjma nedávno představeného Sagemu C-3s), přičemž stereo poslech byl výsadou jen několika málo asijských telefonů.

 
Poněkud usedlejší vzhled je pro model E398 typický

Hudební reprodukci nové Motoroly budou umocňovat i vibrace ve spolupráci s rytmickým poblikáváním. Přislíben je rovněž prostorový efekt vyzvánění.

Stejně důležitý jako dvojice repráčků je také zdroj hudby. Kromě melodií ve formátu MIDI je podporován oblíbený formát MP3. V případě druhé volby by avizovaných 5,5 MB paměti nebylo dostačující, čehož si je vědom také sám výrobce. Multimediální novince proto nadělil slot pro paměťové karty. Nejedná se však o žádný běžně používaný formát, což je trochu překvapením, ale zcela nový typ karet tzv. T-Flash od společnosti Sandisk. Výhodou nových karet je hlavně velikost srovnatelná s velikostí xD karet a také jejich cena. Nevýhodou pak minimální rozšířenost a v této chvíli i nedostupnost.  

Multimediální telefon bez vestavěného foťáčku by dnes měl svou životní etapu příliš krátkou, a tak i novinka raději přináší na svém hřbetu malou plastovou čočku foťáčku. Pro focení při zhoršených světelných podmínkách jistě oceníte přítomnost vestavěného blesku. Parametry foťáčku nebyly zatím zveřejněny, ale předpokládá se tradiční rozlišení s fotografiemi o maximálních rozměrech 640 x 480 pixelů. Akcelerovaná grafika telefonu zvládá i plynulé přehrávání videosekvencí formátu MPEG4.

Z multimediálních dovedností telefonu je třeba vyzdvihnout také podporu Java aplikací, díky níž nebude problém pomocí GPRS stáhnout další aplikace, hry a jiné záležitosti. Pochvalu zaslouží také integrace Bluetooth. Novinka se do prodeje dostane v první polovině roku.

Motorola E680 nosí frak

Po minulé várce novinek, jež byla vybavena operačním systémem od Microsoftu, nebylo vůbec jasné, zda Motorola nedala od Linuxu ruce pryč. Nyní je zřejmé, že po modelu A760 přichází na trh další linuxový mobil označený jako Motorola E680.

Novinka zastává koncept kapesního počítače, tedy velký dotykový displej a jen minimum ovládacích kláves. Displej svými parametry (320 x 240 pixelů) uspokojí snad každého. Pro uživatele je připraveno i nové grafické menu. V zadní části se opět krčí vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení není v tuto chvíli známé. Jisté však je, že bude disponovat osminásobným digitálním přiblížením. Kromě již tradičního focení bude zvládat také videosnímky. Pro jejich prohlížení využijete aplikaci od RealOne.

 
Vybavená a lákavá 

Jelikož se včerejší představení neslo v duchu hudby, ani tato novinka na tomto poli nestrádá. Je vybavena dvojicí reproduktorů pro stereo reprodukci a lze ji použít jako plnohodnotný MP3 přehrávač. Do vestavěné paměti se podle výrobce vejde jedno cédéčko hudby (samozřejmě v komprimované podobě MP3) a zbytek lze uložit na paměťové karty SD/MMC. V současnosti jsou podporovány až do velikosti 1 GB.

Díky Linuxu by nemělo být o další aplikace nouze, ale v případě nutnosti lze použít i ty javové. Způsobů, jak je dostat do telefonu, existuje hned několik. Buď pomocí USB z počítače nebo s využitím Bluetooth či přes GPRS z internetu. Cesta skrze IrDA není v informačních materiálech zmíněna. Motorola E680 se do prodeje dostane již během prázdnin a slíbená je velmi příjemná cena. 

Motorola C650 vybavená a levná

Posledním představeným modelem je triální Motorola C650, která sice nenabízí tolik jako předchozí modely, ale i přesto stojí za zmínku. Základem je poměrně velký barevný displej (65 tisíc barev) o rozměrech 128 x 128 pixelů, který využijete hlavně při hrátkách s vestavěným fotoaparátem. Ten nabízí až čtyřnásobné přiblížení. Fotky dosahují maximálních rozměrů 640 x 480 pixelů a můžete je rozesílat pomocí multimediálních zpráv MMS. Slíbeno je i nahrávaní videosekvencí a jejich následné přehrávání (MPEG4).

 
Jednoduchá a přesto vybavená

Hudební schopnosti tentokrát nebyly svěřeny dvojici reproduktorů a prostorovému efektu, ale jen polyfonnímu vyzvánění. Vyzváněcí melodie mohou být ve formátu MP3. O velikosti sdílené paměti se výrobce nezmiňuje. Vyzvánění může dokreslovat také rytmické poblikávání displeje.

Z dalších vlastností telefonu můžeme vyzdvihnout podporu Java aplikací, GPRS a vestavěný IM (Wireless Village), díky němuž lze být neustále v kontaktu s přáteli.  Tento sympatický mobil bude k dostání stejně jako předchozí modely někdy v polovině roku. Výrobce slibuje příjemnou cenu.

Diskuze (13) Další článek: Přehled mobilních telefonů Samsung

Témata článku: Motorola, , , Motorola C650, Motorola E398, Nové moto, BLU, Bluetoot, Motorol, Motor, Včerejší den, Největší důraz, Blue, Nov