Philips 630: solidní véčko s rádiem (test)

Philips nabízí v tuto chvíli dvě stylová véčka. To lépe vybavené nese označení 630 a může se pochlubit kvalitním displejem s 4096 barvami nebo vestavěným FM rádiem. Důležitý je ovšem elegantní vzhled, který ocení zejména ženy.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

parametry telefonu v katalogu mobilů
• fotogalerie se všemi obrázky
nerozdělená recenze v textové verzi

Philips u nás v tuto chvíli prodává pouze dvě véčka – 330 a 630. Tyto mobily výrobce představil zhruba před rokem. Už na základě číselného označení můžeme odhadnout, kam oba telefony patří. Model 330 je spíše levným véčkem s černobílým displejem a u nás se prodává za cenu okolo čtyř tisíc. Trošku dospěleji vypadá Philips 630, který přidává i vnější displej, ten vnitřní je navíc barevný. Zajímavostí je taky vestavěné rádio. To všechno můžete mít za šest tisíc. Sluší se uvést, že tento model se u nás vůbec neměl prodávat, ale nakonec ho Philips uvedl, za což mu patří pochvala. Další modely tohoto výrobce naleznete v katalogu mobilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sluší mu to

Philips 630 vypadá jako klasické véčko, ze židle vás rozhodně nezvedne, už na první pohled si na něj ovšem zvyknete. Většině lidí okolo se líbil. Jediná výtka směřuje k anténě, která trčí ven a není bohužel integrována do těla přístroje. Nezoufejte však, u nejnovějších Philipsů je anténa uvnitř. Konstrukce se velmi povedla, tělo přístroje působí pevně a nevrže. Ani nebudete chtít uvěřit tomu, že je celý z plastu. Náš testovací kousek byl červený, jen prostor okolo vnějšího displeje, boční strany a vnitřek telefonu jsou ozdobeny stříbrnou. Dvoubarevná kombinace vypadá vkusně a elegantně. K dispozici jsou ještě další dvě barevné varianty – modrostříbrná a celostříbrná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozměry mobilu patří k průměru, konkrétně se bavíme o hodnotách 84 x 44 x 25 mm a hmotnosti 91 gramů. Než telefon otevřeme, všimneme si vnějšího displeje a externího reproduktoru na přední straně, dále třech bočních tlačítek, otvoru pro poutko nahoře a datového konektoru dole. Akumulátor typu Li-Ion je přilepen na zadním krytu a vyznačuje se kapacitou 560 mAh, v reálném provozu vydrží okolo čtyřech až pěti dnů. SIM karta je skryta pod klasickou západkou, s jejím vyjmutím nebudete mít problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Jakmile véčko otevřeme, zaujme nás čisté provedení kláves. Jejich rozmístění vypadá ideálně, v praxi je to už o něco horší. Klávesnici zhodnotíme v části věnované SMS zprávám. Co se týče ovládacích kláves, centrem všeho dění je čtyřsměrný kurzor s potvrzovacím tlačítkem, dále typický zelený plus červený telefonek a dvě funkční neboli kontextové klávesy.

Jeden černobílý, druhý barevný

Philips 630 nabízí oproti modelu 330 dva displeje. Ten vnější je pouze černobílý, na druhou stranu láká velmi příjemným podsvícením, které si můžete nastavit podle vašeho vkusu. K dispozici je sedm různých barev podsvícení. Při příchozím hovoru se displej rozbliká všemi barvami a za doprovodu silných vibrací vás nenechá nic zmeškat. V pohotovostním stavu nabízí celkem tři řádky – aktuální čas, datum a stav baterie a sílu signálu. Displej dále informuje o volajícím, nebo v případě zmeškaného hovoru či nové SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dostáváme se k vnitřnímu displeji. Ten nabízí 4096 barev při rozlišení 128 x 128 pixelů a je pasivní. Jeho kvalitě se nedá moc vytknout, s ohledem na použitou technologii vypadá poměrně dobře. Na jeho pozadí můžete uložit obrázek, kalendář nebo světový čas. Záleží na vašem výběru. Při čtení textových zpráv se na displej vejde celkem pět řádků, naopak v menu je to o řádek více. Někteří možná budou Philipsu vytýkat malou velikost hlavního displeje, kdy nad ním vzniká zbytečně volný prostor, podle mě je to akorát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon můžeme ovládat už v zavřeném stavu, slouží k tomu tlačítka na levém boku. Pomocí těchto kláves lze spustit rádio nebo stopky. Při příchozím hovoru lze také bočním tlačítkem utlumit vyzvánění, ne však přerušit hovor. Pojďme se podívat dovnitř telefonu. Do hlavního menu se dostaneme stisknutím potvrzovacího tlačítka nebo levé funkční klávesy. Hlavní menu se skládá z osmi ikon, další položky jsou už textové. Využít můžete číselných kratek, které lze ukládat pod čísla 2 – 9. Rychlý přístup k základním funkcím nabízí i čtyřsměrný kurzor: editor SMS (vpravo), telefonní seznam (dole), FM rádio (vlevo) a seznam hovorů (nahoře). Pohyb v menu je rychlý a přehledný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefonní seznam je vícepoložkový a má kapacitu 300 míst. Ke každému kontaktu není problém uložit více čísel. Telefon zobrazuje najednou seznam ve vnitřní paměti i na SIM. Můžete si však nastavit, kam se budou kontakty ukládat. Jednotlivé záznamy mohou být navíc rozděleny do šesti skupin, každá z nich může mít vlastní obrázek nebo melodii. Nechybí samozřejmě vyzváněcí profily s velmi podrobným nastavením. Polyfonní melodie nabízí celkem 32 hlasů. S telefonem se dodává i osobní handsfree sada, kterou využijete hlavně při poslechu integrovaného FM rádia.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Philips, , , Philips 630, SOL, Test, Phil, Časový odpočet,