CDMA450 bude mít asi jen Eurotel, pokud vůbec

Na včerejší debatě o možnostech internetu v ČR zazněly z úst ministra informatiky a předsedy ČTÚ velice zajímavé informace týkající se budoucnosti sítě CDMA450, kterou chce brzy spustit Eurotel. Jak to tedy s CDMA450 vypadá?

Může Eurotel spustit CDMA v pásmu 450 MHz?

Hned s prvními informace o tom, že Eurotel chystá přerod své NMT sítě do výrazně modernější technologie CDMA450, se objevily také první spekulace o tom, zda je to možné. Teoreticky není nic, co by tomu bránilo, protože v ČR se udělují licence na kmitočtová pásma a nikoliv na technologie v nich využívané. Jakékoliv další pochybnosti však včera jednoznačně vyvrátil předseda ČTÚ, Ing. David Stádník, když řekl:

„Licence umožňuje technologii samozřejmě změnit. Když je přeci nějaká technologie zastará, nebudeme na ní bazírovat. Pásmo bylo Eurotelu přiděleno pro mobilní služby a pod ty technologie CDMA450 nepochybně patří.“

Změna technologie z NMT na CDMA450 je tedy v rámci licence možná, nicméně je tu ještě jeden takový háček, na která pan předseda také upozornil.

„V současné době není zcela jasno, zda se síť CDMA450 vůbec spustí, protože:

  • Nedávno proběhlo telekomunikační zasedání v rámci evropských zemí, které připravilo rozhodnutí závazné pro všechny členské země. Já mám zatím k dispozici dvě odlišné interpretace tohoto rozhodnutí. Vyčkám tedy, až bude k dispozici finální znění tohoto rozhodnutí, které bude jednoznačně určovat, jak se s touto technologií v tomto pásmu má vlastně zacházet.
  • Do 31. 3. 2004 byl povolen Eurotelu zkušební provoz, který měl odpověď na otázky, které mimo jiné souvisí s ovlivňováním technologie CDMA450 ostatních radiových sítí, které v tomto pásmu jsou provozovány. Musím upozornit, že nejsou v tomto pásmu prakticky žádné volné kmitočty, protože toto pásmo je využívané mimo jiné také pro tzv. trankové radiové sítě.“

Pokud bychom to tedy měli krátce shrnout – ČTÚ zatím nemá výsledky testů, které by potvrzovaly, že síť CDMA450 nebude rušit jiné stávající sítě v tomto pásmu (což by byl nepochybně důvod pro její nespuštění) a není jasné, zda Evropská unie s tímto pásmem náhodou nebude chtít naložit jinak. To jsou dvě potenciální překážky, které by mohly celý projekt CDMA450 ještě zastavit.

Budou moci získat licenci i ostatní?

Další velmi diskutovanou otázkou je pak možnost využití technologie CDMA450 také ostatními operátory. T-Mobile již před časem podal žádost o přidělení pásma 450 MHz pro provoz sítě CDMA450 a to i přesto, že se to neshoduje s koncernovou strategií. Jak ale uvedl přímo Nikesh Arora, člen představenstva T-Mobile International, v případě, kdy je T-Mobile ČR v pozici, kdy konkuruje také pevné síti, je toto řešení možné a T-Mobile ČR má tedy zelenou.

Problém je ale v tom, že frekvenční pásmo mu nebude přiděleno, není totiž volné. Licenci na jeho podstatnou část získal Eurotel v roce 1990 a její platnost skončí až po roce 2010. Předseda ČTÚ celou situaci komentoval následovně:

„Pokud byste navrhl, aby se o stávající licenci Eurotelu nějakým způsobem podělilo více operátorů, tak mi to zavání znárodněním, a to jsem nikde nenašel, že bych na to měl právo, znárodnit něco, co někomu kdysi dávno v roce 1990 bylo uděleno. Nevím, zda by kterýkoliv operátor byl šťastný z toho, kdyby se zpochybňovalo něco, co kdysi dostal. To by zavánělo znárodněním, nestabilitou trhu a nestabilitou prostředí a potažmo bychom se mohli dostat také do konfliktu v souvislosti s ochranou investic apod.“

Stanovisko ČTÚ je tedy jasné – Eurotel si o licenci na pásmo 450 MHz řekl jako první a v době, kdy ji nikdo jiný nechtěl (tehdy ještě RadioMobil natož Český Mobil a případně fixní alternativní operátoři ani neexistovali), což ostatně včera také zaznělo. Licenci má Eurotel stále ještě platnou, změna na CDMA450, při splnění výše uvedených podmínek, je možná a licence Eurotelu prostě zůstane. Není to sice jednoznačná odpověď, že CDMA450 bude moct mít pouze Eurotel, ale myslím si, že nebudu daleko od pravdy, pokud řeknu, že na základě vyjádření předsedy ČTÚ, Ing. Davida Stádníka, mám docela důvod se domnívat, že CDMA450 bude mít nanejvýš jen Eurotel.

Jistou naději dodal celé situaci ministr informatiky, Vladimír Mlynář, když řekl:

„Pokud je rozdělení daného pásma technicky možné, tak by se k němu v nějakém časovém horizontu mělo přistoupit.“

Tento výrok však není nutně v rozporu s tím, co říkal Ing. David Stádník a pokud oba výroky spojíme, tak z toho získáme výsledek, že pokud je rozdělení pásma 450 MHz pro CDMA450 technicky možné (což v zásadě je), tak budeme mít dalšího CDMA450 operátora nejdříve po roce 2010, což bude dost možná doba, kdy už o tuto technologii nebude panovat takový zájem jako nyní.

Podrobnější informace o včerejší debatě pořádané Studentskou unii ČVUT a klubu Silicon Hill naleznete na této adrese.

Diskuze (39) Další článek: V Evropě se loni prodalo rekordních 131 milionů mobilů

Témata článku: , , , , , , První spekulace, Mít, Znárodnění, Euro, Jednoznačná odpověď, Euro &, #cd