Honey Cave 2 - likvidujeme vosy na Sony Ericssonu

Vžijte se do role akčního hrdiny – medvěda, který běhá s lehkým samopalem po jeskyni, ničí zlé vosy a jinou havěť a přitom se krmí lahodným sladkým medem. Řeč bude o hře Honey Cave 2 pro Sony Ericssony a jejich platformu Mophun.

Kde ji sehnat

Hra se dodává s některými mobilními telefony Sony Ericsson, například v modelu Z200 nebo je možné si ji stáhnout z wapových stránek Sony Ericssonu. Pokud je pro vás tato cesta složitá, není problém ji najít volně na internetu, převážně na webových stránkách, které se věnují novějším Sony Ericssonům.

Ještě jednou pro jistotu zopakuji, že hra je zcela zdarma, je napsaná v Mophunu a její velikost činí 66 kB (konkrétně v modelu T610).

Medvědí hrdina v akci

Medvěd je malý, hnědý, v ruce má samopal, běhá, skáče, střílí vosy, červy a jinou havěť a k tomu všemu se živí sladkým medem, který mu dodává životní sílu pro další boj s jinými potvorami.

Hra začíná v prvním levelu s počtem tří životů. Úkolem hry je prostřílet se prvním levelem na jeho konec, kde musíte zneškodnit velkou obludu. Ta může být v podobě velké vosy, červa, pavouka či jiného hmyzu. Z prvního levelu postupujete do dalšího, který se od toho prvního liší obtížností a jinými protivníky. A tak pořád dokola. Obtížnost se zvyšuje, počet protivníků se také zvyšuje a jejich druh se se zvyšujícím číslem levelu mění.

 

Honey Cave je klasická 2D „plošinovka“. Medvěda vidíte z boku, běháte a skáčete s ním po jednotlivých plošinách, které jsou v různé výšce. Pokud se na plošinu netrefíte, medvěd spadne někam neznámo kam, možná do pekla, a vy musíte začít znovu na začátku aktuálního levelu. Ztratíte život, ale ne body a výhodou je, že level zůstane ve stejném stavu. To znamená, že nepřátelé, kterých jste se zbavili, se už znovu neobjeví.

Při skákání po jeskyni vám pomůžou malé jezdící plošinky, které se zapínají pomocí červeno-žlutých spínačů. Ty jsou rozmístěny všude možně, takže abyste rozhýbali tu správnou plošinku, musíte trochu zapojit mozkové zavity a v jeskyni hledat. I zde platí, že v čím vyšším levelu jste, tím je zapínání a používání pohyblivých plošinek složitější.

Pokud vás některý z vašich nepřátel zraní, poznáte to podle úbytku medu v ukazateli životní energie. Tu si můžete doplnit u medových sloupů. V každém levelu je jeden a pokud k němu medvěda postavíte, napije se medu a doplní si tak svoji energii. Pokud nestihnete energii doplnit a zraní vás další protivník, medvěd zemře a opět začínáte od začátku aktuálního levelu.

Malé bonusy pro velký úsměv

Ve hře jsou jen dva typy bonusových předmětů. Tím prvním a hojně rozšířeným jsou žejdlíky s medem. Každá taková nádoba přidá medvědovi 100 bodů k celkovému skóre. Druhým zmiňovaným předmětem je bonusový život, který se občas někde vznáší v podobě jakéhosi žlutého kvítku. Dobře tyto bonusy sledujte, zvyšují skóre a můžete se s jejich pomocí dostat mnohem dál.

 

Bodování zničených nepřátel

Za každého zneškodněného protivníka dostanete na svůj účet nějaké body. Jejich počet závisí na velikosti protivníka a obtížnosti levelu, ve kterém se zrovna nacházíte. Body se započítávají za každý jeden zásah z vašeho samopalu. Například pokud malou vosičku zneškodníte celou samopalem, získáte za ni 16 bodů. Pokud by do vás narazila, tak ji sice zneškodníte, ale ubere vám život a nedostanete za ni žádné body. Proto doporučuji se nepřátelům vyhýbat a pěkně po nich střílet.

Ovládání

Hru testuji na Sony Ericssonu T610 (stejné ovládání i na T630 a Z600). Také jsem měl tu možnost zahrát si ji na modelu Z200.

Ovládání je vcelku jednoduché a intuitivní. U T610 (T630, Z600) můžete medvěda ovládat pomocí joysticku nebo klávesnice. Pohyby joystickem jsou stejné jako funkce kláves 2, 4, 6, 8. Medvěd díky nim běhá doprava nebo doleva a skáče nebo se krčí. Stisknutím joysticku nebo zmáčknutím čísla 5 vystřelí dávku ze samopalu. Použitím kláves 1 a 3 skáče doleva nebo doprava. Na Sony Ericssonu Z200 je ovládání stejné, až na absenci joysticku.

Zpracování hry

Naposledy mě takhle nadchla hra V-Rally 2. Honey Cave 2 je také velmi dobře graficky zpracovaná, nikde se neseká, běhá tedy naprosto plynule. Velmi mile mě překvapil zvukový doprovod, obzvlášť střelba z medvědova samopalu. Příjemným zpestřením jsou také doprovodné vibrace.

Opravdu nevídanou věcí je změna nebe na pozadí hry. Dírami v jeskyni prosvítá nebe, a to se mění podle aktuální doby. V praxi to znamená, že pokud hrajete večer, je venku mimo jeskyni tma a svítí měsíc. V poledne bude venku krásně modré nebe a sluníčko přesně uprostřed obzoru. Nepovedlo se mi zjistit, jak tato drobnost funguje, ale předpokládám, že hra je napojená na hodiny v telefonu a podle nich si sama v sobě mění aktuální dobu. Je to sice jen nepodstatná, ale velmi příjemná drobnost.

.

Závěr a zhodnocení

Můj osobní dojem ze hry je velmi dobrý a mohu ji doporučit všem, kteří dokáží ocenit pěkně zpracované hry na mobilních telefonech a nebo se velmi často nudí.

Chybí mi zde možnost uložení aktuální pozice. Pokud v některém z pokročilých levelů zemřete definitivně, musíte začínat opět od prvního. Je to jen malá vada na kráse, ale někdy dokáže pěkně otrávit život.

Ani po delším testování nemám ke hře žádné další výhrady. Jsem s ní vcelku spokojen a po dlouhé době je to kvalitní hra pro mobilní telefony, která mě opravdu nadchla.

Diskuze (16) Další článek: Čtenářský kotel: ptejte se Alcatelu

Témata článku: Sony, , , , První level, Kvalitní hra, Son, Stejné ovládání, Eri, Hon, Příjemná drobnost, VOS