Apríl: Exkluzivní recenze telefonu Tesla DT 3000

Tradičnímu testu jsme podrobili asi nejpoužívanější telefon v naší republice a s ním kompatibilní bezdrátové sluchátko. Výsledkem byla řada překvapivých zjištění. Model Tesla DT 3000 doporučujeme především začínajícím uživatelům.

Málokdo z čtenářů MobilManie asi ví, že i na území ČR se vyrábějí hojně používané a oblíbené modely telefonů. Následující recenzi lze chápat jako exkluzivní, neboť telefon jsme k testu obdrželi jako jediná česká redakce. Zde jsou naše první dojmy.

Vlna retro tvarů se nevyhýbá ani kategorii mobilních telefonů, čehož je zdárným příkladem právě testovaná Tesla DT 3000. I otrlé jedince asi vyvedou z míry rozměry i celá koncepce telefonu. Výrobce s ohledem na co nejpohodlnější ovládání sáhl k poněkud větším rozměrům. Tuto skutečnost velmi ocení naši starší spoluobčané se špatným zrakem. Slůvko „mobilní“ však u tohoto telefonu popíráme. Podle našich zkušeností se telefon, i přes doporučení samotného výrobce, vůbec nehodí k častému přenášení.

Rozměry a ovládání

Na dnešní dobu trochu archaické rozměry k telefonu (400 x 400 mm) nabízejí překvapivě vysoký uživatelský komfort v ovládání. Snaha výrobce o co nejpřímočařejší ovládání zde sklízí jednoznačný úspěch. Při náhodném testu s několika dobrovolníky můžeme snadnost ovládání jen potvrdit. Výtka však směřuje k použitému materiálu, který naše krátké testování nevydržel a nejméně polovinu tlačítek poslal do věčných lovišť. Výrobce po naší stížnosti slíbil, že dá věc v nejbližším termínu do pořádku.

  
Telefony v retro stylu dnes frčí

Jistě si pamatujete na modely Panasonicu a potažmo i Nokie, které nabízejí možnost, vložit si pod kryt vlastní obrázek. Náš výrobce nápad použil a ještě vylepšil. Obrázek můžete vložit pod každou klávesu. O tom, že se jedná o revoluční řešení, svědčí i několik falzifikátů, které se v posledních týdnech objevily u čínských výrobců. Celá klávesnice je příkladně podsvícená. Uživatel, který je zvyklý na ovládání konkurenčních telefonů, bude zpočátku v ovládání tápat. Snaha o jednoduchost se totiž projevila v absenci kontextových kláves, které mnohým chybí.

Téměř geniálně jednoduchá byla myšlenka hlavního konstruktéra Břídy, který ve snaze o co nejdelší provoz na baterie analyzoval všechny části telefonu, aby zjistil, že nejvíce drahocenné energie si odnáší displej. Tak ho do telefonu jednoduše nedal a na výdrži je to hned znát. Telefon jsme měli zapůjčený na celý předchozí měsíc a ani jednou jsme nezaznamenali potřebu jej umístit do nabíječky. Blahopřejeme.

Nástupce DT 3000 v podobě modelu DT 3300 již však displej má, a to s rozlišením 260 x 480 bodů. Jeho nasazení si vynutila přítomnost VGA kamerky pro stále oblíbenější videokonference.

Telefonujeme

Při pohledu do telefonního seznamu narazíme na jednu ze slabin modelu DT 3000. Pouhých devět míst pro kontakty chápeme jako výsměch. Seznam je sice vícepoložkový, uložit můžete dokonce i obrázek volané osoby, ale podle naší metodiky testování – nevyhovující. Pro uživatele předplacené služby Eurotel Go má opět smutnou zprávu. Po telefonech Nokia také Tesla DT 3000 si nerozumí s jejich kartami SIM a nedovoluje zaúčtovat hovor.


Velký reproduktor zaručuje dobrou kvalitu hovoru, ale ne v našem případě

Telefonní hovor je však dostatečně hlasitý, avšak absence jakýchkoli kódovacích schémat je zde znát. Při pozorném poslechu jsou v hovoru patrné rušivé elementy. Manipulace s kartou SIM je u tohoto telefonu celkem obtížná. Přiznávám, že jsme se vlastně o výměnu karty ani nepokusili, neboť již v okamžiku, kdy jsme úspěšně odstranili přední kryt a baterie byla již na dohled, se vyřídil samozvaný majitel telefonu a pod hrozbou nadávek a tělesného ublížení nás donutil k upuštění od tohoto nápadu. Celý proces však lze bezpečně nastudovat v manuálu.

Textové zprávy se na telefonu píši velmi příjemně, ale možná někoho zamrzí, že je nelze odeslat. Telefon je podle slov výrobce určen zejména dospívající mládeži a tento krok má vést k výraznému snížení jejich měsíčních nákladů. Opět velmi jednoduchá myšlenka, ale o to více geniální. 

Součástí balení telefonu je i povedené bezdrátové sluchátko opět vyvedené v originálních retro tvarech. Kromě tlačítka pro příjem hovoru a tlačítka pro dálkové zamknutí klávesnice ale ničím nezaujalo. Ve srovnání s konkurencí dosahuje, vyjma nadprůměrné výdrže, průměrných parametrů. Zajímavostí je také vyvedení polyfonního vyzvánění (v našem případě 2hlasého) přímo na sluchátku.

  
Dodávané sluchátko překvapilo jednoduchostí ovládání

Vesměs kladné hodnocení

Po našem měsíčním testu celkově nechápeme vysokou oblíbenost telefonu v našich končinách. Rozhodně bychom jej nedoporučili pokročilejším uživatelům, kteří si potrpí na funkční vybavenost a často používají moderní způsoby komunikace. Tesla DT 3000 je vhodnější jako alternativa pro začínající uživatele.


Víte, jaké je dnes datum?

Diskuze (45) Další článek: Eurotel: velká změna v dotování mobilů

Témata článku: , , Špatný zrak, Měsíční test, APR, Telefon, Průměrný parametr, Kladné hodnocení, Nejbližší termín, Jednoduchá myšlenka