Motorola - přehled modelů

Americký výrobce mobilních telefonů Motorola je v současné době na druhém místě v počtu prodaných kusů. Motorola své příznivce bezesporu má, stačí se podívat na nějaký z posledních modelů výrobce. Dost nás toho ještě čeká.

Zatím druhé místo

Motorola je jediný větší výrobce mobilních telefonů, který má své sídlo ve Spojených státech amerických. Na našem trhu Motorola nemá tak významnou pozici jako v celosvětovém měřítku, své příznivce však bezesporu má. Motorola nabízí mobilní telefony všech kategorií. Ve své nabídce má přístroje nižší i vyšší třídy, stejně jako známá véčka. Kromě mobilních telefonů Motorola vyrábí technologie pro infrastrukturu mobilních sítí.
 
Když vezmeme celkový tržní podíl za rok 2003, Motorolu nalezneme na solidním druhém místě. Co se týče prodejního nárůstu, zde to už není zdaleka tak slavné. Motorola je pod tlakem Siemensu a Samsungu, čímž jde pomalu dolů. Musíme ovšem rozlišovat výsledky světové s výsledky evropskými, je totiž všeobecně známo, že v Evropě výrobce nemá tak dobré výsledky jako třeba v Americe.
 

Značka

tržní podíl počet prodaných
kusů (mil.)
Nokia 34,20% 45,3
Motorola 14,70% 19,5
Samsung 11,20% 14,8
Siemens 9,10% 12,1
LG 5,30% 7,1
Sony Ericsson 5,30% 7,1
ostatní 20,20% 26,9
celkem 100,00%

132,8

 
 

Plodný rok 2004

Tento rok můžeme každopádně očekávat zlepšení, Motorola předvedla velmi odvážný start do nového roku, začalo to otáčecím modelem V80 a dvěma véčky (V220 a V180).
 
O pár dní později už výrobce na internetu ukázal další dva modely v podobě A360 a C380.
 
Konec února byl ve znamení chytrých telefonů. Objevil se nadupaný komunikátor Motorola MPx, dále 3G telefony řady x1000 a konzervativní MPx100.
 
Zatím poslední kousky výrobce uvedl na začátku března, jedná se o telefony, jejichž hlavním posláním je hudební zážitek - E398, E680 a C650. Americký výrobce chce v tomto roce hodně co ukázat.

Modely v Česku

Náš katalog mobilů nabízí technická data k většině posledních modelů amerického výrobce. Dnes nás ovšem zajímají pouze ty, které si aktuálně můžete zakoupit. Kliknutím na jeden z nich se dostanete k podrobným technickým parametrům a recenzím. Telefony zde můžete porovnat po vzhledové i funkční stránce.
 
 
 
 
Motorola C200: Mobilní telefon nejnižší třídy, u něhož byla jedním z nejdůležitějších parametrů cena. Má proto jen černobílý displej, všechny nejdůležitější funkce pro telefonování a práci s SMS však zůstaly zachovány.
 
Motorola C350: Mobil s barevným displejem a s možností výměny krytů, škoda však, že chybí MMS. Takto barvy na displeji prakticky ztrácí smysl, k mobilu totiž nelze ani připojit externí foťáček.
 
Motorola MPx200: Motorola MPx200 je chytrý telefon postavený na operačním systému Microsoftu, první véčko této platformy. I přes své malé rozměry nabízí velký displej s vysokým rozlišením, důležitý je také slot pro paměťové karty.
 
Motorola T720i: Model T720 vylepšený o MMS a přídavný foťáček. Aplikace pro focení ubírá místo e-mailovému klientu, který chybí. Je ale možná změna zpět na T720.
 
Motorola V300: Véčko vyšší střední třídy a střední velikosti. Má špičkový barevný displej s nadprůměrným rozlišením, vestavěný digitální fotoaparát a jako zvonění může využít soubory MP3.
 
Motorola V600: Špičkové véčko s výměnnými kovovými kryty, displejem s nadprůměrným rozlišením a vestavěným fotoaparátem. Jako jeden z mála telefonů této konstrukce podporuje Bluetooth.
 
Motorola u nás prodává ještě modely C450 a C550, nabízí je konkrétně T-Mobile, bohužel jsme je neměli možnost otestovat, proto je nenajdete ani v našem katalogu. Jejich podrobnější specifikace je v dřívějším článku.
 
   
Motorola C450
 
   
Motorola C550
 
Diskuze (7) Další článek: Soutěž pro programátory v Javě

Témata článku: Motorola, Motorola C200, Motorola C350, Motorola MPx200, Motorola T720i, Motorola V300, Motorola V600, Přehled, Pře, Motor, Mode, Možná změna, Model, Konec února, Motorol