Eurotel CDMA - internetová revoluce v Česku?

Od května bude Eurotel nabízet rychlý přístup k internetu přes CDMA, a to bezdrátově a téměř po celém území České republiky. Jedná se o největší téma poslední doby. Přečtěte si nezávislý pohled jednoho z našich slovenských kolegů.

Tento článek původně vyšel na slovenském serveru Živě.sk, jelikož se jedná o pohled "zvenku", text jsme přeložili a nabídli čtenářům MobilManie.

Jak jistě tušíte, řeč je o připravované síti CDMA, kterou na základech staré analogové NMT v pásmu 450 MHz chystá Eurotel Praha.

Pravdou však je, že kromě samotného frekvenčního pásma, stožárů, technologických prostorů a přenosových tras se toho pro síť nové generace víc využít nepodaří. Jak vyšlo najevo, připravovaná varianta sítě bude pracovat na standardu CDMA2000 1x EV-DO (Evolution - Data Only), což je síť třetí generace. Eurotel se tak stane průkopníkem použití této technologie v pásmu 450 MHz. Ta by se dala přirovnat k sítím GSM/GPRS. Od první generace NMT je to výrazný pokrok, záměr Eurotelu je však revoluční. Ačkoli nás historie učí, že každá revoluce požírá své vlastní děti, neměli bychom být překvapení z rázných reakcí na české telekomunikační scéně.

Konkurence je prospěšná

Toto není jen historické, ale hlavně ekonomické poznání. Pokud má někdo na relevantním trhu majoritu, citlivě vnímá, když mu různí malí a draví operátoři odkusují z tržního koláče. S velkou nevolí potom zareaguje na hrozbu, když se mu v ringu postaví zdatný soupeř, který je zároveň jeho dceřinnou společností.

Téma rychlého přístupu na internet přes mobilní síť se v Česku v posledních týdnech probírá dost výrazně. Mobilní operátoři Eurotel a T-Mobile získali u GPRS víc zákazníků než Český Telecom na ADSL a UPC na kabelové připojení dohromady. Podle informací ČTK je počet uživatelů GPRS připojení za paušál v současnosti víc než 60 000 (z toho 50 000 patří Eurotelu), přičemž počet ADSL přípojek dosahuje pouze 20 000 a počet uživatelů kabelového internetu zhruba 30 000. Podle posledních kroků Eurotelu to vypadá tak, že s intenzivními přípravami na CDMA operátor nezanevřel ani na Data Nonstop.

Eurotel se rozhodnul zařadit vyšší rychlost už v roce 2003, a to hned z jedničky na troku, i když realizaci projektu věřil málokdo. Nakonec je Eurotel i T-Mobile držitelem licence na UMTS a oba požádali ČTÚ o odložení spuštění provozu na rok 2006. Eurotel provozuje už od roku 1991 analogovou síť NMT v pásmu 450 MHz. Síť, kterou poté přejmenoval na T!P, je morálně a dnes už i fyzicky zastaralá a přesto, že pokrývá prakticky celé území ČR, nedokáže konkurovat sítím GSM. Mobilní telefony NMT pomalu dožívají a díky obrovskému útlumu a fatálnímu odlivu zákazníků stál Eurotel před rozhodnutím: zrušit síť NMT a nebo ji přebudovat na něco jiného, co přinese "více ze života"?.

Myšlenka vytvořit stantard GSM pro pásmo 400-450 MHz jako upgrade sítí NMT je pochovaná a tak zůstává jen alternativa CDMA (Code Division Multiple Access) v pásmu 450 MHz.

Eurotel vyřeší uskutečněním svého záměru současně dva problémy najednou, když využije rozsáhlé infrastruktury sítě NMT a získá rychlejší přístup do internetu oproti GPRS dřív, než přijde na řadu síť UMTS. Mobilní operátor proto získá spuštěním sítě CDMA nezanedbatelnou konkurenční výhodu vůči stávajícím konkurentům. Do jisté míry zamíchá karty taky internetovým poskytovatelům v pevných sítí, Českému Telecomu nevyjímaje. Nelze se tedy divit, že se Českému Telecomu nelíbí počínání dceřinné společnosti.

Napětí na české telekomunikační scéně

A nezůstale jen u pocitů, matka se pokoušela neposlušnou dceru převychovat. Konkrétně 18. února proběhla informace, že Eurotel na nátlak Telecomu zastavil projekt přestavby sítě NMT na CDMA. Stalo se tak na základně písemného oznámení šéfa Telecomu Gabriela Berdára.

Po bouřlivé odezvě v médiích a negativní reakci ministra informatiky Vladimíra Mlynáře Telecom svůj postoj korigoval a začalo se hovořit jen o pozastavení celého projektu, dokud nebude ujasněný podnikatelský plán Eurotelu pro rok 2004. Telecom se jednoznačně obával konkurence dceřinné společnosti v oblasti širokopásmového internetu. Jak uvedl mluvčí Telecomu Vladan Crha v souvislosti s pozastavením CDMA v pásmu 450 MHz: "Dosud předložené podklady nesplňují požadavky na zvyšování hodnoty pro akcionáře Telecomu."

Jde vskutku o zajímavý postřeh, když uvážíme, že náklady na přebudování sítě NMT na CDMA se odhadují na 400 milionů, což je zlomek nákladů potřebných na dobudování ADSL. Tu se částka odhaduje na 5 miliard a oproti tomu nezaručuje celoplošnou dostupnost ADSL, ta je limitovaná maximálním dosahem 5 km od ústředny. Obrovskou výhodou CDMA je dostupnost prakticky kdekoli ve velmi krátkém čase od spuštění.


Terrence Valeski, CEO Eurotelu Praha

Potvrzují se úvahy v souvislosti s technologií WiMAX, že nové bezdrátové sítě mohou razantním způsobem zasáhnout do liberalizačního procesu tzv. poslední míle. Některé české zdroje odhadují, že Eurotel by v případě provozu CDMA na frekvenci sítě NMT mohl za první rok získat až 20 % trhu poslední míle. Scénář zřejmě nebude tak katastrofický, hlavně kvůli zvolenému standardu EV-DO, určeného jen na přenos dat. Hlasové služby si noví zákazníci budou muset vyřešit jiným způsobem. Existujících NMT účastníků čeká mírně nejistý osud - buď bude Eurotel nadále v pásmu 450 MHz provozovat i analogovou síť a nebo provoz NMT ukončí a zákazníky přesune do GSM.

Českému Telecomu jistý čas trvalo, než pochopil vážnost situace, nakonec však zasáhnul, a to razantním způsobem, když práce na vybudovaní sítě CDMA (po)zastavil. Stalo se tak zřejmě v poslední chvíli, Eurotel totiž plánoval spustit pilotní provoz už v dubnu.

Úspěch se v konkurenčním boji odpouští těžko, bez ohledu na to, že jde vlastně o vnitřní konkurenci. Šéf Eurotelu Terrence Valeski ukázal, že je úspěšný manažer a vizionář, na místní poměry možná až moc dobrý. Veřejným prohlášením, že by rád sehnal peníze a koupil Český Telecom, si však moc sympatií v mateřské firmě nezískal. Generální ředitel Telecomu Berdár přizval Valeskiho do představenstva společnosti, aby ho zainteresoval i do hospodářských výsledků Telecomu. Tento záměr však narazil na odpor představenstva Českého Telecomu, které se postavilo proti účasti generálního ředitele Eurotelu ve vedení firmy a Gabriel Berdár svůj návrh na Valeskiho jmenování stáhnul 31. března. Nabídku zasednout v pětičlenném představenstvu Telecomu dostal šéf Eurotelu po tom, co ostře kritizoval pomalý rozvoj spolupráce mezi oběma firmami.

Odmítnutí účasti Valeskiho v představenstvu Telecomu předcházela tisková zpráva Eurotelu z 22. a 23. března, ve kterých ohlásil svůj záměr provozovat CDMA v pásmu 450 MHz už v květnu tohoto roku. Existují indície, že Eurotel tak konal na vlastní pěst bez předcházejícího souhlasu Českého Telecomu. Ve druhé tiskové zprávě dokonce uvedl detaily spojené s dodavatelem technologie CDMA, kterým se stal Nortel Networks a oznámil, že síť se už buduje a 31. března bude ukončen testovací provoz.

Nejnovější vývoj mezi managementem Eurotelu a Telecomu hovoří o jmenování pětičlenné rady v Eurotelu, díky které bude Telecom kontrolovat dění v dceřinné společnosti. Valeski a další statutární zástupci Eurotelu však předběžně zůstavají ve funkcích. Vše nasvědčuje tomu, že síť CDMA v Česku jednoduše bude a že je třeba s tím počítat. To vyvolalo aktivitu ze strany dalších subjektů na trhu.

Jako první reagoval na záměry Eurotelu tradiční rival T-Mobile, když oznámil svůj zájem provozovat rovněž CDMA. Na toto pásmo ovšem v ČR existuje pouze jedna licence a v roce 1991 ji na dva roky získal Eurotel. T-Mobile však navrhuje šalamounské řešení. Licence by se měla Eurotelu odebrat, frekvence rozdělit a vypsat nové výběrové řízení. Tento záměr byl poslán do rukou Českého telekomunikačního úřadu a taky ke dveřím Ministerstva informací.

Na konferenci "Kráčíme k širokopásmovým zítřkům?", konané na půdě ČVUT, se předseda ČTÚ David Stádník k nárokům T-Mobilu vyjádřil: "Trochu mi to zavání znárodněním". Podle něho firma dostala licenci do roku 2011 na využití pásma pro mobilní služby a není vázaná jen na technologii NMT. T-Mobile je přitom vlastníkem licence na UMTS a ta mu v budování sítě na bázi CDMA nebrání. Nakonec UMTS (W-CDMA) je širokopásmová varianta CDMA. Pravdou je však to, že v pásmu 450 MHz se signál šíří podstatně lépe než v případě UMTS.

Dalším konkurentem bijícím na poplach je společnost Czech On Line poskytující přístup k internetu pod obchodní značkou VOLNÝ. Už 5. března požádala firma ČTÚ jako regulátora telekomunikačního trhu v ČR o oznámení podmínek k možnému získání licence na poskytování internetu prostřednictvím CDMA.

Po veřejném vyhlášení předsedy ČTÚ nedělitelnosti licence podnikla Czech On Line další krok a požádala Eurotel o přepojení, aby na základně následně vytvořeného velkoobchodního modelu mohla dále službu nabízet koncovým uživatelům. Podle převažujícího názoru odborné veřejnosti jsou argumentace obou konkurentů Eurotelu scestné a neprůchodné, případný velkoobchodní prodej konektivity přes CDMA záleží na dobré vůli Eurotelu.

Generální ředitel Czech On Line Charles Peake obvinil Český Telecom z rozšiřování svého monopolního postavení v pevné síti prostřednictvím své stoprocentní dcery. Vývoj vztahu mezi Eurotelem a ČTc však naznačuje opak.

Máme se na co těšit?

Mnohé sice závisí na obchodní politice Eurotelu (a na tlaku Českého Telecomu), ale uživatelé internetu získají se spuštěním CDMA velmi zajímavý produkt. Tentokrát nepůjde o bezdrátovou alternativu vytáčeného připojení jako v případě GPRS, ale o plnohodnotné širokopásmové připojení na úrovni ADSL.

Ve stručnosti si připomeňme, co CDMA vlastně je a jak se liší od GSM. CDMA používá dělení komunikačních kanálů pomocí kódování pseudonáhodným kódem. Vyskytuje se ve vícero variantách pro sítě 2. a 3. generace. GSM využívá časové dělení kanálů (TDMA).

 
Rozdíl v principech systémů s časově (např. GSM) a kódově (CDMA) děleným multiplexem

Nejstarší norma - CDMAOne - patří k sítím druhé generace a původně byla orientovaná hlavně na hlasovou komunikaci. Rychlost datových přenosů se postupně zvýšila na 64 kbit/s. Dnes většina operátorů v Americe a Asii migruje z technologie CDMAOne na CDMA2000. CDMA2000 zahrnuje více standardů zastřešovaných 3GPP2, což je CDMA větev organizace pro rozvoj mobilních sítí třetí generace (3GPP, The 3rd Generation Partnership Project).

V současnosti zahrnuje varianty:

CDMA2000 1xRTT (hlas + data do 144 kbit/s nebo do 307 kbit/s)
CDMA2000 1xEV-DO (pouze data, DO=Data Only, až do 2,4 Mbit/s nebo do 3,1 Mbit/s v revizi A + podpora hlasu přes internetový protokol) a
CDMA2000 1xEV-DV (hlas + data až 3,1 Mbit/s, zatím se testuje)
Označení 1x přitom znamená použití jednoho kanálu se šířkou 1,25 MHz. V UMTS se používají varianty WCDMA se šířkou kanálu 5 MHz.


Standardy CDMA se vyskytují, tak jako GSM, v různých frekvenčních pásmech
Zdroj: lupa.cz

Technologie CDMA je využívaná v různých frekvenčních pásmech od 450 do 2100 MHz. Důležité je pro nás pásmo 450 MHz, v Evropě nejčastěji používané pro analogové sítě NMT a jiné.

V tomto pásmu je možné využít všechny varianty CDMA, zkušenosti jsou ovšem pouze s verzí CDMA2000 1x, s oblibou využívanou mobilními operátory v Rusku, Bělorusku a třeba v Rumunsku. V sítích CDMA450 dosahuje současný počet účastníků téměř 500 000 tisíc a rychle roste. O zavedení této technologie uvažují i další země severní a západní Evropy.

Eurotel se zřejmě stane průkopníkem, který jako první zavede v pásmu 450 MHz technologii CDMA2000 1x EV-DO, což pro konkurenci není dobrá zpráva. Znamená to, že uživatelé budou mít k dispozici kapacitu přenosu dat s rychlostí až 2,4 Mbit/s, tedy víc než je v současnosti nejrychlejší verze ADSL. Reálné rychlosti budou sice podstatné nižší, hovoří se o 500 až 700 kbit/s při pevném a 144 až 384 kbit/s při mobilním připojení, což jsou i tak výborné hodnoty.

Zatím není známé, zda bude služba určena pro pevné nebo i pro pohyblivé terminály.


GPC 6410 - modem pro CDMA2000 1x EV-DO jihokorejské firmy GTRAN Wireless pro pásmo 450 MHz nabízí 2,4 Mbit/s pro download a 153,6 kbit/s pro upload. Objeví se u nás něco podobného?

Už od května, kdy má být služba spuštěna, mají mít zákazníci k dispozici internet, elektronickou poštu a bohaté multimediální služby. Ve světle zkušeností s pomalým pokrýváním území službou ADSL, kdy se pokrytí řádově desítky měst medializuje čtvrt roku, připomíná celoplošné zpřístupnění porovnatelné služby za pár měsíců na území celého státu malý zázrak. Jde o jistou formu šokové terapie.

Není divu, že všichni telekomunikační operátoři i zákazníci očekávají kromě vstupu do EU i další událost zásadního významu.

I když se T-Mobilu nepodaří uplatnit ambice poskytovat služby CDMA v pásmu 450 MHz v Česku, připomínáme, že na Slovensku jeho dceřinná společnost jednu takovou síť též vlastní. Možná by se Eurotel Bratislava mohl inspirovat příkladem svého českého jmenovce s tím, že by transformoval svou NMT síť na CDMA. Slovak Telecom by takovou konkurenci sice nevítal a dalším poskytovatelům by zřejmě taky narušila obchodní plán, v rozvoji internetu by Slovensku takový krok rozhodně pomohl.

Diskuze (183) Další článek: T-zones: loga, zvonění a pohlednice zdarma

Témata článku: , , , , , , Internetový protokol, Revoluce, Znárodnění, Monopolní postavení, Malý zázrak, #cd, Euro, Euro &, Terapie, Výrazný pokrok, Podnikatelský plán