Nokia 6230: obří zkušenosti

Na telefon, jako je Nokia 6230, jsem čekal dlouho. Všechny dosavadní mobily byly výsledkem mnoha různých kompromisů: ten neměl tohle, jiný zase tamto. Nokia 6230 ale má vše, co považuji za důležité. V článku najdete mé několikatýdenní zkušenosti.
Můžete se ptát, proč jsem nepoužíval některou Nokii, která má otevřený operační systém Symbian. Lze do ní přece chybějící funkce dohrát jako externí programy. Odpověď je jednoduchá: velké rozměry, nevyhovující ovládání, absence podpory MP3 a větší hmotnost. Nokia 3650 mi k srdci nepřirostla pro nepřirozenou klávesnici, 6600 pro svou velikost, N-Gage pro nemožnost ovládat zařízení jednou rukou. Nokia 6230 sice nemá otevřený operační systém, ale zato má ve standardu vše, co ke svému mobilnímu životu potřebuji.

Uniformita

Nokia 6230 patří do rodiny mobilů Series 40, které se jeden druhému velmi podobají. Byla vytvořena jediná platforma, kterou Nokia dala do více než desítky modelů, rozdíly jsou jen ve vzhledu a drobně i ve funkcích – sem tam se něco přidá, tu se zase něco „vypne“. Není pak divu, že výrobce dokáže chrlit jeden telefon za druhým, každý pro trochu jinou cílovou skupinu uživatelů. Model 6230 se svým konzervativním vzhledem asi nebude cítit dobře v rukou teenagerů, daleko lépe mu bude v saku upracovaného manažera, nebo v kapse velmi náročného uživatele, který využije všechny pokročilé funkce. Trochu mě překvapila vyšší hmotnost, která převyšuje 100 gramů, ale vzhledem k množství funkcí, jimiž mobil disponuje, lze nad tím přimhouřit oko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhled mobilu je konzervativní --- Velikost patří k současnému průměru
--- Na zadní straně je „falešná“ spona, v níž se skrývá oko kamery

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na boku jsou tlačítka pro ovládání hlasitosti --- Tlačítko na vypnutí či přepínání profilů --- Pop-port

Telefon se dodává jen ve dvou barevných provedeních, tmavé a světlé. Kryty je samozřejmě možné vyměnit, ale tohle přece není ta pravá zábava pro manažera. Tvar je přísně „kvádrovitý“, žádné módní výstřelky se nekonají. Snad jen falešná spona za opasek na zadní straně, ve které se skrývá infraport a očko kamery, nenápadný vzhled trošku oživí. Klávesy jsou umístěny v jednom bloku, nejsou mezi nimi mezery. Prostřední sloupec je trochu širší, aby to nebyla zase taková nuda. Zadní kryt má docela velkou vůli, pokud na něj přiložíte palec, hýbe se o několik milimetrů v podélném směru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6230 se nabízí ve dvou barevných variantách

Hezké, ale černé

Displej je stejně jako u ostatních modelů Series 40 docela malý, rozlišení 128 × 128 bodů je v této třídě podprůměrné. Malé rozlišení sice na první pohled zamrzí, ale Nokia naštěstí umí pracovat s místem, které je maximálně využito. Na obrazovce zobrazí více informací než leckterá konkurence s větším rozlišením. K tomu model 6230 přidává díky aktivnímu displeji jasné a věrné barvy, takže bílá je skutečně bílá a ne nažloutlá jako u pasivních verzí. Šedesát pět tisíc barev těžko využijete, už se čtyřmi tisíci vypadají obrázky velmi dobře. Ale co, když je tu mám, plakat kvůli tomu rozhodně nebudu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej téměř nemá chybu; snad jen velikost

Displej má velmi rychlé překreslování a mobil je celkově velmi svižný – takovou rychlost jsem už dlouho neviděl. Může za to i načipovaný hardware mobilu, který vás nenechá ani sekundu čekat, na nic a nikdy. Na pozadí displeje můžete v pohotovostním stavu dát téměř jakýkoli obrázek. Nesmí být ale moc tmavý, protože jinak neuvidíte hodiny, datum ani stav baterie. Barvu písma totiž nelze změnit, za což by programátor Nokie neměl dostat prémie. Ale uživatel je naštěstí chytrý a na pozadí si dá raději světlý obrázek.

 
Na tmavém pozadí je velmi dobře vidět název operátora...

Psaníčka pro každého

Za vynikající považuji klávesnici. Problémy mi nečiní ani větší klávesy prostředního sloupce, na správné tlačítko se trefím vždy. Klávesy mají při psaní skvělou odezvu, nedělám překlepy, nepíšu falešně. Trochu mě překvapilo, že zmizela klasická tlačítka se sluchátky, jsou tu jen jakési symboly s červenou a zelenou barvou. Na druhou stranu je to logické, tato tlačítka neslouží jen k volání, ale využijete je i ve wapu. Nad „červenkou“ a „zelenáčkem“ jsou dvě kontextové klávesy, které mění význam dle aktuální situace – jednou potvrdí akci, jindy ji zamítnou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je velmi kvalitní

Funkčnost levé klávesy je ale omezena, protože její primární funkci převzala pětisměrná kurzorová klávesa. Oproti starším modelům Series 40 totiž neslouží jen pro pohyb v menu nebo v editoru zpráv, ale rovněž k potvrzování, stačí ji uprostřed stisknout. A to byl zpočátku největší kámen úrazu, často se mi stávalo, že jsem místo potvrzení stiskl jeden ze směrů. Uběhl den, uběhly dva a já pořád dělal překlepy. Teprve týden opakovaného tréninku přinesl ovoce a nyní už ovládám toto tlačítko zcela přesně. Déle jsem si zvykal také na to, že mnohé funkce nepotvrzuji levou funkční klávesou, takže jsem ji běžně mačkal naslepo. Pokud jste měli dříve nějakou „čtyřicítku“, budete se muset přeučit. Pokud bude 6230 vaše první Nokia, budete nad ovládáním jásat.

Klepněte pro větší obrázek Mobil se ovládá pětisměrovou kurzorovou klávesou


Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3650, Nokia 6230, Nokia N-Gage, Důležitá funkce, Největší kámen, Mather, Zkušenost, Správné tlačítko, Mobilní život, Hlavní heslo, Vestavěná kamera