Motorola V600: kdo si počkal… (velký test)

Na Motorolu V600 se čekalo velmi dlouho, dnes ale nabízí všechno, co slibovala: nadprůměrnou funkční výbavu, elegantní vzhled, špičkový displej a velmi dobrou klávesnici. Za zmínku stojí rovněž podpora Bluetooth.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Cesta mobilních telefonů Motorola na český trh bývá někdy velmi dlouhá. Výrobce své nové modely oznamuje s velkým předstihem, což by ale vůbec ničemu nevadilo, kdyby se na něj nenabalilo zpoždění zapříčiněné například nedostatkem určitých komponent. Česká republika navíc nemá mezi zeměmi, kam Motorola dodává své telefony, velkou prioritu. Když se tohle všechno dá dohromady, dostaneme se k telefonu, který byl uveden na začátku ledna 2003 až v březnu o rok později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Přesně tohle byl případ Motoroly V600. Jedná se o velmi vybavený telefon, který ani po roce a čtvrt neztratil své kouzlo a nezapadl mezi průměr. Kdyby však Motorola splnila původně oznámený termín druhé čtvrtletí 2003, byla by to určitě větší bomba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola V600 je mobilní telefon pro náročné uživatele, kterým nabídne dostatek funkcí a současně i reprezentativní vzhled a styl. Jde o mobil stejné kategorie jako například Sony Ericsson Z600, mezi konkurenty řadím i Nokii 6230 a další vybavenější modely řady Series 40, váhat se bude často i mezi Sony Ericssonem T630. Konkurence je ale i ve vlastních řadách: znatelně levnější Motorole V300 chybí jen několik funkcí, které pro leckoho mohou být bezvýznamné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Testoval jsem telefon s firmwarem TRIPLETS_G_0B.09.SFE, verze flexu SE6400AXXXX124

Design: hlavně nenápadně 

Za jeden z nejpůsobivějších telefonů, které Motorola kdy vyrobila, považuji model V.60. Bylo to velmi elegantní véčko s kovovými kryty, které se ale u nás prodávalo poměrně krátkou dobu. Novou Motorolu V600 můžeme z části považovat za nástupce tohoto telefonu. Stejně jako on má plechové kryty, které hezky studí a cinknou, když je položíte na stůl - navíc jsou zde výměnné. stejně jako V.60 jsou i na Motorole V600 masivní kovové klouby a stejně jako starší model je i novinka nezvykle těžká.

Motorola V.60 Motorola V600

Hmotnost 116 gramů už patří k nadprůměru, ovšem pocit, že v ruce držíte masivní věc, má svoje kouzlo. Ani rozměry 88 × 48 × 24 mm nejsou nejmenší, V600 označujeme jako velké véčko. Rozměry jsou navíc udávané bez antény, která archaicky ční nad oválné tvary telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti telefonu s kartou

Motorola umí připravit i velmi „ulítlé“ mobily, v případě V600 ale sáhla ke konzervativní eleganci. Designéři se drželi zpátky a vytvořili spíše usedlý mobil pro uživatele, kteří si nepotrpí na extravagantní vzhled. Stříbrné kovové kryty oživí černý štítek orámovaný chromovými lištami. Z černé plochy ční logo Motoroly a zrcátko pro autoportréty. Samotný objektiv digitálního fotoaparátu není nijak zvýrazněn; snad proto, že není umístěn souměrně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily objektivu fotoaparátu 

Mobil musí blikat

Na pohled není nijak výrazný ani malý displej na čelní ploše. V klidovém stavu je inverzní a zobrazuje bílé písmo na černém pozadí. Při určitém úhlu natočení ke zdroji světla jsou informace jasně čitelné i bez podsvětlení, jinak ale neruší. Po stisknutí tlačítka se malý displej podlije modrým světlem.

Klepněte pro větší obrázek Podsvětlený malý displej

Standardně se na malém displeji zobrazuje čas, který v horním řádku doprovázejí stavové ikony. Displej ukazuje, kdo volá, indikuje také příchozí zprávu a zmeškané hovory. Pomocí bočních tlačítek lze bez otevírání telefonu měnit vyzváněcí profily, jinak je ale displej ryze informační.

 
Standardně se ukazuje čas • animace při příchozí zprávě

 
Motorola dokáže skloňovat

 
Kvůli dlouhému úvodu už není místo pro důležitou informaci

 
Příchozí volání • informace o zmeškaném hovoru

Na čelní ploše je jeden výtvarný prvek, který se ukáže až při telefonování. Kolem loga Motoroly je několik soustředných kružnic, které různobarevným žhnutím doprovázejí zvonění a další události. Celkem je v nabídce deset barevných kombinací. Komu by se tento efekt zdál být příliš kýčovitý, může světlo vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka tří barev světelného efektu

 Nastavení chování světla při zvonění

Víte, co to je kvadrální mobil?

Pokud bych měl konstrukci telefonu hodnotit podle vzorku, který jsme od Motoroly dostali k dispozici, nemohl bych dát jinou známku než nevyhovující. Horní plechový kryt má milimetrovou vůli a doslova se klepe, obě rozvírací části se vůči sobě pohybují. Jelikož jsem se ale v diskusích uživatelů telefonu nesetkal s mnoha takovými výtkami, lze předpokládat, že nám Motorola poskytla pro test telefon, který už má něco za sebou a navíc jde nejspíš o prototyp. Žádné připomínky nemám k pevné konstrukci kloubu, který spojuje obě rozvíratelné části – přesně takhle to má vypadat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryty jsou vyrobeny z čistokrevného plechu • zadní kryt je pevnější než přední, ale i tak má znatelnou vůli 


V následující kapitole dokončím popis telefonu, podrobně se budu věnovat displeji, klávesnici, uživatelskému prostředí a ovládání

Témata článku: Motorola, , Motorola V600, Nokia 6230, Sony Ericsson Z600, Motor, Problém stejný, Rozepsaný e-mail, Stejné příslušenství, Výborné hodnocení, Celkové zhodnocení, Česká premiéra, Barevný obrázek, Velký předstih, Velký, Velký test, Zvláštní zvonění, Motorol, Test, Tmavá místnost