Sagem MyC-4: vysouvák za dobrou cenu (test)

Novinka od Sagemu je stylový mobil s výsuvnou konstrukcí. Není sice vybaven fotoaparátem a neohromí vás množstvím funkcí, ale je příjemnou alternativou telefonu pro běžné uživatele. Základem je kvalitní displej a klávesnice.

Podobně jako mobilní telefony véčkové konstrukce se stávají výsuvné telefony stále oblíbenějšími. Lidé se již zřejmě nabažili klasické konstrukce telefonu a hledají nové alternativy. Dnes se podíváme na nový přírůstek do prozatím málo početné rodinky mobilů s výsuvnou konstrukcí.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Jen více vysouvacích mobilů

Myšlenka telefonu podélně rozděleného na dvě části, které se dají vzájemně posunout, je teoreticky výborným nápadem. Prodlouží se tak délka telefonu a tím využitelná plocha. Telefon je v normálním stavu malý, takže nikde nezavazí a přitom nabídne po jednoduchém zásahu velkou, pohodlnou klávesnici. Narozdíl od véčkové konstrukce nepotřebuje toto řešení druhý displej pro zobrazení provozních informací. Hlavní ovládací prvky mohou zůstat na čelní, neskrývané straně a třeba textovku je možné přečíst, aniž by se musel telefon rozevírat. A vzpomeneme-li ještě efektní příjem a ukončení hovoru „šoupnutím“ telefonu, dostaneme vlastně ideální řešení.

Nokia 7650 
S výsuvnou konstrukcí se poprvé objevil Siemens SL10, pravým průkopníkem tohoto řešení se však stala až Nokia 7650

Realita je však jiná. Posuvná konstrukce je velmi náročná na dobré zpracování, aby jednotlivé díly byly pevné a neměly mezi sebou vůli. Další nevýhodou je větší tloušťka těchto přístrojů. Tyto technické aspekty však většímu rozvoji těchto telefonů ale zřejmě nebrání. Tím hlavním důvodem bude spíše mentalita uživatelů mobilních telefonů, kteří považují výsuvné modely za víceméně stylové záležitosti a ne každý se chce odlišovat. A asi nejdůležitějším faktorem je slabá nabídka na trhu.

Lídrem v oblasti „vysouváků“ je Siemens, který nabízí dva takové modely. Známé vajíčko s označením SL55, které je však již zastaralé a jeho nástupce z šedesátkové řady, který se zatím na českém trhu ani pořádně neohřál. Konkurenci Siemensu dělá v současnoti zatím jen Samsung SGH-E800. Jedná se ale o mobily s manažerskými funkcemi a vysokou cenou. Siemens SL55 se dnes sice dá sehnat za necelých pět tisíc, ale jedná se již o zastaralý model. Trochu většími příbuznými jsou modely Sharp TM100 nebo Samsung SGH-D410, nesmíme zapomenout ani na jinak pojatou výsuvnou konstrukci telefonu LG G7050.

Siemens SL55 Siemens SL65 Samsung SGH-E800
Aktuální nabídka vysouvacích mobilů kompaktních rozměrů 

Sharp TM100 Samsung SGH-D410  LG G7050
Větší příbuzní a netradiční řešení vysouvání od LG

Zdá se tedy, že novinka od Sagemu, kterou si dnes představíme vyplňuje mezeru na trhu. Model nesoucí označení MyC-4 je telefon s výsuvnou konstrukcí, který oslovuje originálním designem a nízkou cenou, která je vykoupena jen základním funkčním vybavením.

Anténa se snaží skrýt

Telefon jsme měli k recenzi zapůjčený v červeno-stříbrném provedení, jiné se ani nabízet nebude. Pokud se vám barevné provedení nelíbí, nezbývá než se s tím smířit, protože kryty telefonu nejsou výměnné. Na první pohled vypadá nový Sagem MyC-4 velmi stylově a moderně. Zaoblený kvádřík o rozměrech 90×45×23 mm dává tušit, že se v něm skrývá něco víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je trochu "tlouštík", ale jinak se jedná o poměrně malý přístroj

Čelní ploše dominuje samozřejmě displej, který je spolu s hlavním ovládacím prvkem umístěn v oválném černém poli. Kolem displeje samotného je ještě tenký stříbrný lem a nad horní stranou logo operátora T-Mobile, který telefon distribuuje. Na logo výrobce se nezapomnělo, je umístěno pod displejem. Plocha displeje je černá a díky tomu efektně splývá s okolní plochou. V oblasti pod displejem se nachází funkční část klávesnice, která je rozmístěna do půlkruhu lemujícím spodní hranu přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kombinace černé, stříbrné a červené je velmi slušivá • zhaslý displej splývá s okolní plochou • spodní část je více stříbrná

Celou boční linii obepíná stříbrný lem. Žádná tlačítka tu však nehledejme. Jediným zpestřením bočních partií je univerzální konektor ve spodní části a potko na šňůrku v horní části. A pak také anténa, která kazí celkově dobrý dojem z telefonu. Je škoda, že se výrobci nepodařilo anténu vměstnat do útrob přístroje celou, tím by telefon v otázce designu hodně získal. Asi také proto je v podstatě na všech propagačních fotografiích telefon zcela vysunutý a anténa je tak skryta horním dílem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektoru si ani nevšimnete, jak je malý šikovně schovaný • poutko na šňůrku a nepěkně vystupující anténa.. • ..která však při vysunutí není vidět 

Zadní část telefonu je celá v červené a tvoří ji odnímatelný kryt baterie. Ten je ozdoben mírným prolisem kapkovitého tvaru, který navazuje na zámek krytu. Ten pod sebou ukrývá Li-Ion baterii, která slibuje při plném nabití výdrž až 320 hodin v pohotovostním režimu a 210 minut telefonování. Kryty jsou lakovány pouze z vnější strany. Nevím jestli tak chtěl výrobce ušetřit náklady, ale za prosvítající bílou linku u zámku krytu to určitě nestálo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Decentní ozdoba zadního krytu • pohled do útrob telefonu • zevnitř není kryt lakován


V další kapitole se blíže podíváme na výsuvný mechanismus telefonu a klávesnici. Zhodnotíme displej a prozkoumáme nabídku. 

Témata článku: Sagem, , LG G7050, Nokia 7650, Sagem myC-4, Sharp TM100, Siemens SL55, Siemens SL65, Mentalita, Vystupující anténa, Test, Normální stav, Vybraná funkce, Nepřehledná nabídka, Ostříží zrak, Příjemná alternativa