T-Mobile EDGE: rychlý mobilní internet na vlastní kůži

T-Mobile nám ukázal, jak v jeho síti funguje EDGE. Tato služba pro rychlý mobilní přenos dat bude spuštěna do konce roku, my jsme ji ale už mohli vyzkoušet a své dojmy si nenecháme pro sebe.

Jak jsme již několikrát zmínili, minulý týden jsme se zúčastnili prezentace T-Mobilu na téma nové technologie EDGE. Při té příležitosti jsme měli možnost vyzkoušet si EDGE v praxi. Příležitosti jsme pochopitelně využili a novou službu jsme pořádně potrápili.

Na prezentaci ležely na stole tři notebooky s mobilními telefony, z nichž dva byly připojeny k internetu přes technologii EDGE prostřednictvím mobilního telefonu Nokia 6230 a telefonu Motorola V550, o kterém ještě bude řeč. Telefon Nokia podporuje datové přenosy EDGE v konfiguraci 4+2 a Motorola V550 v pomalejší konfiguraci 3+1. Jeden notebook byl pak pro porovnání připojen přes GPRS.

EDGE jsme zkoušeli uvnitř budovy v poměrně hustě obydlené části Brna. Měli jsme sice blízko k BTS, takže o dobrý signál nebyla nouze, ale zase jsme byli zapojeni v běžném provozu.

Zkusili jsme, co jsme mohli

K připojení přes EDGE stačí mít telefon, který technologii podporuje. V současnosti mnoho telefonů s podporou EDGE na trhu není, ale situace se má do budoucna výrazně zlepšit. EDGE by měly podporovat nové telefony Nokia, objeví se Motoroly a snad přijdou i další výrobci. Zatím je otázkou, jestli po oficiálním spuštění EDGE bude ještě nutné službu aktivovat.

Pokud telefon při pokusu o datové spojení najde v síti EDGE, automaticky je upřednostní před GPRS a použije pro přenos dat. Použití je tedy stejně jednoduché jako GPRS, ale rozdíl spatříte už při prvním pokusu o načtení některé internetové stránky. Je to nesrovnatelně vyšší rychlost.

Netřeba dlouho chodit kolem horké kaše. Na downloadu, tedy při stahování, jsme běžně zaznamenali rychlosti, které přesahují hranici 100 kb/s. Naměřili jsme dokonce hodnoty i kolem 170 kb/s, a to už je velmi slušné. Na ukázku nabízíme sejmuté a vyfotografované displeje notebooků, na kterých je měření podle různých internetových měřičů rychlosti připojení. Je třeba dodat, že měření jsme prováděli opakovaně a vždy jsme dosáhli alespoň podobných výsledků. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Měření rychlosti EDGE

Ještě markantnější je rozdíl při uploadu, tedy při přenosu ve směru mobil–síť. Pro upload je GPRS při daném možném počtu timeslotů velmi špatně použitelné, u EDGE je tomu však výrazně jinak. Na uploadu jsme běžně dosahovali rychlosti kolem 50 kb/s, což už je opravdu použitelné. Nezkoušeli jsme samozřejmě rychlost EDGE jen pomocí internetových měřičů. Testovali jsme také přenášet množství souborů přes ftp. Na ukázku jsou zde snímky obrazovky Total commanderu při ftp uploadu většího množství souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Upload přes ftp

Zajímavý byl pokus, kdy jsme na jednom počítači zkusili spustit dvě streamovaná videa. Věc, která je při GPRS absolutně nemyslitelná. A ejhle, ono to na EDGE opravdu fungovalo! Na obrazovce jednoho připojeného počítače běželo současně streamované video TV Nova i České televize. Abyste nám věřili, je tu několik obrázků. Zkusili jsme také sledovat on-line vzdálené webové kamery a opravdu i to šlo vcelku obstojně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě streamovaná videa na jednom počítači

Motorola V550

Na začátku padla zmínka o telefonu Motorola V550. Ta se u nás zatím neprodává, ale brzy tomu bude jinak. Je to model, který je uvnitř téměř shodný s Motorolou V500. Hlavní rozdíl je v tom, že V550 podporuje technologii EDGE. Vnější kabát Motoroly V550 je černý a na čelní straně má efektní stříbrný plechový kryt. Na společných fotografiích jsou Motoroly V600, V400 (s funkcí Stiskni a mluv) a V550.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři z Motoroly: V600, V400 a V550
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V550 z různých stran

Už to není o nervy

Rychlost EDGE je opravdu potěšující. Vedle CDMA je zde další mobilní technologie, která umí nabídnout opravdu plnohodnotný přenos dat. Technologie je navíc plně mobilní, velmi snadno použitelná a oproti CDMA není třeba s sebou neustále nosit zvláštní modem. Zatím se neví, jak to bude s pokrytím, T-Mobile se nevyjádřil, jestli bude mít EDGE všude tam, kde má pokrytí. A termín spuštění? T-Mobile oficiálně trvá na termínu „koncem roku“, několikrát ale potichu zazněl „prosinec“.

U našich slovenských sousedů EDGE už nějakou dobu běží. Technologii provozuje tamní Eurotel. Podle jeho informací zájem o novou službu předčil očekávání, a to i s tím, že telefonů s podporou EDGE je na trhu jen pár. Bude tomu tak i u nás? Výrobci mobilů, zdá se, jsou této technologii nakloněni, nic proto rozvoji nebrání.

Na závěr ještě poznámka pro dobrodruhy, kteří se po naší první bleskovce ihned rozjeli do Řečkovic vyzkoušet EDGE na vlastní kůži. Technici T-Mobilu nám s úsměvem řekli, že zde opravdu zaznamenali zvýšený provoz. Ujistili nás však také, že kromě ojedinělých a lokálních testů bude EDGE až do oficiálního spuštění vypnuto. Výjimku možná bude mít BTS v pražském sídle společnosti.

Diskuze (77) Další článek: Mistrovství v eSeMeSkování

Témata článku: , , , , , Nokia 6230, Rychlý, Edge +, T Mobil, T - Mobil, Rychlý mobil, MOBI, Mobil, Stříbrný plech