Sony Ericsson S700i: delší zkušenosti

Před více než měsícem se na našem trhu objevil nový zázrak mobilní komunikace. Má všechno, co má skvělý mobil mít, a elegance mu také neschází. Po měsíci používání vám přinášíme další zkušenosti a postřehy.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 • megarecenze telefonu
 •
nerozdělený článek v textové verzi

Krátké připomenutí

Mobilní telefon Sony Ericsson S700i vstoupil na náš trh před více než měsícem a v našich testech obsadil první příčky. Stříbrná krabička, která schovává klávesnici ve svém nitru, je na první pohled zajímavá. Velký displej upoutá vaši pozornost na první pohled nejen svými rozměry, ale i vytříbenou kvalitou. Konstrukce, kterou tvoří dvě části spojené otočným kloubem, je také svým způsobem zajímavá. Nedá se však říct, že je úplně kladným přínosem, protože telefon v ruce musí neustále rotovat. Ke stylovému mobilu však takové prvky patří a vzhledem k rozměrům displeje, musela klávesnice ustoupit jinam než klasicky pod něj. Klávesnice je rozdělena do dvou částí, z nichž ta první s funkčními tlačítky je vidět stále, a druhá se objeví až po otočení spodní poloviny přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson S700i: lahůdka pro každého technoida

Že má výbavu opravdu bohatou, jste se dozvěděli už v recenzi, ale jen pro připomenutí. Jistě stojí za zmínku, že mu neschází možnost připojení přes infraport, ale i přes bluetooth. Do paměti se vejde až 36MB dat a můžete ji rozšířit paměťovými kartami. Nechybí ani podpora Javy, rádio a milovníci vlastní hudby ve formátu mp3 také nepřijdou zkrátka. Ti, kterým to nestačí, najdou na druhé straně megapixelový fotoaparát, který vytváří opravdu hezké fotografie a umí natáčet i videa. Jako bonus, který dozajista každého potěší, je v balení dodáván i headset a jedna 32 MB flash karta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Je to pořádný cvalík • s odklopenou horní částí • displej je obrovský a špičkový

Ten pocit, když ho držíte v ruce

Moje první zkušenost s modelem S700i byla, že se jedná o poněkud těžkopádný telefon. Jeho rozměry a váha mi přišly trochu nadměrné. Tento pocit se za tu dobu, co jsem ho používal, nezměnil. Je to opravdu cvalík. Nicméně, zanedlouho jsem si zvykl a pocit cihly v ruce byl vyměněn za pocit zázračné krabičky nabité funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Připlouvá Titanik... • po otevření ještě pořádně naroste do délky

Avšak jeho otáčení resp. otevírání jsem na chuť nepřišel. Evidentně je to skvělá myšlenka, která byla špatně realizována. Pro otočení jsou potřeba dvě ruce. Naučil jsem se sice otevírat ho i jednou rukou, ale je to trošku artistický kousek, při kterém je vysoké riziko pádu telefonu na zem. K zuřivosti mě taky přivádělo otáčení pouze o 180° oběma směry. Po otevření lze telefon zavřít pouze jedním směrem a pokud si nezapamatujete, kterým jste ho otevřeli, máte šanci padesát procent, že se vám to na první pokus podaří. A argument, že časem si jej zvyknete otáčet pouze na jednu stranu, u mě prostě neplatil. Navíc, dojde-li jen k malému otevření, například jen o centimetr, pak se automaticky odemkne klávesnice. Což může být v kapse, batohu či tašce, kde je telefon volně položen, častá a docela nepříjemná věc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odklápěcí konstrukce je velmi efektní

Kloub byl velice pevný, nepochyboval bych ani o tom, že je kovový a způsobuje větší váhu tohoto modelu. Po měsíci se trošku ochodila spodní zarážka, kterou telefon využívá, když je uzavřen. Následně se mi stávalo, že jsem občas přejel horní části při zavírání až do další poloviny. Opravdu si nejsem jist, jestli zvolená konstrukce tj. plast, který je aretován jiným plastem je to nejlepší řešení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vytočená část je mírně nakloněna k uživateli

Teď ale musím udělit pochvalu, kterou si zaslouží displej. Nevím, jak je to možné, ale i když jsem ho zkoušel nosit v batohu, v kalhotách a válel se v mém nepořádku na stole, nedošlo k vůbec žádnému poškrábání. Nechci tím tvrdit, že je displej nerozbitný nebo nepoškrabatelný, ale jeho odolnost při jeho velikosti je jistě dobrou zprávou pro všechny notorické ničitele telefonů. Trošku nepraktické je pouze to, že se při delším hovoru umaže a zamastí. Ale co naplat, prostě se musí vždy utřít a nebo jej musíte držet kousek dál od ucha a obličeje.

Z druhé strany fotoaparát

Druhá strana telefonu se zdá být rovněž bez chyb a jako stvořena k focení. S modelem S700i již nemáte tu rozklepanou, podivně zakřivenou ruku hledající tlačítko spouště. Telefon se drží jistě a prsty si okamžitě najdou správnou pozici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon si snadno spletete s fotoaparátem • objektiv je chráněn krytkou

K bočním stranám telefonu bych měl ale výhradu. Tlačítka pro zvyšování hlasitosti a kompenzaci expozice jsou dost malá a bez větší ergonomie, takže se těžko hledají. Dále je tu dioda, jejíž funkce je skoro nulová. Když chci zjistit, mám-li zmeškaný hovor nebo jen hledám telefon v noci, pak mám smůlu. Dioda mi nepomůže. Ani pohledem na displej si nepomohu, protože ten se o chvíli prodlení zcela vypne a neposkytne žádnou informaci. Toto byla věc, která mi na modelu S700i hodně vadila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro zesilování • tlačítko spouště a kryt slotu na paměťovou kartu • infraport a posuvné tlačítko zámku klávesnice

K pryžovým krytkám na boku telefonu mám rozpačitý vztah. Jsou kvalitní a vypadají, že vydrží ledacos, ale nedají se odstranit. Sice se takto neztratí, ale na druhou stranu občas omezují. Například při připojení handsfree sady musíte otevírat telefon velice opatrně, protože odchlíplá krytka zasahuje do dráhy otáčecího dílu. Ovšem kladné body u mě získalo boční posuvné tlačítko pro zamykání kláves. Dle mého názoru skvělý nápad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krtyka systémového konektoru a slotu pro paměťové karty


V druhé kapitole se zaměříme na klávesnici, displej a prozkoumáme nabídku telefonu.

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Sony Ericsson S700i, Skvělá myšlenka, DEL, Poslaná zpráva, Son, Ničitel, Zkušenost, Eri, Velké úsilí, Vysoké riziko