Srovnání všech megapixelových fotomobilů (exteriér)

Do časopisu Mobility jsme připravili velké srovnání šesti současných megapixelových fotomobilů. Na MobilManii budeme postupně vydávat samostatné testy, ve kterých fotoaparáty porovnáme vždy na stejné scéně. Začínáme fotografováním v exteriéru.

V prosincových Mobilitách, které jsou právě na stáncích, najdete velké srovnání megapixelových digitálních fotoaparátů v současných mobilních telefonech. Hodnotíme tyto modely:

LG T5100 Nokia 6630 Nokia 6670 Nokia 7610 Siemens S65 Sony Ericsson S700i

Celý článek z aktuálních Mobilit vám dnes samozřejmě nenabídneme, web ale využijeme pro samostatná srovnání a prezentaci pořízených fotografií, které se z důvodu omezeného prostoru do tištěného časopisu nevešly.

Část první: exteriér

Všechny snímky byly pořízeny jednoho chladného rána v brněnském parku Lužánky. Bylo velmi pošmourno, zima, sem a tam před fotoaparátem prolétla sněhová vločka. Viditelnost ale byla dobrá, i když se to z některých snímků nemusí zdát.

LG T5100: nedá se nic dělat, ale je to nejhorší současný megapixelový fotomobil. U makrofotografie sice exceluje, snímky od metru dál ale nepoužitelně rozmaže. Je to dokonce vidět i na displeji telefonu, který většinou všechny chybičky zatají. Obrázku totálně chybí detaily, hrany nejsou zřetelné kvůli chromatické aberaci. LG T5100 nezachrání ani očekávaná nízká cena.

Klepněte pro větší obrázek originální rozlišení

Nokia 6630: je nejlepší pro rychlé snímky, při kterých není čas nic nastavovat. Největším problémem srovnávaného obrázku je šum, detaily jsou v rámci možností zachyceny. Trochu vadí roztřepené hrany.

Klepněte pro větší obrázek originální rozlišení

Nokia 6670 a 7610: oba dva telefony mají sice rozdílný design, funkčně jsou ale stejné, proto je posuzujeme současně. Fotografie je pořízená Nokií 6670, na pohled je téměř stejná jako u modelu 6630, na prokreslení detailů se ale projeví menší rozlišení a řekl bych, že i méně kvalitní optika. Výhodou je ale viditelně širší objektiv – nejširší ze všech srovnávaných fotomobilů. 

Klepněte pro větší obrázek originální rozlišení

Siemens S65: obrázky nejsou ponuré jen na displeji, který je nejhorší ze všech megapixelových fotomobilů, ale i na obrazovce počítače. Můžeme si postěžovat i na ostrost obrázku, o které se zejména v krajích nedá moc mluvit, po přihlédnutí k ostatním fotografiím se ale tato scéna Siemensu celkem povedla.

Klepněte pro větší obrázek originální rozlišení

Sony Ericsson S700: fotomobil celkově hodnotíme jako nejlepší ze současné nabídky, tento snímek se ale moc nepovedl. Na úkor toho, že obloha není přepálená, je zbytek objektů příliš tmavý. Detaily ale nechybí.

Klepněte pro větší obrázek originální rozlišení

Vítěz?

Tuto scénu nejlépe zachytila Nokia 6630, v závěsu jsou modely 6670 a 7610 stejné značky. S automatickým nastavením je Sony Ericssonu S700 příliš ponurý, Siemens S65 je na tom stejně a navíc přidává i neostrost. Na posledním místě je LG T5100 s kvalitou, kterou bychom neodpustili ani nejlevnějšímu fotomobilu.

Diskuze (8) Další článek: Sony Ericsson S700i: delší zkušenosti

Témata článku: , , LG T5100, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, Sony Ericsson S700i, Mega +, Foto, Mega, Kvalitní optika, F +, Exteriér