Lahůdka: Voq - profesionální smartphone (recenze)

Společnost Sierra Wireless přichází na trh se svým prvním mobilním telefonem. Má jméno Voq a příjmení Professional Phone. Disponuje otvírací QWERTY klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 2003 for Smartphone. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?

Mobilní telefon Voq z produkce méně známé společnosti Sierra Wireless jsme krátce představili již před více než rokem. U nás se začal tento zajímavý přístroj prodávat až nyní, a tak se pokusíme odpovědět na otázku, zda si označení Professional Phone právem zaslouží.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • operační systém Windows Mobile for Smartphone 2003
  • otevírací QWERTY klávesnice
  • Procesor Intel na frekvenci 200 MHz
  • bohatá softwarová výbava
  • rozšiřitelnost aplikacemi

Hlavní nedostatky

  • rozměry a hmotnost
  • použité materiály a zpracování
  • absence Bluetooth
  • poměrně vysoká cena

Velký telefon do velké ruky

Voq má na výšku více než třináct centimetrů a díky hmotnosti 145 gramů působí dojmem velikána. V současné době budete jen těžko hledat telefon, který by Voq byť jen vzdáleně připomínal. Rok je v mobilní komunikaci dlouhá doba, a tak je jistě oprávněné označit design jako mírně zastaralý. Nejen výška, ale i dva zbylé rozměry předurčují telefon do velkých rukou. Pokud vás současné miniaturní přístroje neoslovují, bude pro vás Voq tím pravým.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Voq je širší v dolní a horní části

Půdorys telefonu má tvar osmičky. V horní a dolní části je telefon širší, ve střední části se zužuje. Rozšíření v dolní části má své opodstatnění. Klávesnici s běžnými tlačítky lze odklopit na levou stranu, čímž se odkryje plnohodnotná QWERTY klávesnice. Nyní telefon zavřu, ke klávesnici se vrátím později. Necelou polovinu přední strany zabírá barevný displej s úhlopříčkou 2,2 palce a rozlišením 220 × 176 bodů, který je charakteristický pro všechny telefony s operačním systémem Windows Mobile for Smartphone. Pod displejem se nachází logo výrobce a sekce ovládacích tlačítek, která se neodklápí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Platební kartu pod sebou Voq hravě skryje

V dolní části levé strany si můžete všimnout poměrně mohutného kloubu odklápěcí klávesnice. V horní polovině se nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti reproduktoru. Nad ním je konektor pro připojení standardně dodávané handsfree sady. Gumová záslepka je pevně přichycena k tělu telefonu, úchyt působí dobrým dojmem a jeho brzké opotřebení snad nehrozí. Horní hranu má pro sebe infraport; Bluetooth Voq bohužel neumí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení hands-free sady je na pravé straně

Na pravé straně je umístěn slot pro paměťovou kartu typu Secure Digital či MMC. Na rozdíl od konektoru pro handsfree není slot nijak chráněn. Použijete-li tenčí MMC kartu, zbude okolo karty celkem velký prostor pro vniknutí prachu a nečistot. V horní části je tlačítko pro rychlé spuštění hlasového záznamníku a nad ním tlačítko pro zapnutí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Slotem pro paměťovou kartu mohou vniknout nečistoty

Karta SIM se vkládá pod baterii, která je pevně přichycena k plastovému krytu. V zadní části se nachází reproduktor a konektor pro externí anténu. V dolní hraně je systémový konektor pro připojení synchronizačního kabelu a oddělený konektor pro napájení. Voq můžete nabíjet jen adaptérem, z USB portu si energii nevezme. Nabíjení hladové Motoroly MPx z notebooku mi na cestách nejednou ušetřilo nepříjemnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie je spojena s plastovou skořepinou, i přesto Voq skřípe

Tělo přístroje je vyrobeno z plastu, který působí sice poměrně laciným, avšak pevným dojmem. Dílenské zpracování není příkladné, při stisku se dočkáte vrzání zejména v zadní části kolem baterie. Kloub držící výklopnou klávesnici je pevný a určitě vydrží dlouhou dobu.

Příliš mnoho tlačítek

Operační systém Windows Mobile si žádá poměrně velké množství ovládacích prvků, což může být pro začínající uživatele matoucí. V mém okolí si jen málokdo rychle osvojil jedenáct tlačítek Motoroly MPx. Voq přidává navíc jedno velké tlačítko, které slouží k přístupu do sekce myVoq, o které se zmíním později. Pro ty, kdo se s tímto systémem ještě nesetkali, zběžně popíšu funkce tlačítek. Levé tlačítko pod displejem vyvolá nabídku Start, pravé pak většinou slouží pro vyvolání kontextové nabídky či menu. Tlačítko s domečkem vás vrátí na úvodní obrazovku (podobně jako ikona Zobrazit plochu na stolních Windows). Protější tlačítko se šipkou funguje jako Zpět (vynoření ze složky), v editoru textu pak maže znaky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavních ovládacích tlačítek je celekm dvanáct

Funkce tlačítek se sluchátky jsou zřejmé, v pohotovosti slouží zelené k vyvolání historie ochozích hovorů. Chcete-li však vidět celou historii, musíte do nabídky Start. Softwarová tlačítka jsou poměrně zrádná, tvůrci aplikací jim přidělují často odlišná označení i funkce, což může být matoucí. V základním operačním systému se však s problémy nesetkáte. Ovládací tlačítka jsou rozměrná a dobře dostupná. Pětisměrný ovladač mírně převyšuje své okolí a je vyroben z plastu, a tak po něm vlhký prst poměrně snadno klouže. Stisk je jistý a přesný, k překlepům po chvilce cviku nedochází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Větší tlačítka budete u současných telefonů hledat jen stěží

Tlačítka numerické klávesnice překvapí svou velikostí, což v tuto chvíli chválím. Na fotografiích zveřejněných před rokem má Voq zcela odlišnou klávesnici, tlačítka jsou zde mnohem menší. Mezi tlačítky jsou navíc dostatečné mezery a orientace prstu po klávesnici je bezproblémová, a to i přes změnu velikosti tlačítek prostředního sloupce. Stisk je doprovázen znatelným lupnutím při překonání odporu membrány. Podsvícení má nazelenalou barvu – krajní sloupce čísel jsou jasné, prostřední se trochu utápí ve tmě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail mohutného kloubu, v prostřední řadě je podstvícení opravdu nízké 


V druhé kapitole se podíváme na rozevírací klávesnici, zhodnotíme výkon procesoru a prohlédneme si základní funkční výbavu.

Témata článku: Motorola MPx200, Motorola MPx220, Pro +, Přibývající aplikace, Textový dokument, Upravené video, Vysoký takt, Vlhký prst, Běžné volání, SMA, Malý problém, Číselná řada, Profesionál, Častý důvod, Smartphone, Nowire CZ, Vhodný způsob, Vhodná aplikace, Gumová záslepka