Nokia 3230: poprvé na vlastní kůži

Včera jsme se poprvé „naživo“ dostali k funkční verzi chystaného levného smartphonu Nokia 3230. Přečtěte si, jaký opravdu je, co se změnilo od jeho listopadového představení, kdy se dostane na český trh ... a jestli se na něj vůbec máte těšit.
Nokia 3230 je chystaný chytrý telefon se Symbianem Series 60. Její výhodou bude relativně nízká cena, hned na začátku se začne prodávat přibližně za dvanáct až třináct tisíc korun. Telefon zatím ještě netestujeme, Nokia jej stále ladí. Měli jsme ale možnost poprvé vyzkoušet jeho plně funkční verzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vyzkoušel jsem tuto červenou verzi Nokia 3230. Protože ale na větší focení nebyly
vhodné podmínky, dále v článku najdete kvalitnější fotografie pořízené při představení telefonu

Malý, ale šikovný

Nokia 3230 je poměrně malý chytrý telefon. K tomuto dojmu přispívá zejména tloušťka 19 mm, což je velmi dobré i u běžných telefonů, natož u smartphonu. K dispozici jsme měli model s vínově červeným předním štítkem a zády. Tyto plochy jsou jemně metalizované. Boční hrany Nokia vyrobila ze stříbrného plastu, který úspěšně připomíná kov. Design samotný už nemá smysl dlouze popisovat, k němu jsme už dost řekli v prvním pohledu z představení telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádné designové výstřelky, telefonu vládne strohá elegance • oproti ostatním smartphonům je menší

Vím, že nemám k dispozici finální kus, nebudu ale zamlčovat, že telefon po stisknutí krytu baterie, který vlastně tvoří téměř celá záda, zavrže. Skřípnutí je slyšet i při silnějším sevření boku. Dejme ale Nokii v tomto ohledu ještě šanci, protože finální kusy se někdy výrazně zlepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrzání zadního krytu snad bude pro finální kusy tabu

Stále je co zlepšovat

I když nám Nokia při představení telefonu říkala, že model 3230 bude mít stejně rychlý procesor jako poslední smartphone 6630, není to pravda. Novinka bude mít nejblíže k véčku 6260, které není tak rychlé jako 6630. Podobně bohužel musíme potvrdit informaci, že 3230 nezvládá stereofonně přehrávat hudební soubory MP3. Přímo jsme to sice nezkoušeli, neměli jsme k dispozici sluchátka, Nokia ale tuto skutečnost oficiálně potvrdila. Stereofonně bude možné poslouchat pouze vestavěné rádio.

Joystick a jeho kamarádi

Hned pod displejem je blok s funkčními tlačítky. Zpočátku jsem se v nich moc nevyznal, nejspíš kvůli tomu, že vnější okraje zabralo tlačítko pro vstup do nabídky, korekční tlačítko a „tužtička“. Až mezi těmito klávesami jsou dvě klasická funkční tlačítka a klávesy pro ovládání hovoru. Měl jsem problém hlavně s hmatem pro zamykání klávesnice, kdy jsem automaticky sahal na levé tlačítko pod displejem. Červené sluchátko se mimochodem na vínově červeném krytu této varianty docela ztrácí.

Hlavním ovládacím prvkem je mačkací joystick. Jeho čtyřem směrům nebyly přiřazeny žádné funkce, to umí až Nokia 6630, která patří do vyšší třídy. Stisknutím joysticku se stejně jako u jiných smartphonů Series 60 dostanete do adresáře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na rozmístění funkčních kláves je třeba si zvyknout • joystick je perfektní

Blok s číslicovými tlačítky je umístěn velmi nízko, poslední řadou telefon v postatě končí. Mohlo by se zdát, že to bude mít špatný vliv na ovládání, při krátké zkušenosti mi ale nepřipadalo, že by se na Nokii 3230 špatně psalo. Ba naopak. Tlačítka mají velmi jistý stisk a velmi dobře se s nimi pracuje. Ve svém uložení se ale mírně pohybují, naštěstí ne tak silně, že by třeba chrastila.

Jasně, že megapixel

Na vrchní straně telefonu je vypínač, tradičně zkombinovaný s volbou vyzváněcích profilů, a hlasitý reproduktor. Dole najdeme konektor Pop-Port a zdířku pro nabíječku.

Na levém boku je tlačítko vyhrazené rychlému ovládání funkce Push to talk. Hlasitost hovoru se opět reguluje joystickem. Na pravé straně telefonu najdeme otvor pro provléknutí poutka a infraport. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční partie telefonu • poutko nesmí chybět

Zadní stranu telefonu zdobí štítek s nápisem Nokia, fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx a zrcátko pro autoportréty. Pod krytem je baterie a pod ní karta SIM. Paměťovou kartu formátu RS-MMC lze vyměňovat za chodu, musí se ale sejmout zadní kryt. Konstrukci krytu moc nevěřím. Tady zřejmě bude slabé místo a telefon bude opravdu mít sklony k vrzání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie jsou pořízeny za špatných světelných podmínek, což se na
výsledku značně projevilo (náhledy jsou v plné velikosti)

V nabídce žádná překvapení

Vstupuji do nabídky. Stejně jako ostatní nové telefony řady Series 60, i Nokia 3230 používá grafická témata. Znovu musím pochválit joystick – je hranatý a přesný. Přestože procesor nepatří k nejrychlejší, jaké Nokia umí, pohyb v nabídce je velice svižný. Také spuštění několika aplikací bylo rychlejší než u 7610, se kterou jsem mohl srovnávat.

O Push to talk jsem už psal, je to jedna z hlavních funkcí, kterou se 3230 liší od většiny ostatních smartphonů. Nokia 6260 ale tuto funkci nabídne také a do ostatních Series 60 bude možné podporu Push to talk doinstalovat, Bude jim chybět jen speciální tlačítko.

Další novinkou je funkce Visual Radio – rádio doplněné textovými a grafickými informacemi, které vysílá rozhlasová stanice. Dokud ale žádná takto nevysílá, není tato funkce k ničemu využitelná; jen jako normální rádio.

Procházím ikonovou nabídkou a nevidím žádné rozdíly oproti jiným smartphonům Series 60. Jsou zde zprávy, adresář, galerie, fotoaparát, movie, prohlížeč, kalendář, chat, grafická témata, moje přítomnost, úkoly, profily, nastavení, nástroje, SIM Toolkit ... všechno úplně stejné. Znovu ale musím pochválit rychlost telefonu a velmi pohodlný joystick

Musíme prodávat i dražší modely

Z různých diskusí je vidět, že hodně lidí na Nokii 3230 čeká coby na levnější náhradu modelu 6630, nejvybavenějšího současného smartphonu Series 60. Bude to určitě skvělý mobil, zejména díky malým rozměrům, funkčně ale odpovídá starší řadě těchto chytrých telefonů. Nokia sáhla k několika kompromisům, kvůli kterým se často vyplatí připlatit za vybavenější model 6630. A přesně to byl také záměr. Kromě monofonních MP3 je omezující také pomalejší EDGE – oproti třídě 10, kterou nabízí 6630, umožní připojení pouze s třídou 5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia 3230 se podle aktuálních informací objeví na českém trhu v prvním dubnovém týdnu.

Diskuze (80) Další článek: Mobilní GSM sítě: na výlet do přírody s vlastní BTS

Témata článku: Nokia, Nokia 3230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Špatný vliv, Pop