Nokia 7710: první uživatelské zkušenosti

Nokia 7710 je prvním komunikátorem Nokie s dotykovým displejem. Přístroj není určený jen pro práci, s megapixelovým fotoaparátem, rádiem nebo MP3 přehrávačem si užijete i spoustu zábavy. Již brzy se objeví na našem trhu, zatím si můžete přečíst o prvních zkušenostech jednoho z našich čtenářů. Článek je doplněn mnoha obrázky displejů.

  
Nokia 7710 na oficiálních fotografiích

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělený článek v textové verzi

Konstrukce, ergonomie, ovládání

Konstrukce telefonu je celkem kvalitní, nikde nevrže. Ale vzhledem k tomu, že se k paměťové kartě nedostanete jinak než sejmutím zadního krytu, na nějaké to skřípnutí asi časem dojde. Kryt tvoří celou zadní stranu a kromě paměťové karty se pod ním ukrývá baterie a slot pro SIM kartu. V krytu baterie je schovám malý magnet. Pokud sejmete zadní kryt, telefon pozná že chcete nejspíš vyjmout paměťovou kartu a upozorní vás na to. Na zadní straně si dále nelze nevšimnout čočky fotoaparátu a velkého reproduktoru, který je navíc překryt jemnou průhlednou tkaninou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Přístroj z přední a zadní strany • pohled pod zadní kryt • konektor Pop-Port na spodní hraně

Na spodní hraně přístroje je konektor Pop-Port, konektor pro nabíječku a malá zdířka mikrofonu.

Na horní straně se nalézají tři tlačítka, zelené a červené sluchátko pro přijetí a ukončení hovoru a tlačítko pro hlasitý odposlech, které slouží i pro diktafon. Červené tlačítko také umožňuje kdykoliv přejít na obrazovku telefonu pro zadávání čísel. Zelené pak pro přístup do seznamu výpisu volání. Na pravém boku přístroje se nachází tlačítko pro zapnutí tradičně sloužící i pro přepínání profilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát • tlačítka na bocích přístroje • štěrbina pro pero

Na přední straně se kromě obřího displeje nalézá pět tlačítek a hlavní, pětisměrná klávesa. Kontextová tlačítka nalevo od displeje zastupují standardní funkce „Volby“ a „Menu“.

Na pravé straně telefonu jsou tři tlačítka – Zoom, Přepnout, a Zpět. Stisknutím tlačítka Zoom se zvětšuje velikost textu na displeji (např. náhled zpráv, text v otevřené zprávě, web. stránky, ale také ikony v hlavní nabídce a jiné). Tlačítko pro přepnutí funguje ve většině aplikací jako přepínač různých pohledů v dané aplikaci, např. u kalendáře přepíná z měsíčního na týdenní pohled, u prohlížeče obrázků z velkých ikon na seznam nebo u zpráv pro přepínání jednotlivých složek (doručené, odeslané, koncepty …).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Celkový pohled a detaily tlačítek na přední straně

Funkci tlačítka Zpět snad ani nemusím popisovat. Je tu ale rozdíl oproti Series 60, kde jste pomocí takového tlačítka mohli aplikace zcela zavřít. To u novinky nelze. Všechny otevřené aplikace zůstávají na pozadí, přičemž k posledním čtyřem se dostanete pomocí podržení tlačítka Menu. To že aplikace zůstávají na pozadí bych dokázal ocenit, ovšem kdyby se postupným otevíráním dalších aplikací telefon nezpomaloval. A to je myslím hlavní kámen úrazu, za který si u mě Nokia 7710 vysloužila velké mínus.

Tip: fotografie pořízené megapixelovým fotoaparátem Nokie 7710 si můžete prohlédnout zde.

Specifika Series 90

Symbian Series 90, který Nokia 7710 využívá, v podstatě nemá žádnou standardní hlavní obrazovku (plochu). Dala by se však za ní považovat obrazovka, na které je vidět jméno operátora, velká číselná tlačítka a hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovka s numerickými tlačítky • Control panel - správa telefonu • výběr a nastavení profilů

V horní části displeje se nachází stavový řádek, který je vlastně kombinací horního a spodního řádku, jak je známe ze Series 60. Najdete zde například ukazatel stavu baterie a signálu. Zbylé místo je vyhrazeno pro indikační ikony (např. bluetooth, nová zpráva, zamknutá klávesnice a pod.)

Nezbytným hodinám bylo přiřazeno místo v pravém dolním rohu. Jsou viditelné ve většině aplikací, ale bohužel ne při zobrazení hlavní nabídky. To mě osobně dost mrzí, jelikož používám menu jako hlavní obrazovku. Pozadí hlavní nabídky za ikonami aplikací se dá totiž oživit libovolným obrázkem či vlastní fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka - seznam ikon se zdá být nekonečný

V telefonu je připravenou pouze jedno téma. Zpočátku se mi zdálo že je právě díky tématu telefon pomalý, jak sem ale zjistil, téma se nedá vypnout, neexistuje žádné standardní prostředí.

Aplikace jsou velmi podobné těm ze Series 60, nic důležitého nechybí. Díky většímu displeji je vše přehlednější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Adresář • organizér

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Převodník jednotek • správa času • kalkulačka


V druhé kapitole se autor zaměří na práci se zprávami, dále se podíváme, jak se s Nokií 7710 brouzdá po internetu a lehce nahlédneme také do funkcí multimediálních a kancelářských.

Témata článku: Nokia, Malá zdířka, Hlavní kámen, Informační bublina, Zkušenost, První uživatel